Πού ανεγείρονται νέες φοιτητικές εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας

Προχωρά με μελέτες για 2 κτήρια ο Δήμος Λευκωσίας – Πόσα κόστισαν και τι θα περιλαμβάνουν

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο Δήμος Λευκωσίας στην αναδιαμόρφωση των δύο κτηρίων,  που αγόρασε στο κέντρο της Λευκωσίας, σε φοιτητικές εστίες.

Σύμφωνα με πληροφόρηση της Brief από τον Δήμο, αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για τα δύο κτήρια ενώ μέσα του 2023 αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για τις κατασκευαστικές εργασίες.

Με βάση την ίδια πληροφόρηση, τα δύο κτήρια που αγόρασε ο Δήμος Λευκωσίας τον Ιανουάριο του 2022, βρίσκονται στην οδό Αριστείδου και στη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου-Αρσινόης-Κομνηνού, με τον προϋπολογισμό της αγοράς και αναδιαμόρφωσης να ανέρχεται στα 6,9 εκατομμύρια ευρώ.

>>> Διαβάστε επίσης: Θες επιχείρηση στην εντός των τειχών Λευκωσία; Δικαιούσαι χορηγία <<<

Πόση η χωρητικότητα του κάθε κτηρίου και πόσα κόστισαν

Όπως επεσήμαναν πηγές του Δήμου στην ιστοσελίδα μας, το πρώτο ακίνητο αποτελείται από συνεχόμενο τετραώροφο κτήριο αποτελούμενο από 5 studios σε κάθε όροφο, με συνολικό εμβαδόν 863.5 τ.μ και έχει κόστος αγοράς €480.000. Επιπλέον, έχει δυνατότητα διαμόρφωσης συνολικά 20 δωματίων, 19 δωμάτια με δυνατότητα έως και δύο ενοίκων και 1 στο ισόγειο για ΑμεΑ. Ο μέγιστος αριθμός ενοίκων είναι 39.

 

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Όσο αφορά το δεύτερο ακίνητο, αυτό αποτελείται από δέκα συνολικά ακίνητα (9 διατηρητέα κτήρια και ένα τεμάχιο γης) με συνολικό εμβαδό γύρω στα 1050τμ. και έχει κόστος αγοράς €715.000. Παράλληλα, έχει δυνατότητα συνολικά 50 δωματίων, με δυνατότητα για δύο ένοικους ανά δωμάτιο σε 4 δωμάτια στο ισόγειο και 4 δωμάτια στον όροφο, καθώς και 1 δωμάτιο στο ισόγειο για ΑμεΑ. Ο μέγιστος αριθμός ενοίκων είναι 58.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα έναρξης τους, οι εργασίες  στο κτήριο της οδού Αριστείδου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών ενώ για το κτηριακό συγκρότημα στη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου-Αρσινόης-Κομνηνού αναμένεται να ολοκληρωθούν στους 18 μήνες.

Σχέδιο κινήτρων για δημιουργία φοιτητικών εστιών αλλά και για επιχειρηματικότητα

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι πρόσφατα, τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και ο Δήμος Λευκωσίας εξήγγειλαν από κοινού κίνητρα για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών αλλά και κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Όπως επεσήμαναν πηγές του Δήμου στην Brief, αυτή η εξαγγελία πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία που δόθηκαν τόσα κίνητρα για την εντός των τειχών πόλη.

«Τα κίνητρα έρχονται να κτίσουν πάνω στις εξαιρετικά, μέχρι σήμερα πετυχημένες παρεμβάσεις του Δήμου, όπως για παράδειγμα τις αναπλάσεις των οδών Ερμού, Πενταδακτύλου, Πλατεία Δημαρχίας, τη λειτουργία του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS, την διασφάλιση της λειτουργίας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, της δημιουργίας του Κέντρου Χαρακτικής Χαμπή, την ανάπλαση των οδών Αισχύλου και Τρικούπη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Επί τη ευκαιρία, οι πηγές του Δήμου σημείωσαν επίσης ότι τα έργα στο υπόλοιπο κομμάτι της οδού Τρικούπη, από το «Όχι» μέχρι το τέλος,  αναμένεται να ξεκινήσουν περί τον προσεχή Οκτώβρη, αφότου ολοκληρωθούν άλλα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

>>> Διαβάστε επίσης: Όλα τα σχέδια για τις επιχειρήσεις στην εντός των τειχών Λευκωσία <<<

Λεπτομέρειες για τα δύο σχέδια

1/Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας

dbf

Οι στόχοι του σχεδίου χορηγιών για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι:

  • Προσέλκυση νέων Επιχειρήσεων σε επιθυμητές δραστηριότητες
  • Ενθάρρυνση υφιστάμενων Επιχειρήσεων να επεκταθούν στις περιοχές εφαρμογής τον Σχεδίου
  • Ενθάρρυνση Επιχειρήσεων που λειτουργούν ήδη στις εν λό γω περιοχές να επεκτείνουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις για προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων 

δσω

Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου είναι 10 εκατομμύρια και προσβλέπεται χορηγία του 60% επί των επιλέξιμων δαπανών, με συνολικό ύψος των αμοιβών των μελετητών ως 10% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Το ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας είναι €80.000 ανά έργο με ενδεικτικό προϋπολογισμό τα €2 εκατομμύρια ανά έτος.

Όσο αφορά την πληρωμή της χορηγίας, αυτή θα γίνεται σε 2 ισόποσες δoσεις, η πρώτη για υλοποίηση του 50% του έργου και η δεύτερη για ολοκλήρωση του έργου . Στο σχέδιο υπάρχει και η δυνατότητα προκαταβολής ποσού ύψους μέχρι και 20% της εγκεκριμένης χορηγίας.

Οι επιλέξιμες δαπάνες έχουν ως εξής:

  • Οικοδομικές εργασίες, ηλεκτρικές, υδραυλικές, μηχανολογικές εγκαταστάσεις σε σχέση με το κτήριο, ακίνητος εξοπλισμός, αμοιβές για παροχή υπηρεσιών αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών ή άλλων συμβούλων
  • Εξοπλισμός (π.χ. κινητή επίπλωση, φωτιστικά, ηλεκτρικά είδη) σύμφωνα με το επιλέξιμο ποσό ανά είδος 

δφ

Όσο αφορά τους δικαιούχους του σχεδίου, η παροχή οικονομικής ενίσχυσης αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν ή που θα ασκήσουν οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές οικοδομών σε περιοχές που ισχύει το Σχέδιο για ανακαίνιση των υποστατικών τους με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για τουλάχιστον πέντε έτη, με βασική χρήση αυτής της επιθυμητής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Υποβολή αίτησης για συμμετοχή στο σχέδιο μπορεί να γίνει μέχρι τις 31/12/2026.
 

δωσ

2/ Σχέδιο κινήτρων για δημιουργία φοιτητικών εστιών

FDXF

Το σχέδιο κινήτρων για δημιουργία φοιτητικών εστιών αφορά την ανακαίνιση ή ανέγερση νέων κτηρίων, με βασική χρήση τους ως φοιτητικές εστίες / δωμάτια.

Όπως αναφέρεται, η πρώτη πρόσκληση για υποβολή προτάσεων θα είναι τον Απρίλιο 2022 ενώ ο προϋπολογισμός της πρώτης πρόσκλησης είναι €7,5 εκατ.. Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου είναι €15 εκατομμύρια.

Στο σχέδιο προσβλέπεται χορηγία 75% επί των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης για μετατροπή υφιστάμενου κτηρίου και 50% επί των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης για ανέγερση νέου κτηρίου. Η ελάχιστη επένδυση (επιλέξιμη δαπάνη) είναι €140.000 χιλιάδες ενώ το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά δικαιούχο είναι €2.000.000.

Όσο αφορά την πληρωμή της χορηγίας, αυτή θα γίνεται σε 2 ισόποσες δόσεις, η πρώτη για υλοποίηση του 50% του έργου και η δεύτερη για την ολοκλήρωση του έργου βάσει των εγκριθέντων σχεδίων. Σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής ποσού ύψους μέχρι και 20% της εγκεκριμένης χορηγίας ή μέχρι €60.000.
DB

Αναφορικά με τους δικαιούχους του σχεδίου, είναι οι ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας ή ενοικιαστές (φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα) καθώς και εταιρείες, σωματεία και ιδρύματα.

Όσο αφορά την χρονική δέσμευση στο σχέδιο, αναφέρεται ότι εντός 8 ετών, μπορεί να γίνει ενοικίαση για συνολικό διάστημα 5 ετών, για τουλάχιστον το 60%-80% του εμβαδού του κτηρίου, το οποίο θα διαμορφωθεί σε δωμάτια, σε φοιτητές με μηνιαίο ενοίκιο, όπως εκάστοτε ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι οι οικοδομικές εργασίες, ηλεκτρικές, υδραυλικές, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ακίνητος εξοπλισμός, αμοιβές για παροχή υπηρεσιών αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών ή άλλων συμβούλων.

Το μέγιστο ποσό της αμοιβής υπηρεσιών αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών κ.λπ. είναι ως το 10% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της πρότασης.
DF