Πρέσβης Ισραήλ στην Brief: Το Ιράν είναι απειλή για όλους μας 

Έρχονται κοινά τουριστικά πακέτα για Κύπρο – Ισραήλ για τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία
  • Επιχειρήσεις, Startups, Εκπαίδευση, Ενέργεια, Τουρισμός & συνεργασία σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, οι προτεραιότητες 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Twitter: @tsangarisp


(Interview in English, here)

Επιχειρήσεις, Startups, Εκπαίδευση, Τουρισμός και Ενέργεια όπως και η συνεργασία σε Καταστάσεις Εκτάκτου Ανάγκης είναι οι τομείς στους οποίους δίδει βαρύτητα η Ισραηλινή Πρεσβεία ως προς τις σχέσεις των δυο χωρών, για το μέλλον των οποίων ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο απαντά με γνωμικό του Ισοκράτη. 

Ο Shmuel (Sammy) Revel μιλώντας στην Brief, στα πλαίσια της επίσκεψής του στα γραφεία της DigitalTree (συνοδευόμενος από την Noga Caspi, Deputy Chief of Mission, τη Μαρία Χατζηγεωργίου, Head of Media & Public Relations και τονΣτέλιο Ηλία, Public relations), δεν απέφυγε να τονίσει και την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή λόγω της Ιρανικής εμπλοκής ενώ υπογράμμισε πως το Ιράν αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την Κύπρο καθώς και για όλες τις χώρες της περιοχής. 

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δυο χωρών θα έχουν σίγουρα αίσιο τέλος ως προς την δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων για Κύπρο – Ισραήλ για τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 


Σε ποιους τομείς δίδει βαρύτητα η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο ως προς τις σχέσεις των δυο χωρών; 

Αρχικά, θα πρέπει να πούμε πως η σχέση μεταξύ Κύπριων και Ισραηλινών είναι πολύ δυνατή και δυναμώνει συνεχώς. Αυτή η σχέση και η συμμαχία ξεκίνησε από τις αρχές του 1940 όταν τότε χιλιάδες Εβραίοι που μεταφέρθηκαν σε βρετανικά στρατόπεδα στην Κύπρο βοηθήθηκαν από τους Κύπριους. Αργότερα, το 1960, μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή η σχέση εξελίχθηκε και σε διπλωματικό επίπεδο.

Όμως, για πολλά χρόνια οι σχέσεις μεταξύ των κρατών μας δεν είχαν αναπτυχθεί– όχι τουλάχιστον στον βαθμό που θα θέλαμε – και αυτή είναι η κύρια δουλειά και ο κύριος στόχος της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο σήμερα. Να αναπτύξει αυτές τις σχέσεις.

Η Πρεσβεία καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ των δύο κρατών και των δύο κυβερνήσεων τόσο σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όσο και στην συνεργασία μεταξύ των διαφόρων υπουργείων Κύπρου και Ισραήλ.

Παράλληλα, η Πρεσβεία προωθεί την επικοινωνία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου με αυτόν του Ισραήλ, καθώς σήμερα έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Κύπρου και Ισραήλ τα οποία φέρνουν σε προσωπική επαφή – κάτι που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό - επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Μάλιστα, κύριο μέλημα μας είναι και η συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα μέσω εκδηλώσεων και παραστάσεων Ισραηλινών καλλιτεχνών στο νησί. Παράδειγμα των πιο πάνω και οι πρόσφατες εκδηλώσεις γνωστών Ισραηλινών καλλιτεχνών και χορευτικού γκρουπ σε Λάρνακα και Λεμεσό, αντίστοιχα. Όλα αυτά αλλά και άλλες δράσεις μας θεωρούμε πως ενισχύουν τις σχέσεις μας στο πολιτιστικό κομμάτι, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι ενέργειες μας δεν περιορίζονται σε αυτά, καθώς οι βλέψεις μας αφορούν την συνεργασία και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ώστε να φέρουμε πιο κοντά τη νεολαία, αλλά παράλληλα να προωθήσουμε και τη συνεργασία μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων Κύπρου και Ισραήλ (Διαβάστε περισσότερα για Καινοτομία, Ισραήλ και Κύπρος στο Impossible Works)


Πώς βλέπετε το μέλλον της σχέσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ;   

Θα απαντήσω με τα λόγια ενός Έλληνα φιλόσοφου «το μέλλον θα είναι καλό αν τακτοποιήσεις καλά το παρόν» (σ.σ. «Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής» - Ισοκράτης). Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να συνεργαστούμε σήμερα ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Να δουλέψουμε μαζί σε θέματα ασφαλείας, σε θέματα συνεργασίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα πυρκαγιών αλλά και ιατρικών περιστατικών, αλλά επίσης πρέπει να “κτίσουμε” και τις οικονομικές μας σχέσεις, ειδικά σήμερα, δίνοντας κύρια έμφαση στην Ενέργεια.

Είμαστε τυχεροί για τα μεγάλα αποθέματα που εντοπίστηκαν στο Ισραήλ, ενώ και η Κύπρος έχει με επιτυχία εντοπίσει δικά της κοιτάσματα Φυσικού Αερίου, παράλληλα με το Οικόπεδο Αφροδίτη/Ισάϊ, του οποίου τα αποθέματα του βρίσκονται στα σύνορα ισραηλίτικης και κυπριακής ΑΟZ.
 

Και με αυτό τι γίνεται; 

Ελπίζουμε να το αξιοποιήσουμε μέσω της κοινής μας συνεργασίας. Κάτι για το οποίο βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με το Υπουργείο Εμπορίου και Ενέργειας της Κύπρου.

>>> ΑΠΟΨΗ Πρέσβη Ισραήλ Sammy Revel: Από την «συμμαχία καρδιάς» σε καρδιά 3D <<<


Βρισκόμαστε σε τελικά στάδια; 

Σίγουρα, ελπίζω πως ναι. Πιστεύω είναι ισχυρό κοινό όφελος να αξιοποιήσουμε αυτά τα κοιτάσματα μαζί οι δυο χώρες αλλά και μέσω μιας κοινής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής. Γι’ αυτό μια πολύ σημαντική εξέλιξη είναι και η σύσταση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), με έδρα το Κάιρο, που για πρώτη φορά φέρνει μαζί Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ αλλά επίσης Αίγυπτο, Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή. Έχουμε την κοινή πεποίθηση πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα της περιοχής μας όλοι μαζί. Ήδη το Ισραήλ κατασκευάζει υποδομές για την εξαγωγή ΦΑ σε Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της περιοχής, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε να εξάγουμε τα κοιτάσματα στην Ευρώπη. 


Τι γίνεται στον τομέα του τουρισμού;
Όσον αφορά τα θέματα τουρισμού, θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί ώστε να ενισχύσουμε την συνεργασία μας. Ήδη σήμερα παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των τουριστών που καταφθάνουν στην Κύπρο από το Ισραήλ.

Τα τελευταία τρία χρόνια αυτός ο αριθμός περίπου τριπλασιάστηκε, με 250 χιλιάδες περίπου τουρίστες να φθάνουν τον χρόνο στην Κύπρο από το Ισραήλ, ενώ δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι ταξιδεύουν στο Ισραήλ, και πιστεύουμε πως οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς αν δουλέψουμε πάνω σε κοινά πακέτα, όπως συζητήσαμε ήδη με το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, για ανάπτυξη των υποδομών, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών απ’ όλο τον κόσμο…

>>> Αρθρογραφία Brief <<<


Η ιδέα ήταν για κοινά πακέτα διακοπών για τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία. Τι γίνεται με αυτό; 

Ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου ήταν στο Ισραήλ πριν μερικές βδομάδες και είχε συνομιλίες για αυτό το θέμα. Βρίσκεται σε εξέλιξη. Σίγουρα, θα γίνει. Κάνει νόημα, υπό την έννοια ότι υπάρχει εύκολη διασυνδεσιμότητα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να πετάξεις από την Κύπρο στο Ισραήλ και αντίστροφα και αν ένας τουρίστας έρχεται από μακριά, μπορεί εύκολα να συνδέσει τις διακοπές του και σε μια άλλη χώρα

Να προσθέσω όμως παράλληλα, ότι σημαντικό κομμάτι για εμάς είναι και η καινοτομία. Είναι τόσο σημαντικός παράγοντας καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην ευρύτερη περιοχή, είτε αν πρόκειται για περιβαλλοντικές, είτε για θέματα ασφαλείας διαδικτύου, είτε για το οτιδήποτε. 

Η καινοτομία είναι το κλειδί για αυτά τα προβλήματα, ενώ παράλληλα θα παρέχει πολλούς τρόπους για Ισραηλινούς και Κύπριους να δουλέψουν μαζί. 

Στην Πρεσβεία πιστεύουμε πως αν εστιάσουμε στον τομέα της καινοτομίας θα φέρουμε τη νέα γενιά Ισραηλινών και Κυπρίων πιο κοντά σε θέματα συνεργασίας για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση Νεντανιάχου πως το Ισραήλ θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στην Δυτική όχθη;

Αρχικά, θέλω να υπογραμμίσω τις προκλήσεις και τους κινδύνους στην Ασφάλεια που έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ σήμερα. Αν κοιτάξετε τον χάρτη, η Κοιλάδα του Ιορδάνη αποτελεί πολύ σημαντικό σημείο για την ασφάλεια των ανατολικών συνόρων του Ισραήλ. 

Γιατί αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά θέματα ασφάλειας; Αυτό οφείλεται στο ακραίο καθεστώς στο Ιράν. Ένα καθεστώς επικεντρωμένο στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληννεκούς, που αποτελούν κίνδυνο για όλο τον κόσμο

Επιπλέον το Ιρανικό καθεστώς βοηθάει και χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις. Είτε αυτές βρίσκονται στο Ιράκ, είτε στη Συρία ή στο Λίβανο ή σε άλλες χώρες όπως πχ Υεμένη, βλέπουμε ότι προμηθεύουν όπλα και τις στηρίζουν οικονομικά. Αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει σήμερα, για παράδειγμα βλέπουμε ότι το Ισράηλ δέχεται επιθέσεις από πυραύλους και drones από τη Συρία. Το Ιράν προμηθεύει την Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αναβαθμισμένη τρομοκρατική υποδομή συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων. Αυτό είναι για το Ισραήλ μια τεράστια πρόκληση και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας. 

Αυτός ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο το Ισραήλ αλλά πιστεύουμε ότι αποτελεί κίνδυνο και την Κύπρο καθώς και για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Μαζί με την διεθνή κοινότητα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, θα πρέπει να ασκηθεί αρκετή πίεση στο Ιράν. 

>>> ΑΠΟΨΗ της Noga Caspi: «Έχετε 15 δευτερόλεπτα για να προφυλακτείτε, τρέξτε!» <<<


Η Τουρκία ωστόσο δεν φαίνεται να υιοθετεί τις δικές σας απόψεις για το ζήτημα, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου που κατηγόρησε τις θέσεις Νετανιάχου χαρακτηρίζοντας τις ως «ρατσιστικό κράτος απαρτχάιντ».

Το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατική χώρα στη Μέση Ανατολή και μαζί με την Κύπρο μοιραζόμαστε τις ίδιες δημοκρατικές αξίες. Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην Μέση Ανατολή όπου Εβραίοι, Χριστιανοί, Άραβες, και άλλες θρησκευτικές και κοινωνικές ομάδες, συνυπάρχουν και έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν αλλά και να εκλεγούν σε όλες τις θέσεις. Είμαστε πολύ περήφανοι για την χώρα μας και την δημοκρατία μας.

Παναγιώτης Τσαγγάρης