Προς ψηφιακή μεταμόρφωση ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Στόχος η αξιοποίηση του internet banking στον μέγιστο βαθμό – Στα σκαριά και εσωτερική αναδιοργάνωση

Στην ψηφιακή εποχή αρχίζει δειλά-δειλά να εισέρχεται ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), ο οποίος, παράλληλα, προχωρεί και σε εσωτερική αναδιοργάνωση, βασιζόμενη στην ψηφιακή του μεταμόρφωση.

Σε σχέση, μάλιστα, με το δεύτερο ο Οργανισμός προχώρησε στην προκήρυξη προσφοράς για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών λειτουργικής αναδιοργάνωσης και καταγραφής διαδικασιών, εκτιμώμενης αξίας €250.000, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη (αναλυτικά το κείμενο εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf), αντικείμενο της Σύμβασης είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, η αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός των λειτουργιών του Οργανισμού, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές του και με το προσωπικό του να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών του και να παραμείνει ανταγωνιστικός στην κυπριακή αγορά, διατηρώντας παράλληλα τον κοινωνικό και ανθρώπινο του ρόλο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι ειδικοί στόχοι της Σύμβασης είναι οι ακόλουθοι:

1/ Σχεδιασμός στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου παροχής των προϊόντων και υπηρεσιών του Οργανισμού, με την ενσωμάτωση και αξιοποίηση στις εργασίες του Οργανισμού στον μέγιστο δυνατό βαθμό, της τεχνολογίας και ψηφιακών καναλιών.

2/ Επανασχεδιασμός του λειτουργικού μοντέλου και της οργανωτικής αναδιάρθρωσης με στόχο την αποδοτική, σύγχρονη και εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

3/ Σχεδιασμός και καταγραφή των διαδικασιών του Οργανισμού, με στόχο την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

4/ Ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού του Οργανισμού σε σχέση με το νέο λειτουργικό μοντέλο και τις νέες διαδικασίες.

Οι στόχοι
Σε δηλώσεις του στην Brief, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ, Ανδρέας Γεωργίου, τόνισε πως «στόχος μας είναι η βελτίωση του Οργανισμού, ούτως ώστε να γίνει πιο αποδοτικός». 

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, «τρέχει το έργο εγκατάστασης σύγχρονης ψηφιακής τραπεζικής τεχνολογίας, κάτι που αναμένεται πως θα διαφοροποιήσει σημαντικά και τον τρόπο διεκπεραίωσης των εργασιών του Οργανισμού. Συνεπώς όλες οι διαδικασίες πρέπει να καταγραφούν εξ υπαρχής λαμβάνοντας υπόψην τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την ψηφιακή τεχνολογία που θα έχουμε σε λίγους μήνες στην διάθεσή μας», εξήγησε. 

Η νέα ψηφιακή τεχνολογία, υπογράμμισε, «επιβάλλει νέους τρόπους διεκπεραίωσης της εργασίας, αφού πλέον πάρα πολλές από τις διαδικασίες που εκτελούνται σήμερα θα είναι αυτοματοποιημένες. Αυτό συνεπακόλουθα επιβάλλει και την αναδιάταξη του προσωπικού σε σχέση με τις εργασίες που διεκπεραιώνουν, αφού πολλές εργασίες που εκτελούνται σήμερα από το προσωπικό θα μπορούν, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της τεχνολογίας, να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά». 

«Επίσης, με βάση την ψηφιακή τεχνολογία πάρα πολλές εργασίες θα περάσουν στην διαδικτυακή τραπεζική, διότι θα έχουμε τις πιστωτικές κάρτες, τα ΑΤΜ, ενώ θα αναπτύξουμε και το internet banking, το οποίο θα είναι στην διάθεση των πελατών μας, και συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ο ρόλος του προσωπικού σε σχέση με την εξυπηρέτηση, πάντα, των πελατών», επεσήμανε. 

«Το internet banking είναι πλέον στην ζωή μας και συνεπώς πρέπει να το αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό», τόνισε ο κ. Γεωργίου.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Το χρονοδιάγραμμα
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τόσο για την ψηφιακή μεταμόρφωση του Οργανισμού όσο και για την αναδιοργάνωση του, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ είπε πως, η διαδικασία των προσφορών θα είναι ανοικτή μέχρι τις 13 Μαρτίου. Μόλις κλείσουν η διαδικασία και αφότου αξιολογηθούν οι προσφορές, θα γίνει η ανάθεση του έργου, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρεί η εγκατάσταση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. 

«Αναμένουμε ότι το όλο έργο θα ολοκληρωθεί εντός 15 με 18 μηνών, αφού στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχει ολοκληρωθεί τόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός όσο και η αναδιοργάνωση του Οργανισμού», συμπλήρωσε.

Δεν θα υπάρξει σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης
Κληθείς, ακόμη, εάν μετά την ολοκλήρωση των δύο διαδικασιών θα υπάρξει σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού, ο κ. Γεωργίου απάντησε αρνητικά. Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί ήδη ο Οργανισμός είναι υποστελεχωμένος. «Εκείνο που θα πετύχουμε με την ψηφιακή μεταμόρφωση του Οργανισμού είναι την μη δραματική αύξηση του προσωπικού, αφού πλέον με τα νέα συστήματα οι ανάγκες θα λιγοστέψουν και συνεπώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό μας, το οποίο σήμερα είναι επιφορτισμένο με πολλά καθήκοντα». 

«Συνεπώς, δεν σκεφτόμαστε αυτή την στιγμή σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης καθότι, επαναλαμβάνω, ο Οργανισμός εδώ και χρόνια είναι υποστελεχωμένος και καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να έχουμε επαρκή στελέχωση», επεσήμανε περαιτέρω.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των εργαζομένων σήμερα στον Οργανισμό, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ ανέφερε στην Brief πως, «αυτή την στιγμή ο Οργανισμός στελεχώνεται με 72 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ ευελπιστούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα φθάσουμε τους 100». 

Παράλληλα, είπε, εργάζονται στον Οργανισμό άλλα 60 άτομα σε έκτακτη βάση με αγορά υπηρεσιών για την διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, καθώς και για την επικαιροποίηση των βάσεων δεδομένων του Οργανισμού που θα μεταφερθούν στα νέα συστήματα τεχνολογίας. «Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, τα άτομα αυτά θα αποδεσμευθούν, όπως άλλωστε είχαμε ανακοινώσει όταν προκηρύσσαμε τις εν λόγω θέσεις», κατέληξε ο κ. Γεωργίου. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Μέχρι πότε θα γίνονται δεκτές προσφορές
Σημειώνεται πως, βάσει των εγγράφων που συνοδεύουν την προκήρυξη της προσφοράς, προσφορές από ενδιαφερομένους θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 13 Μαρτίου 2020 και ώρα 12 το μεσημέρι, ενώ η διάρκεια των προσφορών έχει καθοριστεί στους τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένονται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής των προσφορών, ενώ η υπογραφή της σύμβασης εντός τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης της διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Σημειώνεται, τέλος, πως η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί θα είναι διάρκειας 18 μηνών.

Μάριος Αδάμου
 
1062
Thumbnail

Γράφει 
Ξένια Προδρόμου

ad1mobile

Κρίσιμη η σημερινή (3/7) ημέρα για τους δικαιούχους του Σχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς αναμένεται αν θα ψηφιστεί ο νόμος για νέα παράταση πληρωμής των οφειλών, αλλά και η αποφυγή αυτοδίκαιης ακύρωσης, για τις οποίες δεν καταβλήθηκαν δόσεις για συγκεκριμένη περίοδο (μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 30ής Ιουνίου 2020)

Μετά από δύο συνεδριάσεις που προηγήθηκαν στις 22 και στις 29 Ιουνίου 2020, η πρόταση για τροποποιήσεις για το Σχέδιο στο τμήμα φορολογίας, σήμερα (3/7) οδηγείται στη Βουλή για να ληφθούν οι αποφάσεις, που αφορά τους φορολογούμενους και δικαιούχους του σχεδίου.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Με την ψήφιση του νόμου, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι της νέας παράτασης υποβολής αιτήσεων, αλλά και τα πρόσωπα τα οποία ήταν ενταγμένα σε σχέδιο και δεν κατέστει δυνατό να καταβάλουν τις δόσεις τους, να μπορέσουν τώρα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλία Μυριάνθους, στην συζήτηση της πρότασης νόμου.

Τις παραπάνω θέσεις αναγνώρισε το Υπ. Οικονομικών και το Τμήμα φορολογίας, αλλά εισηγήθηκε τροποποιήσεις. Για παράδειγμα σε περίπτωση προώθησης της πρότασης νόμου προς ψήφιση, θα ήταν προτιμότερο, όπως είχε υπογραμμιστεί από την πλευρά τους, οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων και φορολογικών δηλώσεων να μη συμπίπτουν με την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γιατί δύναται να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα.

Σκοπός της πρότασης νόμου:

Σκοπός της πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε από τον κ. Ηλία Μυριάνθους εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ στις 19 Ιουνίου 2020, είναι η τροποποίηση του περί της Διαδικασίας Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Φορολογικών Οφειλών Νόμου, ώστε:

1.να επεκταθεί η περίοδος καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και 

2.να αποφευχθεί η αυτοδίκαιη ακύρωση ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών για τις οποίες δεν καταβλήθηκαν δόσεις μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 30ής Ιουνίου 2020.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τι περιλάμβανε η πρόταση που συζητήθηκε στις συνεδριάσεις:
Ο εισηγητής της πρότασης νόμου, αναλύοντας περαιτέρω τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:
1.επεκτείνεται η περίοδος υποβολής αίτησης εκ μέρους δικαιούχων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 αντί μέχρι τη 14η Αυγούστου 2020, που ισχύει σήμερα,  

2. επανακαθορίζεται η ημερομηνία μέχρι την οποία θα θεωρούνται υποβληθείσες οι φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες απαιτούνται για σκοπούς εξέτασης από τον Έφορο Φορολογίας αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 αντί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020 και

3.δε θα λαμβάνονται υπόψη δόσεις οι οποίες δεν καταβλήθηκαν από πρόσωπα τα οποία ήταν ενταγμένα σε σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου και 30ής Ιουνίου 2020 για σκοπούς ακύρωσης του σχεδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθότι λόγω των έκτακτων μέτρων που έλαβε η Δημοκρατία προς αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19 δεν ήταν δυνατή η αξιοποίηση από τους ενδιαφερόμενους φορολογούμενους της ήδη παραχωρηθείσας με νόμο παράτασης υποβολής αιτήσεων, αλλά ούτε ήταν δυνατό τα πρόσωπα τα οποία ήταν ενταγμένα σε σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών να καταβάλουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα να επίκειται η αυτοδίκαιη, βάσει του νόμου, ακύρωση υφιστάμενων σχεδίων στις περιπτώσεις που οι μη καταβληθείσες δόσεις υπερβαίνουν τις πέντε. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σε σχέση με την πρόνοια της πρότασης νόμου για μη συνυπολογισμό των μη καταβληθεισών δόσεων στις καθυστερήσεις δόσεων για σκοπούς ακύρωσης σχεδίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, δήλωσε ότι αυτή βασίζεται σε παρόμοιες ρυθμίσεις που έχει ήδη εγκρίνει μέσω της ψήφισης σχετικών νομοθεσιών η Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούν στην αναστολή δόσεων δανείων για σκοπούς προστασίας των δανειοληπτών, καθώς και δόσεων οφειλετών που είναι ενταγμένοι σε σχέδια ρύθμισης αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών. 

Τέλος, επισήμανε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο τις φορολογικές οφειλές που δυνατό να ενταχθούν σε σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, με βάση τις διατάξεις του υφιστάμενου νόμου.  

Συμφώνησαν το ΥΠΟΙΚ και Τμήμα φορολογίας αλλά αντιπρότεινα ημερομηνίες:

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Φορολογίας, οι οποίοι έδωσαν το παρόν τους στις συνεδριάσεις, χωρίς να διαφωνούν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της πρότασης νόμου, επισήμαναν ότι για την ορθότερη απόδοση των σκοπών και των επιδιώξεών της, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο εισηγητής της, το κείμενό της πρέπει να τροποποιηθεί, προκειμένου να περιληφθεί πρόνοια σχετικά με την παράταση της ημερομηνίας υποβολής αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας.  

Περαιτέρω, δήλωσαν ότι, σε περίπτωση προώθησης της πρότασης νόμου προς ψήφιση, θα ήταν προτιμότερο οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων και φορολογικών δηλώσεων να μη συμπίπτουν με την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθότι ο καθορισμός των εν λόγω προθεσμιών εντός της περιόδου αυτής δημιουργεί πρακτικά και λειτουργικά προβλήματα στο Τμήμα Φορολογίας ως προς την εφαρμογή του νόμου.  

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ συμφώνησε με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της πρότασης νόμου.
Στο στάδιο της συζήτησης του θέματος την επιτροπή απασχόλησε επίσης η προτεινόμενη παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς εξέτασης αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, η οποία έληξε την 30ή Ιουνίου 2020, και το κατά πόσο θα ήταν δυνατή η ψήφιση του προτεινόμενου νόμου μετά την παρέλευση της εν λόγω ημερομηνίας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Συναφώς, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας δήλωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς του νόμου, ακόμα και μετά τη λήξη της, δεν επηρεάζει την ισχύ του νόμου.  Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι, σε περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίσει, ακόμα και μετά την 30ή Ιουνίου 2020, να επεκτείνει την εν λόγω προθεσμία, τότε για την περίοδο μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2020 και της ημερομηνίας έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου δε θα παρέχεται η δυνατότητα ένταξης οφειλετών σε σχέδια ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.  
 
Η επιτροπή, στη βάση των όσων διημείφθησαν, εξουσιοδότησε τον εισηγητή του προτεινόμενου νόμου όπως, σε συνεργασία με τη γραμματεία της επιτροπής και τους αρμόδιους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, μελετήσει και υποβάλει στην επιτροπή νέο κείμενο πρότασης νόμου, σύμφωνα με τα πιο πάνω.
Συναφώς, στις 29 Ιουνίου 2020 κ
ατατέθηκε ενώπιον της επιτροπής νέο κείμενο πρότασης νόμου, με το οποίο προβλέπονται τα ακόλουθα:

1.    Υποβολή αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας μέχρι τη 14η Ιανουαρίου 2021.

2.    Υποβολή φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς εξέτασης από τον Έφορο Φορολογίας αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2020.

3.    Μη συνυπολογισμός των δόσεων που δεν καταβλήθηκαν από πρόσωπα τα οποία ήταν ενταγμένα σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου και 30ής Ιουνίου 2020 για σκοπούς ακύρωσης της ρύθμισης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, επιφύλαξε την τελική τοποθέτηση όλων των εκπροσωπούμενων σε αυτήν πλευρών κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

ad2mobile

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Φορολογίας του ίδιου υπουργείου, καθώς και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Στην Βουλή σήμερα (3/7) αναμένεται να δώσουν το παρόν τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης, και οι βουλευτές Άριστος Δαμιανού,    Μαρίνος Μουσιούττας     Αντρέας Καυκαλιάς, Σάβια Ορφανίδου (εκπροσωπώντας τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου), Γιώργος Λιλλήκας, Μιχάλης Γιωργάλλας , Μάριος Μαυρίδης, Γιώργος Περδίκης,Ονούφριος Κουλλά, Άννα Θεολόγου και Στέφανος Στεφάνου

article 1