Πόσο κοστίζει να ενοικιάσεις σε φοιτητική εστία στην Κύπρο

Ιδιωτικές και πανεπιστημιακές εστίες στην Κύπρο - Πόσο κοστίζουν και που βρίσκονται

*Το θέμα δημοσιεύτηκε στο Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief - Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Αναμφίβολα η επιλογή του χώρου διαμονής για κάθε φοιτητή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αφορούν και επηρεάζουν τόσο τον ίδιο τον φοιτητή, όσο φυσικά και τους γονείς του. 

Αρκετοί για διάφορους λόγους, επιλέγουν διαμονή στις οργανωμένες εστίες. Είτε λόγω οικονομικού αφού το ενοίκιο συνήθως είναι σε προσιτή τιμή, είτε λόγω απόστασης από το Πανεπιστήμιο, είτε επειδή συνήθως είναι μια πρακτική και βολική λύση, εκατοντάδες φοιτητές επιλέγουν να μένουν στις εστίες των Πανεπιστημίων τους ή σε εστίες που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες.

H Βrief, για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, προχώρησε σε έρευνα και σας παρουσιάζουμε αναλυτικά στοιχεία από τα Δημόσια, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου αλλά και ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν εστίες. 

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει για κάθε πανεπιστήμιο:

Πανεπιστήμιο Κύπρου

φν

Η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Αθαλάσσας. Αποτελείται από 12 κτήρια, συνολικής χωρητικότητας 208 μονόκλινων δωματίων, και 2 κοινόχρηστα κτήρια στα οποία στεγάζονται το Κέντρο Εξυπηρέτησης Ενοίκων, το Κέντρο Εκδηλώσεων, το Ταχυδρομείο και ο Χώρος Πλυντηρίων.

Κάθε κτήριο αποτελείται από 2-4 ορόφους δωματίων, οι οποίοι λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, με δική του εξωτερική είσοδο ο καθένας. Κάθε όροφος έχει κοινόχρηστη κουζίνα, πλήρως εξοπλισμένη με οικιακές συσκευές και κουζινικά σκεύη, για χρήση από τους ενοίκους, ή/ και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής.

γδη

Όσο αφορά το κόστος διαμονής ισχύουν τα εξής:

 • Δωμάτια Τύπου Α (συνολικά 48 δωμάτια) - €160 μηνιαίο ενοίκιο: Τα δωμάτια έχουν δικό τους χώρο υγιεινής και κλιματισμό. Υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα στον όροφο.
 • Δωμάτια Τύπου Β (συνολικά 144 δωμάτια) - €120 μηνιαίο ενοίκιο: Τα δωμάτια έχουν νιπτήρα και κλιματισμό. Υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής και κουζίνα στον όροφο. 
 • Δωμάτια Τύπου Γ (συνολικά 12 δωμάτια) - €160 μηνιαίο ενοίκιο: Κάθε ομάδα των δύο δωματίων αποτελεί ένα διαμέρισμα με κοινόχρηστο χώρο υγιεινής και κουζίνα. Στα δωμάτια υπάρχει κλιματισμός.  
 • Δωμάτια Τύπου Δ (συνολικά 4 δωμάτια) - €160 μηνιαίο ενοίκιο: Όπως τα δωμάτια τύπου Γ, με τη διαφορά ότι είναι προσαρμοσμένα για άτομα με σοβαρές αναπηρίες.

φγ

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

φβδ

Το ΤΕΠΑΚ διαχειρίζεται 4 κτίρια στο κέντρο της Λεμεσού, τα οποία περιλαμβάνουν 62 διαμερίσματα δυναμικότητας 83 κλινών. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν 26 στούντιο, 18 μονάρια, 15 δυάρια και 3 τριάρια. 

Πρόκειται για τα κτήρια ΑΣΤΗΡ, ΑΝΕΛ, ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΡΟΥΣΟΣ ΠΛΑΖΑ.

Λεπτομέρειες για τα τέσσερα κτήρια: 

ΑΣΤΗΡ

νφγχ

Το κτίριο ΑΣΤΗΡ βρίσκεται επί της γωνίας των οδών Ανεξαρτησίας και Στασίνου, απέναντι από το κτήριο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού.

Πρόκειται για κτίριο το οποίο έχει ανακαινιστεί πλήρως το 2008 και διαθέτει έξι (διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, δέκα  διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου και δεκαέξι 16 στούντιο.

Τα διαμερίσματα περιλαμβάνουν υπνοδωμάτιο/α, χώρους υγιεινής με αποχωρητήριο, νιπτήρα και ντουζ. Διαθέτουν  συσκευές κλιματισμού με τηλεχειριστήρια, εντοιχισμένες ντουλάπες, κρεβάτι/α με στρώμα, γραφεία με βιβλιοθήκη και καρέκλες γραφείου, κομοδίνα. Διαθέτουν επίσης καθιστικό, τραπέζι κουζίνας με καρέκλες, κουζίνα εξοπλισμένη με εντοιχισμένο ηλεκτρικό φούρνο, κεραμική εστία, απορροφητήρα, πλυντήριο και ψυγείο.

ΑΝΕΛ

φγν

Το κτήριο ΑΝΕΛ βρίσκεται επί της οδού Λεοντίου Μαχαιρά 69 (πίσω από την Πολυκλινική Υγεία). Πρόκειται για κτήριο το οποίο ανεγέρθηκε το 2010 και διαθέτει τρία διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων και τρία διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου. Διαθέτει επίσης πέντε χώρους στάθμευσης.

Τα διαμερίσματα αποτελούνται από υπνοδωμάτιο/α, αποχωρητήριο με νιπτήρα και μπάνιο.  Διαθέτουν συσκευές κλιματισμού με τηλεχειριστήρια, εντοιχισμένες ντουλάπες, κρεβάτια με στρώμα, κομοδίνα, βιβλιοθήκες, γραφεία με καρέκλες γραφείου και καθιστικό. Επίσης διαθέτουν κουζίνα με ηλεκτρικό φούρνο, κεραμική εστία, απορροφητήρα και ψυγείο.

ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

χμγ

Το κτίριο Α/φοι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ βρίσκεται επί της οδού Κιτίου Κυπριανού 15. Πρόκειται για κτίριο το οποίο έχει ανακαινιστεί πλήρως το 2010 και διαθέτει δύο διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, έξι διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων και τρία  διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων. Διαθέτει επίσης έντεκα  χώρους στάθμευσης.

Τα διαμερίσματα περιλαμβάνουν αποχωρητήριο με νιπτήρα και μπάνιο. Διαθέτουν συσκευές κλιματισμού με τηλεχειριστήρια, καθιστικό (καναπέδες) έπιπλο τηλεόρασης, κρεβάτια με στρώματα, κομοδίνα, γραφεία με καρέκλες γραφείου, βιβλιοθήκες, τραπέζι κουζίνας με καρέκλες. Επίσης διαθέτουν κουζίνα με φούρνο, ψυγείο και κεραμική εστία με απορροφητήρα.

ΡΟΥΣΟΣ ΠΛΑΖΑ

δσω

Το κτίριο ΡΟΥΣΟΣ ΠΛΑΖΑ βρίσκεται επί της γωνίας των οδών Στασίνου και Παύλου Μελά (στην πλατεία Ηρώων).Πρόκειται για κτίριο που ανεγέρθηκε το 2007 και διαθέτει δέκα στούντιο και τρία διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου.  

Τα διαμερίσματα περιλαμβάνουν αποχωρητήριο, νιπτήρα, μπάνιο και εντοιχισμένες ντουλάπες. Διαθέτουν συσκευή κλιματισμού, κρεβάτι/α με στρώμα/τα, κομοδίνο/α με συρτάρι, γραφείο με ενσωματωμένη βιβλιοθήκη, καρέκλα γραφείου, τραπέζι ξύλινο με τέσσερις ξύλινες καρέκλες. Ακόμη, διαθέτουν ψυγείο, κεραμική/ηλεκτρική εστία, φούρνο και απορροφητήρα.

Όσο αφορά το κόστος διαμονής ισχύουν τα εξής:

 • Δωμάτιο με κοινόχρηστη κουζίνα (ένας ένοικος) - €180 μηνιαίο ενοίκιο
 • Στούντιο (ένας ένοικος) - €200 μηνιαίο ενοίκιο
 • Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου (μονάρι - ένας ένοικος) - €220 μηνιαίο ενοίκιο
 • Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων (δυάρι  - δύο ένοικοι) - €150 μηνιαία το άτομο
 • Διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων (τριάρι - τρεις ένοικοι) - €130 μηνιαία το άτομο

Φοιτητική εστία Απολλώνια

gm

Παράλληλα, το ΤΕΠΑΚ έχει συνάψει συνεργασία με τη φοιτητική εστία Απολλώνια στην Εκάλη στη Λεμεσό, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που περιλαμβάνει τη διάθεση μέχρι 220 δωματίων για τις ανάγκες φοιτητών του.

Τα 200 δωμάτια διατίθενται σε επιδοτημένη τιμή στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων ενώ τα 20 δωμάτια διατίθενται χωρίς επιδότηση σε άλλους φοιτητές, κατά προτεραιότητα ξένους μεταπτυχιακούς φοιτητές. 

Κάθε διαμέρισμα είναι ένα ανεξάρτητο στούντιο 20τμ+, με πλήρη επίπλωση, ατομικό χώρο υγιεινής και πλήρως εξοπλισμένη μικρή κουζίνα (ψυγείο, μάτια, φούρνος). Πατήστε εδώ για σχέδια και φωτορεαλιστικές εικόνες. Η εστία περιλαμβάνει και περιορισμένο διαμερισμάτων δύο υπνοδωματίων.

gfn

Το κτίριο διαθέτει καφεστιατόριο, χώρο κοινόχρηστων πλυντηρίων, γυμναστήριο και άλλους κοινόχρηστους χώρους εκτόνωσης. Διαθέτει θέσεις στάθμευσης (χωρίς χρέωση). Το κτίριο συνδέεται με τα κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου με πυκνό δρομολόγιο αστικών λεωφορείων και συγκεκριμένα με τις γραμμές 4 και 9.

Σημειώνεται ότι, ένα αριθμό δωματίων στην Απολλωνία διαχειρίζεται η ίδια η Αρχιεπισκοπή ενώ ένα μικρό αριθμό το Πανεπιστήμιο Frederick.

Όσο αφορά το κόστος διαμονής στην Απολλωνία ισχύουν τα εξής:

Κάθε δικαιούχος φοιτητής συνάπτει συμβόλαιο με το διαχειριστή του κτιρίου, με διάρκεια 10 μήνες και μηνιαίο ενοίκιο €250 (περιλαμβάνεται ρεύμα, νερό, διαδίκτυο, κοινόχρηστα, στάθμευση). Η τιμή χωρίς επιδότηση είναι €350 το μήνα. 

Πιο συγκεκριμένα:

 • Μηνιαίο ενοίκιο στούντιο (επιδοτημένο) - €250
 • Μηνιαίο ενοίκιο στούντιο (κανονική τιμή) - €350
 • Μηνιαίο ενοίκιο διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων (επιδοτημένο) - €380
 • Μηνιαίο ενοίκιο διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων (κανονική τιμή) - €500

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

δφ

Οι φοιτιτικές εστίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ονομάζονται UNIC Residences και περιλαμβάνουν τρία ξεχωριστά συγκροτήματα εστιών - τα «SIX», «U» και «TRIANGLE». 

«SIX»

dbf

Το SIX Student Residence είναι ένα κτίριο χωρισμένο σε 6 χαρακτηριστικούς πύργους με 307 φοιτητικές κατοικίες να υψώνονται 12 ορόφους πάνω από τη Λευκωσία. 

Το SIX απέχει μόλις 2 λεπτά με τα πόδια από τα κεντρικά κτίρια της πανεπιστημιούπολης UNIC και σε μικρή απόσταση 5 έως 10 λεπτών με τα πόδια από τα περισσότερα από τα άλλα κτίρια UNIC (ακαδημαϊκά κτίρια, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο κ.λπ.) και τις ανέσεις του πολυσύχναστου ευρύτερου UNIC πανεπιστημιούπολη (εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα λιανικής, σούπερ μάρκετ).

Όσο αφορά το κόστος στις εστίες «SIX» ισχύουν τα εξής:

 • Στούντιο (κλασσικά, premium και executive)  – Από €120 την βδομάδα
 • Στούντιο (superior και loft) – Από €190/€210 την βδομάδα
 • Δύο υπνοδωματίων – Από €200 την βδομάδα

«U»

fgn

Το U Student Residence διαθέτει 399 δωμάτια σε 7 ορόφους, καθώς και μια επιλογή από εγκαταστάσεις catering. Τα μονόχωρα στούντιο παρέχουν όλες τις ανέσεις, από ιδιωτικό μπάνιο μέχρι μικρή κουζίνα και ιδιωτικό μπαλκόνι. 

Όσο αφορά το κόστος στις εστίες «U» ισχύουν τα εξής:

 • Στούντιο (κλασσικά, superior)   - Από €130 την βδομάδα
 • Στούντιο (deluxe, premium)  - Από €140 την βδομάδα
 • Δύο υπνοδωματίων  - Από €190 την βδομάδα

«TRIANGLE»

gfn

Το TRIANGLE Residence, συμπληρώνει το SIX με επιπλέον 147 μοντέρνα και ευρύχωρα δωμάτια. Ο σχεδιασμός του αντιπροσωπεύει την κορυφή όσον αφορά τη στέγαση φοιτητών, με πολυτελείς ανέσεις και εντυπωσιακή θέα στην πολυσύχναστη πανεπιστημιούπολη.

Όσο αφορά το κόστος στις εστίες «TRIANGLE» ισχύουν τα εξής:

 • Στούντιο (κλασσικά) – Από €140 την βδομάδα
 • Στούντιο (premium, superior) Από €190 την βδομάδα
 • Στούντιο (executive) – Από €210 την βδομάδα

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

γφχ

Το European University συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν εστίες τις οποίες παρουσιάζουμε πιο κάτω. Σημειώνεται ότι στις πιο κάτω ιδιωτικές εστίες, μπορούν να διαμείνουν και φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων.

Διαμονή εκτός Πανεπιστημιούπολης

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο διαθέτει επίσης κατάλογο με διαμερίσματα/οικίες προς ενοικίαση που βρίσκονται πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη.

Το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου συνήθως κυμαίνεται μεταξύ €400 και €500 μηνιαίως, για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων μεταξύ €500 και €600 τον μήνα, ενώ για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, το ενοίκιο κυμαίνεται μεταξύ €650 και €700 τον μήνα.

Δείτε ΕΔΩ τον κατάλογο με διαμερίσματα/οικίες προς ενοικίαση.

Αναλυτικά οι ιδιωτικές εστίες με τις οποίες συνεργάζεται το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο:

CYPRIALIFE RESIDENCE

gn

Το Cyprialife Residence απέχει μόνο λίγα λεπτά από την Πανεπιστημιούπολη και βρίσκεται απέναντι από το κτίριο Unihalls Trinity. Αυτή η οικιστική μονάδα στεγάζει 44 πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο.

Σε κάθε στούντιο υπάρχει κουζίνα, μπάνιο, μεγάλο κρεβάτι, γραφείο και βιβλιοθήκη, καναπές με βοηθητικά τραπεζάκια, ευρύχωρη ντουλάπα, τραπέζι κουζίνας και καρέκλες. Το κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με φούρνο και ηλεκτρική εστία, ψυγείο και πλυντήριο. Όλα τα στούντιο διαθέτουν σύστημα εξαερισμού, κλιματιστικό θερμού και κρύου αέρα και παρέχουν δωρεάν ενσύρματη πρόσβαση στο internet. Οι λογαριασμοί για το νερό και τον ηλεκτρισμό καταβάλλονται από τον ένοικο. Όλα τα στούντιο έχουν σταθερή σύμβαση διάρκειας 12 μηνών.

Η τιμή ανέρχεται στα €460 το μήνα.

U-CITY RESIDENCE

fng

Το κτήριο U-CITY Residence  βρίσκεται 300 μέτρα από την Πανεπιστημιούπολη. Διαθέτει 78 πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο διαμερίσματα από 28-35 τετραγωνικά μέτρα.

Το εβδομαδιαίο ενοίκιο κυμαίνεται από €158 μέχρι €165, ανάλογα με την επιλογή διαμερίσματος. Στην τιμή του ενοικίου περιλαμβάνονται  τα έξοδα ηλεκτρισμού και νερού, η χρήση του γυμναστηρίου, σύνδεση στο διαδίκτυο, κοινόχρηστα καθώς και η υπηρεσία καθαρισμού δωματίου. Όλα τα στούντιο έχουν σταθερή σύμβαση διάρκειας 12 μηνών.

THE MED–BOUTIQUE RESIDENCE

sdv

Το κτίριο The Med –Boutique Residence βρίσκεται στα 250 μέτρα από την Πανεπιστημιούπολη. Διαθέτει 35 πολυτελή πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο διαμερίσματα από 35-49 τετραγωνικά μέτρα.

Το εβδομαδιαίο ενοίκιο κυμαίνεται από €179 μέχρι €214, ανάλογα με την επιλογή διαμερίσματος. Στην τιμή του ενοικίου περιλαμβάνονται  τα έξοδα ηλεκτρισμού και νερού, σύνδεση στο διαδίκτυο και τα κοινόχρηστα. Όλα τα στούντιο έχουν σταθερή σύμβαση διάρκειας 12 μηνών. Στο κτίριο διαμένουν περισσότερο φοιτητές Ιατρικής αλλά και της Οδοντιατρικής.

Όπως πληροφορούμαστε, από αυτόν τον Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει και το MED–BOUTIQUE  2, το οποίο θα διαθέτει 66 δωμάτια.

UNIHOME BOUTIQUE HALLS

tsrh

Το Unihome βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Πανεπιστήμιο. Διαθέτει 146 πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο διαμερίσματα από 37-71 τετραγωνικά μέτρα.Οι τιμές κυμαίνονται από 485-800 ευρώ τον μήνα. Στην τιμή του ενοικίου περιλαμβάνονται όλα σας τα έξοδα διαμονής (επίπλωση, νερό, ρεύμα, Internet, γυμναστήριο, game room, κοινόχρηστα, χρήση study room). Στο κτήριο υπάρχει 24 ώρες υποδοχή και καφετέρια για εξυπηρέτηση των φοιτητών. 

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ UNIHALLS

Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε αναφορά και στις δύο ιδιωτικές εστίες UNIHALLS που απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές όλων των Πανεπιστημίων της πρωτεύουσας. 

UNIHALLS TRINITY

dfnz

Οι φοιτητικές οικιστικές μονάδες Unihalls Trinity βρίσκονται μόλις πέντε λεπτά από την πανεπιστημιούπολη και περιλαμβάνουν 228 μοντέρνα στούντιο και διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου.

Τα διαμερίσματα είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με κουζίνα, ντουλάπες, μπάνιο και σύστημα κλιματισμού/θέρμανσης.

Το συγκρότημα διαθέτει εστιατόριο-καφέ, γυμναστήριο, αίθουσα πλυντηρίου, σύνδεση με το διαδίκτυο (internet connection) υψηλής ταχύτητας, χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και ποδήλατων και 24ωρο σύστημα ασφάλειας. Η Πανεπιστημιούπολη και το Unihalls Τrinity βρίσκονται σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Λευκωσίας και περιτριγυρίζονται από εστιατόρια, καφέ, βιβλιοπωλεία, φαρμακεία, υπεραγορές και εμπορικά κέντρα. 

Το εβδομαδιαίο ενοίκιο κυμαίνεται από €132 μέχρι €160, ανάλογα με την επιλογή διαμερίσματος. Έξοδα ηλεκτρισμού και νερού περιλαμβάνονται στο ενοίκιο.

UNIHALLS PREMIER

fgn

Οι φοιτητικές εστίες Unihalls Premier βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο, παρέχοντας ξενοδοχειακού τύπου υπηρεσίες και ανέσεις. Με μια πληθώρα επιλογών ανάμεσα σε 289 πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο και διαμερίσματα ενός και δύο υπνοδωματίων, οι εστίες Unihalls Premier αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τη φοιτητική διαμονή. Το συγκρότημα διαθέτει 24ωρη Ρεσεψιόν, Υπηρεσία Ασφαλείας, Εστιατόρια, Καφέ, Γυμναστήριο, TV room, Study room, Χώρους Πλυντηρίων, κ.α.

Το ενοίκιο ξεκινά από 113-188 ευρώ την εβδομάδα και συμπεριλαμβάνει ρεύμα, νερό, υψηλής ταχύτητας ίντερνετ, κοινόχρηστα, δημοτικούς φόρους καθώς και δωρεάν χρήση υπερσύγχρονου γυμναστηρίου.

Πανεπιστήμιο Frederick

gf

Το Πανεπιστήμιο Frederick δεν έχει δικές του φοιτητικές εστίες ούτε στις εγκαταστάσεις του στην Λευκωσία ούτε στις εγκαταστάσεις του στην Λεμεσό. 

Στην Λευκωσία όμως, όπως πληροφορούμαστε, βρίσκεται στα σκαριά έργο για ανέγερση φοιτητικών εστιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Πανεπιστήμιο Frederick προχωρεί στην ανάπτυξη των πρώτων ιδιόκτητων φοιτητικών του εστιών που βρίσκονται στην Παλλουριώτισσα, σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Λευκωσίας, και συγκεκριμένα μεταξύ του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου και του κτηρίου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής.

Πρόκειται για σύγχρονο, μικρό συγκρότημα μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα αποτελείται από 63 διαμερίσματα και θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, roof garden, κοινό χώρο ψυχαγωγίας, αίθουσες μελέτης και άλλους χώρους, ο σχεδιασμός των οποίων προωθεί την κοινωνικοποίηση. Οι πρώτες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Frederick θα παραδοθούν τον Αύγουστο 2023.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε αγορά γης σε πολύ μικρή απόσταση από το κτήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Σε αυτό τον χώρο σχεδιάζεται η ανάπτυξη άλλων 170 μονάδων για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές. Η εν λόγω επένδυση θα αναπτυχθεί και ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τετραετίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, το Πανεπιστήμιο Frederick, όντας το μοναδικό πανεπιστήμιο που δραστηριοποιείται στον Δήμο Λευκωσίας και που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, προσβλέπει στην ενεργοποίηση άλλων φορέων καθώς και ιδιωτών για ανάπτυξη φοιτητικών εστιών στην εντός των τειχών πόλη βάσει του σχετικού σχεδίου που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να στηριχθεί η φοιτητική του κοινότητα.

Τώρα όσο αφορά την Λεμεσό, το πανεπιστήμιο Frederick έχει εξασφαλίσει μικρό αριθμό δωματίων στην φοιτητική εστία Απολλώνια στην Εκάλη στη Λεμεσό. Θυμίζουμε ότι σε αυτό το κτίριο στεγάζονται και φοιτητές του ΤΕΠΑΚ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Frederick βρίσκεται σε επαφή με τη διαχειριστική επιτροπή των φοιτητικών εστιών που ανέπτυξε η Αρχιεπισκοπή στην πόλη και οι οποίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την Πανεπιστημιούπολή. Σημειώνεται ότι στόχος του πανεπιστημίου είναι η εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού ώστε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους/ες φοιτητές/τριες. 

Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι φοιτητές/τριες του Frederick έχουν στη διάθεσή τους το Γραφείο Στέγασης και Διαμονής του Πανεπιστημίου το οποίο διατηρεί πλήρη βάση δεδομένων για δυνατότητες στέγασης και παρέχει σχετικές συμβουλές και πληροφορίες, εξατομικευμένη καθοδήγηση και έμπρακτη βοήθεια στην εξεύρεση κατάλληλων καταλυμάτων σε κοντινή απόσταση από το Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, σε συνεργασία με ιδιώτες και κτηματομεσιτικά γραφεία.

Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

f

Οι φοιτητικές εστίες του UCLan ονομάζονται The Student’s Nest και βρίσκονται εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Το Student’s Nest διαθέτει 171 δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο και παρέχει στους φοιτητές ένα σύγχρονο, άνετο και ασφαλές περιβάλλον για μια ευχάριστη φοιτητική ζωή. Η εστία αποτελείται από 5 πολυκατοικίες με συνολικά 49 διαμερίσματα.

fzbd

Το Student's Nest παρέχει τις πιο κάτω εγκαταστάσεις:

 • Wi-Fi σε όλους τους χώρους
 • Πλυντήριο ρούχων στις εγκαταστάσεις
 • 24ωρη κλειστή τηλεόραση (CCTV)
 • Προσωπική Ασφάλεια – 24ωρη υπηρεσία ασφαλείας
 • Ελεγχόμενη ηλεκτρονική είσοδος για ασφάλεια
 • Εξωτερική πισίνα
 • Αίθουσα παιχνιδιών / Αίθουσα κλαμπ / Λόμπι με τηλεόραση LCD 60 ιντσών και δορυφορικά κανάλια
 • Μηχανήματα αυτόματης πώλησης
 • Χώροι στάθμευσης
 • Χώροι στάθμευσης ποδηλάτων

Κάθε διαμέρισμα διαθέτει επιπλωμένο κοινόχρηστο σαλόνι με τηλεόραση και άρτια εξοπλισμένη κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα, ψυγείο/καταψύκτη, φούρνο μικροκυμάτων και επαρκή χώρο στο ντουλάπι.

Τα δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο διαθέτουν μπάνιο στο δωμάτιο (ντους, νιπτήρα και τουαλέτα), κρεβάτι, γραφείο και καρέκλα, συρταριέρα και ντουλάπα.

Σημειώνεται ότι το πακέτο διαμονής στο Student’s Nest, περιλαμβάνει όλες τις βασικές υπηρεσίες/παροχές (Διαδίκτυο, Ρεύμα, Νερό) για τη διευκόλυνση των φοιτητών, καθώς και κοινόχρηστες χρεώσεις και χρεώσεις αποκομιδής σκουπιδιών καταβάλλοντας ένα σταθερό μηνιαίο ποσό, αποφεύγοντας έτσι πρόσθετα έξοδα και ταλαιπωρίες.

Όσο αφορά το κόστος διαμονής ισχύουν τα εξής:

 • Διαμέρισμα 1 Υπνοδωματίου - €500 τον μήνα, όλα συμπεριλαμβανόμενα (ρεύμα, νερό, internet)
 • Δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο σε ρετιρέ διαμέρισμα 2 ή 3 υπνοδωματίων – €450 τον μήνα, όλα συμπεριλαμβανόμενα (ρεύμα, νερό, internet)
 • Δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο σε Standard διαμέρισμα 2 ή 3 Υπνοδωματίων €400 τον μήνα, όλα συμπεριλαμβανόμενα (ρεύμα, νερό, internet)
 • Δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο σε διαμέρισμα 4 υπνοδωματίων €350 τον μήνα, όλα συμπεριλαμβανόμενα (ρεύμα, νερό, internet)
 • Δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο σε διαμέρισμα 5 υπνοδωματίων € 300 τον μήνα, όλα συμπεριλαμβανόμενα (ρεύμα, νερό, internet)

Πανεπιστήμιο Νεάπολις

r

Η φοιτητική εστία του Νεάπολις βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης και διαθέτει γύρω στα 85 δωμάτια, πλήρως επιπλωμένα, που διαθέτουν το δικό τους μπάνιο, τηλεόραση, ασύρματη διαδικτυακή σύνδεση, 24ωρη υπηρεσία υποδοχής και ασφάλειας, υπηρεσία καθαριότητας και τεχνική υποστήριξη.

Όσο αφορά το κόστος διαμονής, αυτό ανέρχεται στα € 3600 για 8 οκτώ μήνες, άρα €450 τον μήνα.

δφζν

*Το θέμα δημοσιεύτηκε στο Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief - Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες

Κυπριάνα Σταύρου
 
2280