Πότε θα καταργηθούν τα αυτοκίνητα diesel & βενζίνης στην Ευρώπη

Το ερώτημα δεν είναι εάν θα απαγορευθούν, αλλά το πότε / Τι απαντά ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο

Ερωτήματα προκαλούν οι δηλώσεις για πλήρη κατάργηση των αυτοκινήτων diesel και βενζίνης στην Ευρώπη και κατ΄ επέκταση στην Κύπρο, καθώς η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2050 να είναι κλιματικά ουδέτερη, προωθώντας στο μεταξύ την πράσινη μεταρρύθμιση με την οικονομία της η οποία θα μετασχηματιστεί να στηρίζεται σε καθαρή ενέργεια, είτε σε ανανεώσιμες πηγές, είτε σε νέες μορφές

Με βάση τα πιο πάνω, όπως μεταφέρεται από την Ευρώπη, το ζήτημα δεν είναι εάν θα απαγορευθούν αλλά το πότε, και σε αυτό το ερώτημα απάντησε o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος. 

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας μεταξύ άλλων, στο Business Hour by Brief, και ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα σημείωσε πως η Ευρώπη έχοντας ως ορίζοντα να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 θα έχει ως αποτέλεσμα τα οχήματα να έχουν αντικατασταθεί κάπου στο ενδιάμεσο

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πολλές χώρες έχουν θέσεις ως στόχο το 2030, δηλαδή σε 9 χρόνια, να έχουν μόνο ηλεκτρικά οχήματα, ενώ όπως συμπλήρωσε, φέτος για πρώτη φορά, στη Νορβηγία το 56% των νέων αυτοκινήτων που ενεγράφησαν είναι ηλεκτρικά. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδόπουλος επεξήγησε πως η απαγόρευση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν diesel ή βενζίνης δεν πρόκειται να γίνει «αύριο» ή τόσο σύντομα, καθώς όπως σημειώνει «και 100% αν έχουμε αύριο ηλεκτρικά, εάν η ενέργεια που παράγω για να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι καθαρή, τότε δεν θα έχουμε το κέρδος που επιθυμούμε. Το θέμα είναι η ενέργεια να είναι καθαρή». 

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως «για μια χώρα όπως την Κύπρο, η οποία έχει πάνω από 300 ημέρες τον χρόνο ήλιο, δεν μπορεί να έχει 10% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η Αυστρία η οποία έχει πολύ λιγότερες μέρες ηλιοφάνειας να πλησιάζει το 80%. Οκτώ φορές πάνω από την Κύπρο. Αυτό είναι σημαντικό».   

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε: 

 
1818