Προς αξιοποίηση έκταση 19.945 εκταρίων στις Βάσεις

Αναμένεται εκτόξευση ενδιαφέροντος μετά τη λήξη των ενστάσεων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Μια τεράστια έκταση γης θα μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί από τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες περιουσιών εντός του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων μετά την απόφαση ορόσημο για μερική απελευθέρωση των περιουσιών στις Βάσεις Δεκέλειας και Ακρωτηρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέξαμε, ολόκληρη η περιοχή Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, καταλαμβάνει έκταση της τάξεως των 25.000 εκταρίων- δηλ. 250km2.  Το νέο Σχέδιο ανάπτυξης, περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση των Βάσεων, πλην τις περιοχές των Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων, οι οποίες καταλαμβάνουν συνολική έκταση της τάξεως των 5.000 εκταρίων (2.000 εκτάρια στο Ακρωτήρι και 3.000 εκτάρια στη Δεκέλεια) δηλαδή συνολικά περίπου 50 km2.  Συνεπώς, η συνολική έκταση που περιλαμβάνεται στη νέα Δήλωση Πολιτικής για τις Βάσεις, ανέρχεται περίπου στις 19.945 εκτάρια [9.333 εκτάρια (Ακρωτήρι) και 10.612 εκτάρια (Δεκέλεια)]. Δηλαδή περίπου 200km2.

Αναλυτικότερα, οι Κοινότητες/ Δήμοι που εμπίπτουν εντός του νέου Σχεδίου, ανά περιοχή είναι οι εξής: Επισημαίνεται ότι όλες οι κάτωθι Κοινότητες (πλην της κοινότητας Ακρωτηρίου που εμπίπτει καθ’ ολοκληρία) εμπίπτουν μόνο κατά ένα τμήμα τους εντός περιοχής Βάσεων. Περιοχή Βάσης Ακρωτηρίου: 1) Δήμος Ύψωνα, 2) Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, 3) Κοινότητα Ακρωτηρίου, 4) Κοινότητα Αυδήμου, 5) Κοινότητα Παραμαλίου, 6) Κοινότητα Σωτήρας (Λεμεσού), 7) Κοινότητα Επισκοπής, 8) Κοινότητα Ερήμης, 9) Κοινότητα Κολοσσίου, 10) Κοινότητα Τραχωνίου, 11) Κοινότητα Ασωμάτου, 12) Κοινότητα Τσερκέζ Τσιφτλικ.
 
Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τη Διοίκηση των Βάσεων, οι εν λόγω κοινότητες (στην έκταση που καταλαμβάνουν εντός των Βάσεων) είχαν συνολικό πληθυσμό, με βάση την απογραφή 2011, 5.382 κατοίκους.
 
Όσον αφορά στην περιοχή Βάσης Δεκέλειας, περιλαμβάνονται: 1) Δήμος Δερύνειας, 2) Δήμος Λύσης (έκταση εντός Βάσεων: 308 εκτάρια), 3) Κοινότητα Κοντέας (έκταση εντός Βάσεων: 8 εκτάρια), 4) Κοινότητα Αυγόρου, 5) Κοινότητα Αχερίτου, 6) Κοινότητα Άχνας, 7) Κοινότητα Λιοπετρίου, 8) Κοινότητα Ορμίδειας, 9) Κοινότητα Ξυλοτύμβου, 10) Κοινότητα Ξυλοφάγου, 11) Κοινότητα Φρενάρους, 12) Κοινότητα Πύλας, 13) Κοινότητα Περγάμους (Η εξέταση των αιτημάτων της ΤΚ Κοινότητας έγινε αποκλειστικά από τη Διοίκηση των Βάσεων).
 
Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από Διοίκηση Βάσεων, οι εν λόγω κοινότητες (στην έκταση που καταλαμβάνουν εντός των Βάσεων) είχαν συνολικό πληθυσμό, με βάση την απογραφή του 2011,  4.418 κατοίκους.
 
Μιλώντας στην Brief, η Λειτουργός Πολεοδομίας Μαρία Κιτρομηλίδου σημείωσε ότι αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των περιοχών εντός των Βάσεων. Όπως είπε, παρόλο που το σχέδιο ανάπτυξης ήδη τρέχει, εντούτοις μέχρι στιγμής παραμένει κυρίως σε φιλολογικό επίπεδο και αυτό είναι λογικό όπως εξήγησε καθότι βρισκόμαστε ακόμη στην περίοδο των ενστάσεων. Συγκεκριμένα, από το Μάιο όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο και για περίοδο τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο, μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις σε σχέση με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν. Μετά από τη λήξη της συγκεκριμένης περιόδου, το ενδιαφέρον αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, αφού μιλάμε για μια τεράστια έκταση γης που τίθεται προς αξιοποίηση στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Οι πολίτες που κατοικούν εντός Βρετανικών Βάσεων δεν θα έχουν καμία διαφορά στον τρόπο που θα υποβάλουν μια πολεοδομική αίτηση για ανάπτυξη. Θα απευθύνονται στην οικία πολεοδομική αρχή, δηλαδή στο πολεοδομικό τμήμα της επαρχιακής διοίκησης Λάρνακας, Αμμοχώστου ή Λεμεσού. Αφού υποβάλουν την πολεοδομική τους αίτηση, οι πολίτες θα αντιμετωπίζονται ακριβώς με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένας πολίτης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ