Πόσοι βρήκαν δουλειά τον Ιανουάριο και σε ποιες θέσεις εργασίας

Συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο η μείωση της ανεργίας - Ποιοι τομείς απορρόφησαν τους περισσότερους ανέργους

Με το δεξί μπήκε το 2020 αναφορικά με την απασχόληση, όπου εξακολουθεί να μειώνεται η ανεργία στη χώρα μας αφού και τον πρώτο μήνα του 2020 συνεχίστηκε η τοποθέτηση των ανέργων σε δουλειές καθώς και η αύξηση της απασχόλησης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, τον Ιανουάριο του 2020, 208 άτομα βγήκαν από την ανεργία και βρήκαν δουλειά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την ίδια στιγμή, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019 σημειώθηκε μείωση 4.737 προσώπων ή 15,3% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης (μείωση 1,039 ανέργων), του εμπορίου (μείωση 620 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 597), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (μείωση 398), της μεταποίησης (μείωση 301), των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (μείωση 256) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 842).

Τον Ιανουάριο του 2020, η πλειοψηφία των ανέργων που βγήκε από την ανεργία βρίσκοντας δουλειά βρισκόταν στην επαγγελματική κατηγορία των καθαριστών και των ανειδίκευτων εργατών όπου και εργοδοτήθηκαν 102 άτομα ενώ ακολουθούσε η κατηγορία των υπαλλήλων υπηρεσιών με 40 άτομα να εισέρχονται στην αγορά εργασίας καθώς και οι Τεχνίτες παραγωγής με  31 άτομα.  

Μηδενικές έως ελάχιστες εργασιακές θέσεις άνοιξαν στην κατηγορία των στρατιωτικών (0), των Διευθυντών και των Διοικητικών Λειτουργών (0), καθώς και στους Γεωργούς (2) και στους χειριστές μηχανών (3).

Αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα, τα επαγγέλματα που έδωσαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο του 2020 ήταν το Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο όπου εργοδοτήθηκαν 51 άτομα καθώς και οι Κατασκευές με 34 άτομα αλλά και οι Υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης με 16 άτομα. Παράλληλα, στα ψηλά βρισκόταν και ο τομέας της Μεταποίησης με 44 θέσεις. 

Πολύ σημαντικό αρνητικό γεγονός, όμως, είναι το ότι υπήρχαν επαγγέλματα που έδωσαν ελάχιστες έως και μηδενικές θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του 2020. Τα επαγγέλματα αυτά βρίσκονταν στην κατηγορία των Ορυχείων και των Λατομείων (1), στην Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (0), καθώς και  στις Δραστηριότητες Νοικοκυριών (1), στις Δραστηριότητες Ετερόδικων Οργανισμών και Φορέων (0) αλλά και στην Ενημέρωση και στην Επικοινωνία (1) και στη Γεωργία (3).  

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Εν σχέσει με τις πόλεις όπου άνοιξαν θέσεις εργασίας, οι περισσότερες μέσα στο 2020 άνοιξαν στη Λευκωσία και οι οποίες έφτασαν τις 77 ενώ ακολουθούσε η Λεμεσός με 71 θέσεις εργασίας, η Πάφος με 42 θέσεις, η Λάρνακα με 15 θέσεις και η Αμμόχωστος με 3 θέσεις εργασίας. 

Εν κατακλείδι, τον πρώτο μήνα του 2020 βγήκαν από την ανεργία περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο βγήκαν από την ανεργία 126 άνδρες και 82 γυναίκες. 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1821