Πόσες θέσεις εργασίας άνοιξαν εν μέσω κορωνοΪού - ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Πλήττεται η απασχόληση στη χώρα μας- Σε ποιους τομείς άνοιξαν, ωστόσο, θέσεις εργασίας και πόσες

Τεράστιο πλήγμα έλαβε χώρα αναφορικά με την απασχόληση αλλά και με την προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας στη χώρα μας όπου για ακόμα ένα μήνα παρατηρήθηκε μείωση στο άνοιγμα θέσεων στην αγορά εργασίας αφού οι θέσεις εργασίας που ανοίχθηκαν το Μάη του 2020 δεν φαίνεται να ξεπέρασαν- σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας- τις  115.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αριθμός που καταδεικνύει ότι η δυναμική που παρουσίασε το 2020 (πρώτους τρεις μήνες) αναφορικά με την απασχόληση, μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Απρίλιο όπου και ο κορωνοϊός έδειξε τα πρώτα σημάδια του στην αγορά εργασίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι συνεχίστηκε μεν η τοποθέτηση των ανέργων σε δουλειές καθώς και η αύξηση της απασχόλησης αλλά ταυτόχρονα οι θέσεις που άνοιξαν ήταν πολύ περιορισμένες.

Συγκεκριμένα οι θέσεις που άνοιξαν ανά μήνα ήταν:


•    Ιανουάριος: 208
•    Φεβρουάριος: 256
•    Μάρτιος: 167
•    Απρίλιος: 40
•    Μάης:  115

Την ίδια στιγμή, σε σύγκριση με το Μάη του 2019 σημειώθηκε αύξηση 11,997 ή 68,1% στην ανεργία – κάτι που καταδεικνύει του λόγου το αληθές- και το οποίο αποδίδεται κυρίως στους τομείς των δραστηριοτήτων παροχής καταλύματος και εστίασης (αύξηση 7,185), του εμπορίου (αύξηση 1504), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 757), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση615), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 442) και των τεχνών ( αύξηση 349).
 
Αναλυτικά

Τον Μάιο του 2020, σε σχέση τώρα με την οικονομική δραστηριότητα, τα επαγγέλματα που έδωσαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ήταν η μεταποίησης όπου και εργοδοτήθηκαν 30 άτομα, ενώ ακολουθούσε το Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο όπου και εργοδοτήθηκαν 28 άτομα καθώς και οι Κατασκευές με 11 άτομα, οι Υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης με 12 άτομα αλλά και ο τομέας της δημόσιας διοίκησης με 16 θέσεις εργασίας.

απασχοληση 
 
Αναφορικά με τις πόλεις όπου άνοιξαν θέσεις εργασίας, οι περισσότερες το Μάη του 2020 άνοιξαν στη Λευκωσία και οι οποίες έφτασαν τις 62 ενώ ακολουθούσε η Λεμεσός με 31 θέσεις εργασίας, η Πάφος με 13 θέσεις, η Λάρνακα με 7 θέσεις και η Αμμόχωστος με 2 θέσεις εργασίας.

poleis
 
Τέλος, τον Μάη του 2020 βγήκαν από την ανεργία περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες. Συγκεκριμένα, βγήκαν από την ανεργία 90  άνδρες και 25 γυναίκες. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί ότι στα περισσότερα επαγγέλματα δεν άνοιξε καμία θέση εργασίας το Μάη του 2020. Συγκεκριμένα, μηδενικές θέσεις υπήρχαν στην Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, στη Μεταφορά και αποθήκευση, στην Ενημέρωση, στις Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές δραστηριότητες, στις Διοικητικές δραστηριότητες, στην Εκπαίδευση, στις Τέχνες, στις Δραστηριότητες νοικοκυριών και στις Δραστηριότητες ετερόδικων οργανισμών και φορέων. 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1751