Πόσο κοστίζει η αγορά ή ενοικίαση γραφείων και καταστημάτων

Ποια επαρχία είναι η ακριβότερη και ποια η φθηνότερη – Τι καταδεικνύει σχετική έρευνα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σταθεροποίηση
σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019 παρουσίασαν οι τιμές για αγορά ή ενοικίαση γραφείων και καταστημάτων στην Κύπρο, το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΔΑΝΟΣ, που δραστηριοποιείται στον τομέα της κτηματομεσιτείας, διαχείρισης και εκτιμήσεων ακινήτων.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, τα οποία αναλύει η Brief, η Λεμεσός παρουσιάζεται ως η ακριβότερη επαρχία με τις τιμές πώλησης γραφείων και καταστημάτων να φθάνουν τις €4.200 ανά τετραγωνικό μέτρο και των ενοικίων έως και τα €80 ανά τ.μ. τον μήνα.

Οι τιμές για καταστήματα
Σε ό,τι αφορά την αγορά καταστημάτων, σύμφωνα με την έρευνα, αυτή συγκεντρώνεται στις 4 βασικές πόλεις, δηλαδή την Λευκωσία, τη Λεμεσό, την Λάρνακα και την Πάφο. 

Κατά το 1ο εξάμηνο του 2020, πάντως, έχει μειωθεί η πληρότητα στις κύριες εμπορικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων, ενώ οι τιμές πώλησης σε Λεμεσό και Λευκωσία διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Όπως φαίνεται και στο γραφικό που ακολουθεί, οι τιμές πώλησης καταστημάτων στην Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ στην Λευκωσία διατηρήθηκαν στις €4.000 ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), ενώ οι τιμές πώλησης στις Οδούς Λήδρας και Στασικράτους στις €3.000 ανά τ.μ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την ίδια ώρα, οι τιμές πώλησης καταστημάτων στην Οδό Ανεξαρτησίας στην Λεμεσό ανέρχονται στις €4.000 ανά τ.μ.

Αναλυτικά οι τιμές πώλησης καταστημάτων σε Λευκωσία και Λεμεσό: α

Σταθεροποίηση σε σχέση με πέρσι παρουσιάζουν και οι τιμές ενοικίασης καταστημάτων στις τέσσερις προαναφερθείσες περιοχές σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Συγκεκριμένα, οι τιμές ενοικίασης καταστημάτων στην Λεωφόρο Μακαρίου Γ κυμαίνονται από €12 έως €60 το τετραγωνικό μέτρο τον μήνα, ενώ στην Οδό Στασικράτους από €15 έως €80 ανά τ.μ. τον μήνα.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Στην Οδό Λήδρας οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται από €20 έως €120 το τετραγωνικό μέτρο τον μήνα, ενώ στην Οδό Ανεξαρτησίας στην Λεμεσό από €20 έως €80 το τετραγωνικό μέτρο τον μήνα. α

Πόσο πάνε τα γραφεία
Αναφορικά με την αγορά γραφείων, η έρευνα της εταιρείας «ΔΑΝΟΣ» καταδεικνύει πως αυτή κατά το 1ο εξάμηνο του 2020 αναπτύχθηκε σημαντικά, αφού «κατά το 2019 αλλά και σε συνέχεια στο 2020 παρατηρείται μεγάλη γραφειακή ανάπτυξη, με πολυτελέστατα κτίρια τα οποία κάποια είναι σε τελικό στάδιο άλλα και άλλα οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά». 

«Τα ψηλά κτήρια που έχει ή που θα αποκτήσει στο άμεσο ή στο μακρινό μέλλον η Κύπρος αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της. Η προσφορά γραφειακών χώρων πλέον σε κεντρικά σημεία των πόλεων έχει καλύψει για τα καλά την ζήτηση των προηγούμενων χρόνων», αναφέρεται περαιτέρω.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, αυτές, βάσει πάντα της μελέτης, κυμαίνονται μεταξύ €1.500 με €4.200 το τετραγωνικό μέτρο, με την απόκλιση των τιμών να είναι +/- 20%, με την Λεμεσό να παρουσιάζεται ως ακριβότερη επαρχία και την Αμμόχωστο ως η φθηνότερη. α

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, όπως φαίνονται και στον πιο πάνω πίνακα, για αγορά γραφείων 100 τ.μ. οι αγοραστές-επενδυτές καλούνται να καταβάλουν από €120.000 (€1.500 – 20%) έως και €504.000 (€4.200 + 20%).

Σε σχέση με τις τιμές ενοικίασης γραφείων, αυτές κυμαίνονται από €10 έως και €18 το τετραγωνικό μέτρο με την Λεμεσό και πάλι να παρουσιάζεται ως ακριβότερη επαρχία και η Αμμόχωστος ως η φθηνότερη. Σημειώνεται πως, και σε αυτή την περίπτωση, η απόκλιση ανάμεσα στις πραγματικές τιμές είναι +/- 20%.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Βάσει, ωστόσο, των στοιχείων για ενοικίαση γραφείου 100 τ.μ. οι ενοικιαστές καλούνται να πληρώσουν €800 (€10.00 – 20%) με €2.160 (€18.00 + 20%) τον μήνα. α


 

Μάριος Αδάμου
 
2130