Που ξοδεύουν οι Κύπριοι τα εισοδήματα τους - ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Δείτε αναλυτικά τα έξοδα των Κυπρίων – Πόσα και που ξόδεψαν οι Κύπριοι τα λεφτά τους

Το 2018, τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δαπάνησαν περίπου 2 ,1 δισ. Ευρώ (που αντιστοιχούν στο 13,0% του ΑΕΠ της ΕΕ) για τη «στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα».

Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει το 24,0% της συνολικής καταναλωτικής τους δαπάνης
και είναι μακράν το μεγαλύτερο στοιχείο των δαπανών για τα νοικοκυριά, έναντι των «Μεταφορών» (13,2%), «Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» (12,1%), «Αναψυχή και πολιτισμός» (9,1%) καθώς και τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία (8,7%).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι υπόλοιπες δαπάνες των νοικοκυριών διανεμήθηκαν σε «Οικιακό εξοπλισμό και συντήρηση οικιακής χρήσης» (5,4%), «Ρούχα και υποδήματα» (4,7%), «Αλκοολούχα ποτά, καπνός» και «Υγεία» (3,9%), «επικοινωνίες» (2,3%), «Εκπαίδευση» (1,2%) και «Άλλες» (11,4%) - οι οποίες αντιπροσωπεύουν από κοινού το 32,8% των συνολικών δαπανών το 2018.

Έξοδα Κυπρίων    

Πόσα, λοιπόν, ήταν τα έξοδα των Κυπρίων το 2018 και σε ποιους τομείς κατανεμήθηκαν; Η Eurostat παρέχει όλες τις τελευταίες πληροφορίες αναφορικά με τα έξοδα των Κυπρίων με πιο πρόσφατο έτος αναφοράς το 2018 όπου και μας δίνει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για το που ξόδεψαν οι Κύπριοι τα λεφτά τους οι οποίοι φαίνεται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τόσο για τους λογαριασμούς όσο και για τις εξόδους τους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες.

Την ίδια στιγμή στα ψηλά ήταν και τα έξοδα για τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό αλλά και για ρούχα και για παπούτσια. 

Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων το 2018 για τους Κυπρίους ήταν τα έξοδα σπιτιού και οι λογαριασμοί ενώ στα ψηλά ήταν και τα εστιατόρια και οι καφετέριες καθώς και τα τρόφιμα αλλά και τα ξενοδοχεία. 

Αναλυτικότερα τώρα, τα έξοδα του σπιτιού και οι λογαριασμοί αντιπροσώπευαν το 15,1% των συνολικών εξόδων των Κυπρίων για το 2018 την ώρα που στη δεύτερη θέση βρίσκονταν τα έξοδα για τα τρόφιμα τα οποία αντιπροσώπευαν το 10,6% των συνολικών εξόδων για το εν λόγω έτος. 

Στην επόμενη θέση βρίσκονταν τα έξοδα των Κυπρίων για τα εστιατόρια και τις καφετέριες αλλά και για τα ξενοδοχεία τα οποία και αντιπροσώπευαν το 9,1% και το 7,7% των συνολικών εξόδων αντίστοιχα ενώ ακολουθούσαν τα έξοδα για τα καύσιμα (τα οποία βρίσκονταν κι αυτά στα ψηλά) τα οποία και αποτελούσαν το 7,6% των συνολικών εξόδων για το 2018.

Στις επόμενες θέσεις για τα έξοδα των Κυπρίων βρίσκονταν οι δαπάνες για τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό που αντιπροσώπευαν το 5,5% καθώς τα ρούχα και τα παπούτσια τα οποία αντιπροσώπευαν το 5,0% των συνολικών εξόδων. 

Παράλληλα, ακολουθούσαν τα έξοδα των Κυπρίων για τα έπιπλα και τον οικιακό εξοπλισμό τα οποία και αντιπροσώπευαν το 4,6% καθώς και τα έξοδα για τα αυτοκίνητα που αντιπροσώπευαν το 4,1% επί του συνόλου των εξόδων. 

 Στις τρείς τελευταίες θέσεις βρίσκονταν τα έξοδα που έκαναν οι Κύπριοι
για τις υπηρεσίες μεταφοράς τα οποία και αντιπροσώπευαν το 3,0% επί των συνολικών εξόδων καθώς και οι επικοινωνίες και οι ασφάλειες οι οποίες και αντιπροσώπευαν το 2,5% και το 1,4% αντίστοιχα. 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1729