Πού κυμαίνονται οι τιμές αγοράς/ενοικίασης γραφείων-καταστημάτων

Ποια επαρχία είναι η ακριβότερη και ποια η φθηνότερη – Τι καταδεικνύει σχετική έρευνα

Σημαντική ανάπτυξη καταγράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 στην αγορά καταστημάτων και γραφείων στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΔΑΝΟΣ, που δραστηριοποιείται στον τομέα της κτηματομεσιτείας, διαχείρισης και εκτιμήσεων ακινήτων.

Μέσα από την έρευνα, επίσης, παρουσιάζονται και οι τιμές τόσο για αγορά όσο και για την ενοικίαση γραφείων και καταστημάτων ανά επαρχία, βάσει των οποίων η Λεμεσός παρουσιάζεται ως η ακριβότερη επαρχία με τις τιμές πώλησης να φθάνουν τις €4.000 ανά τετραγωνικό μέτρο και των ενοικίων τα €18 ανά τ.μ. τον μήνα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Καταστήματα
Σύμφωνα με την έρευνα, η αγορά καταστημάτων συγκεντρώνεται στις 4 βασικές πόλεις (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο). Όπως αναφέρεται, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχει αυξηθεί η πληρότητα στις κύριες εμπορικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων.

«Οι αυξανόμενες ανάγκες εταιρειών για σύγχρονους, ευέλικτους και βιώσιμους χώρους εργασίας δημιουργεί τεράστιο κενό στην αγορά επαγγελματικών-γραφειακών χώρων», προσθέτει. α

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ενοικίων, βάσει της έρευνας, αυτές κυμαίνονταν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, μεταξύ €12 με €120 ανά τετραγωνικό μέτρο τον μήνα, και ήταν αυξημένες αισθητά σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η ακριβότερη περιοχή για ενοικίαση καταστημάτων είναι η Οδός Λήδρας, όπου τα ενοίκια κυμαίνονται από €20 έως και €120 το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η φθηνότερη περιοχή είναι η Λεωφόρος Μακαρίου στη Λευκωσία, όπου τα ενοίκια κυμαίνονται από €12 έως και €60 το τετραγωνικό μέτρο. α

Βάσει των στοιχείων της ΔΑΝΟΣ, όμως, προκύπτει πως για ενοικίαση ενός καταστήματος 100 τ.μ., οι ενοικιαστές καλούνται να πληρώνουν από €1.200 έως και €12.000 τον μήνα, ανάλογα με την περιοχή που διαθέτουν το κατάστημά τους.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τα γραφεία
Αναφορικά με την αγορά γραφείων, σύμφωνα με την έρευνα, αυτή αναπτύχθηκε σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «κατά το 2018 αλλά και σε συνέχεια στο 2019 παρατηρείται μεγάλη γραφειακή ανάπτυξη, με πολυτελέστατα κτίρια τα οποία κάποια είναι σε τελικό στάδιο άλλα και άλλα οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά». 

«Τα ψηλά κτήρια που έχει ή που θα αποκτήσει στο άμεσο ή στο μακρινό μέλλον η Κύπρος αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της. Η προσφορά γραφειακών χώρων πλέον σε κεντρικά σημεία των πόλεων έχει καλύψει για τα καλά την ζήτηση των προηγούμενων χρόνων», προστίθεται.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, αυτές, βάσει πάντα της μελέτης, κυμαίνονται μεταξύ €1.500 με €4.000 το τετραγωνικό μέτρο, με την απόκλιση των τιμών να είναι +/- 20%, με την Λεμεσό να παρουσιάζεται ως ακριβότερη επαρχία και την Αμμόχωστο ως η φθηνότερη. α

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, όπως φαίνονται και στον πιο πάνω πίνακα, για αγορά γραφείων 100 τ.μ. οι αγοραστές-επενδυτές καλούνται να καταβάλουν από €120.000 (€1.500 – 20%) έως και €480.000 (€4.000 + 20%).

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Σε σχέση με τις τιμές ενοικίασης γραφείων, αυτές κυμαίνονται από €10 έως και €18 το τετραγωνικό μέτρο με την Λεμεσό και πάλι να παρουσιάζεται ως ακριβότερη επαρχία και η Αμμόχωστος ως η φθηνότερη. Σημειώνεται πως, και σε αυτή την περίπτωση, η απόκλιση ανάμεσα στις πραγματικές τιμές είναι +/- 20%.

α

Βάσει, ωστόσο, των στοιχείων για ενοικίαση γραφείου 100 τ.μ. οι ενοικιαστές καλούνται να πληρώσουν €800 (€10.00 – 20%) με €2.160 (€18.00 + 20%) τον μήνα.

Σημειώνεται πως, στις τιμές ενοικίασης γραφείων δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε διαφοροποίηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 σε σχέση με το πρώτο.
 

Μάριος Αδάμου
 
1751