Προς φορολόγηση των περιβαλλοντικών ζημιογόνων δραστηριοτήτων

  • Νέα φορολογική μεταρρύθμιση πριν το τέλος του χρόνου
  • Ετοιμάζεται μελέτη για την πράσινη φορολογία
  • Ποιες φορολογίες διαφοροποιούνται ή καταργούνται

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Φορολογική μεταρρύθμιση πριν το τέλος του χρόνου προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών στη βάση μελέτης για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα σκαριά. 

Η μελέτη διεξάγεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με ιδιαίτερη αναφορά στην πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση που αναμένεται να στηρίξει τους στόχους του κράτους για μείωση των ρύπων του άνθρακα και την προστασία των φυσικών πόρων. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών «με την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση θα μετατοπιστεί το βάρος της φορολογίας προς περιβαλλοντικά ζημιογόνες δραστηριότητες, με στόχο  να εκπληρωθούν  οι περιβαλλοντικοί στόχοι, να μειωθούν οι στρεβλώσεις με την κατάργηση των επιδοτήσεων της χρήσης οχημάτων και της σπατάλης ενέργειας, νερού και αποβλήτων». 

Με την ολοκλήρωση της μελέτης πριν το καλοκαίρι θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους οι κοινωνικοί εταίροι ενώ θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με τα κόμματα, ώστε τα σχετικά νομοσχέδια να κατατεθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή τέλος του χρόνου.

Τι αλλάζει

Ανάμεσα στις προτάσεις που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες, εκτός από την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, είναι:
Πρώτο, η αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου στο 15%. 
Δεύτερο, η μείωση ή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς επί της λογιζόμενης ή/και πραγματικής διανομής μερισμάτων.
Τρίτο, η μείωση του ποσοστού επιβολής αμυντικής εισφοράς επί των πιστωτικών τόκων. 
Τέταρτο, η μείωση του ποσού επιβολής αριθμητικής εισφοράς επί των πιστωτικών τόκων.
Πέμπτο, η μείωση ή κατάργηση του τέλους εταιρειών €350.
Έκτο, η εισαγωγή φόρου άνθρακα με τη σταδιακή αύξηση φορολογιών στα ορυκτά καύσιμα.
Έβδομο, η επιβολή περιβαλλοντικών τελών για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.
Όγδοο, η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ με βάση την απόφαση του ECOFIN για προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν τη δημόσια υγεία και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Μείωση διοικητικού κόστους

Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, «η παγκόσμια συμφωνία για την επιβολή φορολογικού συντελεστή 15% στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία την ευκαιρία να βελτιώσει το εθνικό πλαίσιο πλαισίου μέσω της μείωσης του διοικητικού φόρτου, και με παράλληλη μείωση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ουδετερότητα της προωθούμενης μεταρρύθμισης».

Το Υπουργείο πιστεύει ότι αύξηση του εταιρικού φόρου στην Κύπρο από 12.5% στο 15% δεν θα επηρεάσει σε ουσιαστικό βαθμό τις ξένες επενδύσεις λόγω του ότι  η Κύπρος προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός, τα οποία είναι περισσότερα από μια μικρή αύξηση στον συντελεστή του εταιρικού φόρου.

Η  τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση έγινε πριν 20 χρόνια. Η νέα μεταρρύθμιση στρέφεται στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο, τη μείωση της φορολογικής ανισότητας, την ενίσχυση της διαφάνειας και την απλοποίησης του φορολογικού συστήματος καθώς και τη μείωση του διοικητικού φόρτου. 

Πηγές στον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) εξηγούσαν στη Brief ότι «το φορολογικό σύστημα της Κύπρου αντιμετωπίζει ορισμένες αδυναμίες που το καθιστούν ανεπαρκές για να διαχειριστεί επιτυχώς τις προκλήσεις της Κύπρου, ως διεθνής επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός».

Ο ΣΕΛΚ ζητά αλλαγές για τους Κύπριους φορολογούμενους και για τους ξένους επενδυτές, μέσω μιας συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης ώστε να συνεχίσει η Κύπρος να είναι ελκυστικός προορισμός επενδύσεων. 
 

Χρύσω Αντωνιάδου