Πόσο απέδωσε το σχέδιο κινήτρων σε αεροπορικές - Οι ενδείξεις

Πόσοι επιβάτες έφθασαν στην Κύπρο και που κυμαίνονται οι πληρότητες των αεροσκαφών – Αναλυτικά στοιχεία

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Τον τρίτο και τον πλέον καθοριστικό μήνα διανύει το Σχέδιο κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες, ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και της αύξησης των πτήσεων προς την Κύπρο.

Πόσο απέδωσε, όμως, αυτό το Σχέδιο και ποια τα μέχρι σήμερα αποτελέσματά του; Χρήζει βελτίωσης ή όχι; Τι ποσά λαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες ως κίνητρο για πτήσεις με πληρότητες από 40% έως 70%;

Με στόχο να απαντήσει τα πιο πάνω ερωτήματα, η Brief επικοινώνησε τόσο με τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, όσο και με την διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, Hermes Airports, και καταγράφει τα δεδομένα μέχρι στιγμής, ενώ αναζήτησε και παρουσιάζει το Σχέδιο Κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Hermes: Οι αεροπορικές εταιρείες αγκάλιασαν το σχέδιο κινήτρων
Από πλευράς της διαχειρίστριας εταιρείας των Αεροδρομίων, Hermes Airports, η οποία έχει αναλάβει και την εφαρμογή του Σχεδίου, μας αναφέρθηκε πως αυτό αγκαλιάστηκε από τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς και ότι «είναι πολύ νωρίς να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το εάν πέτυχε ή όχι το σχέδιο».

«Εκείνο που μπορούμε με βεβαιότητα είναι ότι το Σχέδιο έχει αγκαλιαστεί από τις εταιρείες, οι οποίες εκφράζουν ικανοποίηση για το επιπρόσθετο κίνητρο που τους δίνεται για να πραγματοποιούν πτήσεις προς την Κύπρο με αυξημένες πληρότητες», επεσήμανε πηγή της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των πτήσεων, η ίδια πηγή ανέφερε στην Brief πως για την ώρα δεν υπάρχει οτιδήποτε που μπορεί να ανακοινωθεί, σημειώνοντας πως αρκετές πτήσεις παρουσιάζουν αυξημένες πληρότητες.

>>> Διαβάστε επίσης: Χαμένη παρτίδα ο τουρισμός για φέτος <<<

Καρούσος: Αποδίδει το Σχέδιο – Ξεπεράσαμε τους στόχους Ιουνίου και Ιουλίου
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Μεταφορών σε δηλώσεις του στην Brief τόνισε πως, το Σχέδιο αποδίδει, αφού οι 3 στόχοι που τέθηκαν έχουν επιτευχθεί.

Όπως εξήγησε, «όταν αποφασίστηκε η ετοιμασία και υλοποίηση του Σχεδίου τέθηκαν τρεις στόχοι: Πρώτον, η προσέλκυση εταιρειών και η επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με αρκετούς προορισμούς, Δεύτερον, ο προγραμματισμός πτήσεων προς νέους προορισμούς και Τρίτον, τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι ως προς τον αριθμό των επισκεπτών που θα προσελκύαμε. Για την ώρα και οι τρεις αυτοί στόχοι έχουν επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την προσέλκυση νέων εταιρειών και την επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι, ήδη η Wizz Air έχει δημιουργήσει βάση στην Κύπρο με τρία αεροσκάφη, κάτι που, όπως είπε, οφείλεται εν μέρει και στο σχέδιο κινήτρων, ενώ οι πτήσεις μέρα με την μέρα από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου αυξάνονται.

Όσον αφορά τον δεύτερο στόχο, δηλαδή του προγραμματισμού πτήσεων προς νέους προορισμούς ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε στην Brief πως, «πλέον με το Σχέδιο Κινήτρων έχουμε επιτύχει την σύνδεση των αεροδρομίων μας με αεροδρόμια και χώρες που δεν είχαμε πριν. Παραδείγματος χάριν, πλέον έχουμε πτήσεις προς το Παρίσι, ένα πολύ σημαντικό προορισμό. Επίσης, πετύχαμε και έχουμε πτήσεις προς Νορβηγία, πολλά αεροδρόμια της Γερμανίας, την Πράγα, την Δανία και την Ολλανδία», εξήγησε. 

«Συνεπώς, η αύξηση της συνδεσιμότητας έχει επιτευχθεί σημαντικά και στόχος μας από δω και πέρα είναι η διατήρηση αυτών των προορισμών και μετά την λήξη του», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τον τρίτο στόχο και τον αριθμό των επισκεπτών ο κ. Καρούσος είπε ότι, «για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν, ενώ και ο Αύγουστος μέχρι στιγμής κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί».

Όπως εξήγησε, «τον Ιούνιο είχαμε προβλέψει ότι θα έρχονταν Κύπρο γύρω στις 30.000 επισκέπτες και κλείσαμε τον μήνα με 40.000 επισκέπτες, ενώ τον Ιούλιο είχε τεθεί στόχος η προσέλκυση 190.000 επισκεπτών και κινηθήκαμε πολύ κοντά σε αυτόν». 

«Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο μέχρι και τις 18 του μήνα ήρθαν στην Κύπρο 170.000 επιβάτες ενώ ο στόχος που έχει τεθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου είναι να έρθουν 380.000 επιβάτες. Εκτιμούμε ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα πάνε οι πτήσεις από Βρετανία και Σουηδία, κυρίως», υπογράμμισε ο Υπουργός Μεταφορών.

>>> Διαβάστε ακόμη: Χριστούγεννα: €55 για Αθήνα, €353 για Νέα Υόρκη, €107 για Λονδίνο <<<

Οι πληρότητες των πτήσεων
Ερωτηθείς για τις πληρότητες των αεροσκαφών που φθάνουν στην Κύπρο, ο κ. Καρούσος ανέφερε στην Brief πως οι πληρότητες είναι ικανοποιητικές, αφού στις πλείστες περιπτώσεις ξεπερνούν το 60%.

Μάλιστα, συνέχισε, τον Αύγουστο είχαμε αεροσκάφη που έφθασαν στην Κύπρο σχεδόν γεμάτα. Για παράδειγμα, είπε, η πληρότητα της πρώτης πτήσης της Jet2 από το Μάντσεστερ προς το Αεροδρόμιο της Πάφου άγγιξε το 93%, ενώ από το Λονδίνο το 76%. «Αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα γιατί οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Βρετανούς για να έρθουν στην Κύπρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αγγίξουμε τα επίπεδα προηγούμενων χρόνων», επεσήμανε.

Επίσης, συμπλήρωσε, «τον Αύγουστο είχαμε πτήσεις από Βουδαπέστη με 72% πληρότητα, από το Λούτον με 71%, από το Παρίσι φθάσαμε έως και το 87%, από την Μπρατισλάβα με 75% και από την Εσθονία με 81%. Για μας είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως καταγράφονται πτήσεις με τόσο μεγάλη πληρότητα και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί πλήρως, αφού, όπως προείπα, είμαστε εντός των στόχων που έχουν τεθεί».

Κληθείς να πει εάν υπάρχουν σκέψεις για διαφοροποίηση του Σχεδίου Κινήτρων, ο κ. Καρούσος απάντησε αρνητικά. «Το πρόγραμμα θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε στην πορεία. Προς το παρόν είμαστε μέσα στους στόχους μας. Αν χρειαστεί οποιαδήποτε αλλαγή στην πορεία θα το πράξουμε, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει λόγος διαφοροποίησης του σχεδίου», τόνισε σημειώνοντας καταληκτικά ότι, «το σχέδιο το έχουν αγκαλιάσει οι εταιρείες και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την μέχρι σήμερα πορεία του».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το Σχέδιο Κινήτρων
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, εξάλλου, στην ιστοσελίδα της Hermes Airports, αυτή την στιγμή βρίσκεται σε ισχύ Σχέδιο Συνδεσιμότητας της Κύπρου με αεροπορικές εταιρείες, στόχος του οποίου είναι να ενθαρρύνει αεροπορικές εταιρείες να επαναφέρουν την συνδεσιμότητά τους με τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Το σχέδιο (αναλυτικά ΕΔΩ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf) απευθύνεται σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες που θα πραγματοποιούν πτήσεις προς την Κύπρο μεταξύ της 10ης Ιουνίου και της 31ης Δεκεμβρίου 2020 και προνοεί την συνδυασμένη στήριξη των εταιρειών με πληρότητες μεταξύ 41% έως 70% από την 1η Ιουλίου.

Το ποσό που δικαιούται να λαμβάνει κάθε επιλέξιμη αεροπορική εταιρεία για κάθε διαδρομή είναι από €7 έως €17 ανά επιβάτη που αναχωρεί κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2020 και από €5 έως €15 ανά αναχώρηση επιβάτη κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 για πτήσεις με πληρότητες ίσες ή μεγαλύτερες του 41% ως εξής: 

1/ Για πληρότητες 41%-50%, οι επιλέξιμες αεροπορικές εταιρείες θα λαμβάνουν 17 ευρώ ανά αναχωρώντα επιβάτη κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2020 και 15 ευρώ κατά τη διάρκεια την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

2/ Για πληρότητες 51%-60%, οι επιλέξιμες αεροπορικές εταιρείες θα λαμβάνουν 12 ευρώ ανά επιβάτη κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2020 και 10 ευρώ ανά επιβάτη κατά τη διάρκεια την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

3/ Για πληρότητες μεταξύ 61%-70%, οι επιλέξιμες αεροπορικές εταιρείες θα λαμβάνουν 7 ευρώ ανά επιβάτη κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2020 και 5 ευρώ ανά επιβάτη κατά τη διάρκεια την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει μια αεροπορική εταιρεία βάσει αυτού του προγράμματος είναι €800.000.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Παραδείγματα
Για παράδειγμα, εάν μία εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της διαδρομής προς τα αεροδρόμια της Κύπρου στις 20 Ιουνίου 2020 και λειτουργεί με αεροσκάφος με 180 θέσεις και για την περίοδο 20 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου πέτυχε μέσο συντελεστή φόρτωσης 70%, θα λάβει ποσό έως και €19.440.

Αναλυτικά η χορηγία στον ακόλουθο πίνακα: α

Εάν η ίδια αεροπορική εταιρεία συνεχίσει να πραγματοποιεί πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Κύπρου και κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 με αεροσκάφος με 180 θέσεις και επιτυγχάνει μέσο συντελεστή φόρτωσης 70%, θα λάβει επιπρόσθετη στήριξη έως και €16.200.

Αναλυτικά ο τρόπος υπολογισμού της χορηγίας στον ακόλουθο πίνακα: α

 

Μάριος Αδάμου
 
1344
Thumbnail