Πρώην στρατόπεδο μετατρέπεται σε κατασκηνωτικό χώρο/Λεπτομέρειες

Όλες οι πληροφορίες για τον νέο κατασκηνωτικό χώρο που θα ανεγερθεί στον Λαζανιά/Πόσης δυναμικότητας θα είναι

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Το πράσινο φως για ανέγερση νέου κατασκηνωτικού χώρου στον Λαζανιά, εντός τεμαχίου που αποτελεί τμήμα παλαιού στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς, άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή.

Σύμφωνα με την Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και την Γνωμάτευση, το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία κατασκηνωτικού χώρου όπου θα χρησιμοποιείται περιστασιακά από προσκόπους για την εξυπηρέτηση των αναγκών εκπαίδευσης και αναψυχής τους.

Το έργο θα ανεγερθεί σε κρατική γη, εντός τμήματος του τεμαχίου 111, συνολικού εμβαδού 39.415 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στα διοικητικά όρια της κοινότητας Λαζανιάς. Το τεμάχιο αυτό εντάσσεται σε πολεοδομική ζώνη προστασίας Ζ3 και βρίσκεται στην περιοχή «Μάντρες του Καμπιού» εντός του Δάσους Μαχαιρά. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το τεμάχιο αποτελεί τμήμα παλαιού στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς όπου υπήρχε στην περιοχή και έχει κλείσει τη δεκαετία του 1980. Βρίσκεται πλησίον των εκδρομικών χώρων Μάντρα του Καμπιού Α και Β.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το τεμάχιο έχει χαρακτηριστεί ως Κρατικό Δάσος, ως Εθνικό Δασικό Πάρκο και εμπίπτει εντός δύο περιοχών του δικτύου προστασίας της φύσης, Natura 2000: Τόπος Κοινοτικής Σημασίας «Δάσος Μαχαιρά» (CY2000004) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Περιοχή Τζιόνια» (CY2000013), ενώ ο χώρος χαρακτηρίζεται από τους οικότοπους 9390 και 9540 (τραχεία πεύκη με λατζιά). 

Σημειώνεται πως, στην ευρύτερη περιοχή και σε μεγάλη απόσταση από τον προτεινόμενο χώρο (1.9 μέχρι 3.7 Km), έχουν εντοπιστεί τέσσερα απειλούμενα είδη: Alyssum umbellatum, Datisca cannabina και τα είδη της οδηγίας 92/43/EOK I και Crocus hartmanianus.

Σύμφωνα, επίσης, με την ΜΕΕΠ, το έργο θα αποτελείται από τέσσερις κτιριακές εγκαταστάσεις, κουζίνα-τραπεζαρία, τουαλέτες-μπάνια, χώρος πολλαπλών χρήσεων και αποθήκη. 

Επιπλέον στο χώρο θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για το άναμμα φωτιάς, ενώ το συνολικό εμβαδόν των κτιριακών εγκαταστάσεων θα ανέρχεται σε 593 τ.μ. καλυμμένων χώρων. 

Περαιτέρω ο χώρος θα περιφραχθεί, θα διαμορφωθούν οι χώροι όπου θα τοποθετούνται τα αντίσκηνα στους οποίους θα δημιουργηθούν βάσεις από συμπιεσμένο χώμα και ξύλινα πλαίσια καθώς και οι υποδομές ύδρευσης και άρδευσης. 

Τονίζεται ότι, η τοποθέτηση των κτιρίων θα γίνει στους χώρους που προϋπήρχαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, στις οποίες δεν υπάρχει δενδρώδης ή θαμνώδης βλάστηση, ενώ τα σημεία αυτά είναι ήδη διαταραγμένα και επίπεδα και δεν χρειάζεται περαιτέρω διαμόρφωση του εδάφους.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Βάσει, δε, των στοιχείων που παρατίθενται, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να πραγματοποιούνται τμηματικά και σε πρώτη φάση θα τοποθετηθεί η περίφραξη του χώρου, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του δικτύου ύδρευσης, άρδευσης και συστήματος πυρασφάλειας, θα ακολουθήσει η κατασκευή των τουαλετών – μπάνιων, της αποθήκης, της κουζίνας - τραπεζαρίας και τέλος της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. 

Σημειώνεται πως, όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα είναι προκατασκευασμένες και στο χώρο θα γίνει μόνο η τοποθέτηση και τελική συναρμολόγηση τους, ενώ το έργο θα χρησιμοποιείται από τους προσκόπους κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και περιστασιακά κατά τα Σαββατοκύριακα και ο μέγιστος αριθμός κατασκηνωτών θα ανέρχεται στα 100 άτομα.

Μάριος Αδάμου
 
2213