Προεδρικό: Θέλει Καρογιάν αλλά εξαρτάται από Νικόλα

Τι αλλάζει με την ίδρυση της ΔΗΠΑ – Ποια τα πλάνα του Προεδρικού – Τι κάνει το ΔΗΚΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Στις 21 Οκτωβρίου άλλο ένα κόμμα ήρθε να προστεθεί στον κομματικό χάρτη της Κύπρου. Η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ), με ηγέτη τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν. Η ένταξη και επίσημα της ΔΗΠΑ στο κομματικό και κατ’ επέκταση πολιτικό σκηνικό αν και φαινομενικά και εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κάποιος πως δεν επηρεάζει τις «ισορροπίες», πολιτικοί κύκλοι διαφωνούν και «δείχνουν» το παρασκήνιο. 

Είναι γεγονός ότι η συνισταμένη ΔΗΠΑ επηρεάζει άμεσα τρεις «καταστάσεις»: Το ΔΗΚΟ, το Προεδρικό αλλά και τον κομματικό χάρτη. Έμμεσα αναμένεται ότι θα επηρεάσει και τις εκλογικές αναμετρήσεις σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, κάτι που ούτως ή άλλως δεν είναι της ώρας. 

Ανησυχία αλλά «ελεγχόμενη»
Στο ΔΗΚΟ γίνεται μια ανάλυση των εξελίξεων με τα ψηλά δώματα ωστόσο του κόμματος να μην θεωρούν ότι δημιουργείται δεδομένο που «δεν μπορεί να τύχει διαχείρισης». Άλλωστε, η «ομάδα Καρογιάν» ήταν εκτός του κόμματος εδώ και καιρό και απείχε από πολλές εκλογικές αναμετρήσεις του κόμματος και συνεπώς, σύμφωνα με κύκλους στο ΔΗΚΟ, η «απώλεια είναι σε μεγάλο βαθμό ήδη υπολογισμένη». 

Άλλωστε, στο ΔΗΚΟ εκτιμούν ότι τα όποια ποσοστά της ΔΗΠΑ έχουν ήδη «αφαιρεθεί» από την εκλογική δύναμη του κόμματος, τόσο στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές όσο και στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές του 2016, όπου το ΔΗΚΟ εξασφάλισε ποσοστό της τάξεως του 14,49% και με απώλειες της τάξεως του 1.3% σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2011. 

Μια πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε (SIGMA) κατά την πλέον πρόσφατη περίοδο (24/9 έως 3/10) και συμπεριέλαβε την ΔΗΠΑ έδειξε το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η ΔΗΠΑ κινείται γύρω στο 1.3% ενώ στα έγκυρα ψηφοδέλτια το ποσοστό αυξανόταν στο 1.6%.     

Το ερώτημα που απασχολεί το ΔΗΚΟ είναι κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα υπάρξει «κάποια δυναμική» από την ίδρυση της ΔΗΠΑ και κατά πόσο αυτή η «δυναμική» θα επηρεάσει επιπλέον τα ποσοστά του ΔΗΚΟ ή εάν η ΔΗΠΑ πλέον θα αντλήσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους ή/και ανένταχτους. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρόκειται για κάτι που άμεσα δεν θα είναι και ιδιαίτερο πρόβλημα για το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου ή τουλάχιστον θα αποτελεί του ιδίου βαθμού πρόβλημα μαζί με άλλα κόμματα αφού δυνητικά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων που ενδεχομένως να αντλήσει ένα νέο κόμμα, και στην προκειμένη η ΔΗΠΑ. 

Ο Κομματικός χάρτης 
Η πιο πάνω παράμετρος, εμπίπτει, και στο «κεφάλαιο» του κομματικού χάρτη, αφού η αρχή παραμένει πάντοτε η ίδια: «ενόσω τα κόμματα αυξάνονται, και η πίτα των ψηφοφόρων παραμένει η ίδια», το πρόβλημα είναι «κοινό». Πόσο μάλλον όταν μάλιστα η «πίτα των ψηφοφόρων» μειώνεται λόγω της τάσης αδιαφορίας και αποχής που επιδεικνύουν οι πολίτες ολοένα και περισσότερο. 

Μια πρώτη ανάλυση, σύμφωνα με κομματικούς κύκλους, θέλει την ΔΗΠΑ να αντλεί μικρά ποσοστά από ανένταχτους ψηφοφόρους ή αποστασιοποιημένους του ΔΗΚΟ, οι οποίοι κατά κύριο λόγο έκλειναν προς ΔΗΣΥ. 

Αυτό δεν είναι τυχαίο, λόγω και των ιδιαίτερων σχέσεων του Προεδρικού με στελέχη της «ομάδας Καρογιάν», τα οποία έχουν διοριστεί σε διάφορες θέσεις. 

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από τους ίδιους κύκλους, είναι αφενός πολύ νωρίς να εξαχθούν κάποια ασφαλή συμπεράσματα και αφετέρου τα ποσοστά είναι τόσο μικρά «που στις περιπτώσεις μεγάλων κομμάτων υπερκαλύπτονται από τους νέους ψηφοφόρους ή/και από τις συνήθεις μετακινήσεις ψηφοφόρων που συμβαίνουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση». 

Βάσει τούτου, υποθετικά και μόνο, η εκτίμηση που γίνεται αυτή την στιγμή είναι πως «εάν υπάρξει η όποια δυναμική της ΔΗΠΑ σε επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αυτή είναι πιθανότερο να επηρεάσει μικρότερα κόμματα παρά μεγαλύτερα κόμματα». Ή ορθότερα, η όποια δυναμική θα επηρεάσει περισσότερο μικρά κόμματα και λιγότερο μεγάλα κόμματα. 

Το Προεδρικό 
Ένας κύριος «παίκτης» του όλου παιχνιδιού είναι το Προεδρικό και ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο οποίος από την μια θα ήθελε να δει την ΔΗΠΑ να μεγαλώνει αλλά από την άλλη, αυτή την στιγμή και τουλάχιστον έως τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές -δηλαδή το 2021- είναι «εξαρτώμενος» από το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο. 

Και αυτό διότι, χωρίς την κοινοβουλευτική συμμαχία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, πολλά από τα υποσχόμενα του Νίκου Αναστασιάδη δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν. Κάτι που δημιουργεί αν όχι απόλυτη, πολύ μεγάλη εξάρτιση του Προεδρικού από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και κατ’ επέκταση το ΔΗΚΟ. 

Την ίδια ώρα όμως, ο Νίκος Αναστασιάδης «συντηρεί» την «ομάδα κρούσης» της ΔΗΠΑ σε διάφορα αξιώματα όπως τους Β. Πάλμα, Φ. Φωτίου, Κ. Κενεβέζο, Α. Κυριακίδου και άλλους, οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούσαν την «ομάδα Καρογιάν» και οι οποίοι εργάστηκαν και για την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο πάνω πρόσωπα δεν εμφανίστηκαν κατά την ιδρυτική διακήρυξη της ΔΗΠΑ την περασμένη Κυριακή (21/10) κατόπιν οδηγιών του Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Αυτό δείχνει και την σημασία που αποδίδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην «ισορροπία του τρόμου» που πρέπει να διατηρήσει μεταξύ ΔΗΠΑ και ΔΗΚΟ. 

Παλαιότερα, ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε προσπάθειες συνεννόησης και συντονισμού απευθείας με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και μάλιστα καθορίστηκαν και «πρόσωπα επικοινωνίας» κάτι όμως που δεν λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό και ούτε πρόκειται αφού μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχει η «αμφιβολία προθέσεων», ιδιαίτερα από πλευράς ΔΗΚΟ, το οποίο βλέπει πως δεν υπάρχει καμία διάθεση από πλευράς του Νίκου Αναστασιάδη να σταματήσει την «μοριοδότηση» της «ομάδας Καρογιάν» και τώρα ΔΗΠΑ. 

Ο παράγοντας Αβέρωφ
Στην εξίσωση των σχέσεων Προεδρικού – Νικόλα Παπαδόπουλου δεν θα πρέπει να παραληφθεί και ο συντελεστής Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος για τα πρώτα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ήταν ο άνθρωπος που μεριμνούσε να μετατρέπει την κοινοβουλευτική μειοψηφία σε πλειοψηφία αφού η Κυβέρνηση δεν πέτυχε να διατηρήσει στην συγκυβέρνηση κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. 

Ο «ρόλος Αβέρωφ» φαίνεται να παραμένει πρωταγωνιστικός αλλά την ίδια ώρα να αυξάνεται η σημαντικότητά του, μετά και από την ίδρυση της ΔΗΠΑ, αφού το ΔΗΚΟ ενδεχόμενες ενισχυτικές κινήσεις από πλευράς Κυβέρνησης προς ΔΗΠΑ θα τις εκλάβει ως «casus belli», με αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες στα πλάνα της Κυβέρνησης για την εφαρμογή της πολιτικής της κατά τα επόμενα χρόνια. 

Βάσει τούτων, θεωρείται αμφίβολο ο ΔΗΣΥ να προχωρήσει να σε όποιες «συνεννοήσεις» ή «άτυπες συνεργασίες» με την ΔΗΠΑ είτε ενόψει ευρωεκλογών είτε για άλλα ζητήματα. 

Εκτός και αν…
Όλα αυτά βεβαίως βρίσκονται υπό την αίρεση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Ο Μάριος Καρογιάν φρόντισε να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα κατά την ιδρυτική διακήρυξη της ΔΗΠΑ τόσο υπέρ της ΔΔΟ όσο και υπέρ της μετριοπάθειας αναφορικά με τα του κυπριακού. 

Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού στην περίπτωση εξελίξεων στο Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου θα προσβλέπουν σε μια επιπρόσθετη «φωνή στήριξης», αυτής του Μ. Καρογιάν και της ΔΗΠΑ.

Παναγιώτης Τσαγγάρης