Πόσα ξενοδοχεία έχουμε στην Κύπρο - Πόσα είναι τα 5στερα

Η επαρχία της Κύπρου με τα περισσότερα ξενοδοχεία (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μεγάλη ανάγκη για διακοπές φαίνεται να έχουν οι Κύπριοι πολίτες, με πολλούς, λόγω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, να επιλέγουν τις εγχώριες διακοπές, κάτι που επιβεβαιώνεται με την αίσθηση που προκάλεσε το σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για επιχορηγημένες διακοπές σε εμβολιασμένους, αφού ήδη από την πρώτη μέρα του σχεδίου τα τηλέφωνα για κρατήσεις είχαν πάρει φωτιά.

Με αφορμή αυτό το σχέδιο και την αυξημένη ζήτηση για εγχώριες διακοπές, η Brief ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία που παρέχονται στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού, για να δούμε πόσα ξενοδοχεία λειτουργούν στην Κύπρο αλλά και σε ποια επαρχία λειτουργούν τα περισσότερα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

245 ξενοδοχεία στην Κύπρο / Οι αριθμοί ανά Επαρχία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υφυπουργείου, στην Κύπρο λειτουργούν 786 τουριστικά καλύμματα, με τα 245 από αυτά να είναι ξενοδοχεία. Να σημειώσουμε ότι, τα υπόλοιπα 541 τουριστικά καλύμματα αφορούν διαμερίσματα ξενοδοχείων, τουριστικά χωριά και βίλες, ξενώνες, παραδοσιακά σπίτια κτλ.

Την πρώτη θέση με τα περισσότερα ξενοδοχεία κρατά η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, η οποία έχει συνολικά 233 τουριστικά καλύμματα, με τα 85 από αυτά να αφορούν ξενοδοχεία. Πιο συγκεκριμένα, στην Αγία Νάπα λειτουργούν 147 τουριστικά καλύμματα με τα 52 να είναι ξενοδοχεία ενώ στο Παραλίμνι υπάρχουν 86 τουριστικά καλύμματα με τα 33 από αυτά να είναι ξενοδοχεία.

>>> Δείτε ΕΔΩ τα 147 τουριστικά καλύμματα της Αγίας Νάπας <<<

>>> Δείτε ΕΔΩ τα 86  τουριστικά καλύμματα στο Παραλίμνι <<<

Μετά ακολουθεί η Πάφος, στην οποία λειτουργούν 267 τουριστικά καλύμματα, με τα 59 από αυτά να είναι ξενοδοχεία. Να σημειώσουμε ότι τα 9 από τα 59 ξενοδοχεία βρίσκονται στην Πόλη Χρυσοχούς, η οποία έχει συνολικά 91 τουριστικά καλύμματα.

>>> Δείτε ΕΔΩ τα 176 τουριστικά καλύμματα στην Πάφο <<<

>>> Δείτε ΕΔΩ τα 91 τουριστικά καλύμματα στην Πόλη Χρυσοχούς <<<

Όσο αφορά την Λάρνακα και την Λεμεσό, λειτουργούν 32 (από 99 τουριστικά καλύμματα) και 31 ξενοδοχεία (από 67 τουριστικά καλύμματα) αντίστοιχα.

>>> Δείτε ΕΔΩ τα 99  τουριστικά καλύμματα στην Λάρνακα <<<

>>> Δείτε ΕΔΩ τα 67 τουριστικά καλύμματα στην Λεμεσό <<<

Τα λιγότερα ξενοδοχεία λειτουργούν στα Ορεινά και στην Λευκωσία. Πιο συγκεκριμένα, στα Ορεινά από 95 τουριστικά καλύμματα, τα 22 είναι ξενοδοχεία/θέρετρα ενώ στην Λευκωσία από τα 26 τουριστικά καλύμματα, τα 16 είναι ξενοδοχεία. 

>>> Δείτε ΕΔΩ τα 95 τουριστικά καλύμματα στα  Ορεινά <<<

>>> Δείτε ΕΔΩ τα 26 τουριστικά καλύμματα στην Λευκωσία <<<

Τα ξενοδοχεία ανά κατηγορία

Όσο αφορά την κατηγορία των ξενοδοχείων, τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι 3 αστέρων και τα λιγότερα είναι ενός αστεριού.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των πεντάστερων ξενοδοχείων παγκύπρια είναι 27, με τα περισσότερα να είναι στην Πάφο (11). Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στην Λεμεσό βρίσκονται από 7 πεντάστερα, ενώ η Λάρνακα και η Λευκωσία διαθέτουν από 1 5άστερο ξενοδοχείο.

Τα τετράστερα ξενοδοχεία στην Κύπρο ανέρχονται στα 66. Τα 28 βρίσκονται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, 22 στην Πάφο, 8 στην Λεμεσό, 5 στην Λάρνακα, 2 στην Λευκωσία και ένα τετράστερο ξενοδοχείο στα Ορεινά.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Την ίδια ώρα, στα 80 ανέρχονται τα ξενοδοχεία 3 αστέρων παγκύπρια. Τα 39 λειτουργούν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, τα 16 στην Πάφο, τα 11 στην Λεμεσό ενώ η Λάρνακα, τα Ορεινά και η Λευκωσία έχουν από 5 ξενοδοχεία τριών αστέρων.

Τα ξενοδοχεία με 2 αστέρια που λειτουργούν στην Κύπρο είναι 45 συνολικά, με τα 19 να είναι στην Λάρνακα, τα 9 να είναι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, τα 6 στην Λευκωσία, τα 3 στην Λεμεσό ενώ Πάφος και Ορεινά έχουν από τέσσερα ξενοδοχεία 2 αστέρων.

Τέλος, τα ξενοδοχεία με 1 αστέρι ανέρχονται στα 22. Η Πάφος και τα Ορεινά έχουν από 7 ξενοδοχεία και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, η Λεμεσός, η Λάρνακα και η Λευκωσία από 2 ξενοδοχεία.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, 5 ξενοδοχεία των Ορεινών περιοχών δεν έχουν αστέρι.

Κυπριάνα Σταύρου
 
2130