Προς ψηφιακή μεταμόρφωση ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Στόχος η αξιοποίηση του internet banking στον μέγιστο βαθμό – Στα σκαριά και εσωτερική αναδιοργάνωση

Στην ψηφιακή εποχή αρχίζει δειλά-δειλά να εισέρχεται ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), ο οποίος, παράλληλα, προχωρεί και σε εσωτερική αναδιοργάνωση, βασιζόμενη στην ψηφιακή του μεταμόρφωση.

Σε σχέση, μάλιστα, με το δεύτερο ο Οργανισμός προχώρησε στην προκήρυξη προσφοράς για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών λειτουργικής αναδιοργάνωσης και καταγραφής διαδικασιών, εκτιμώμενης αξίας €250.000, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη (αναλυτικά το κείμενο εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf), αντικείμενο της Σύμβασης είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, η αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός των λειτουργιών του Οργανισμού, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές του και με το προσωπικό του να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών του και να παραμείνει ανταγωνιστικός στην κυπριακή αγορά, διατηρώντας παράλληλα τον κοινωνικό και ανθρώπινο του ρόλο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι ειδικοί στόχοι της Σύμβασης είναι οι ακόλουθοι:

1/ Σχεδιασμός στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου παροχής των προϊόντων και υπηρεσιών του Οργανισμού, με την ενσωμάτωση και αξιοποίηση στις εργασίες του Οργανισμού στον μέγιστο δυνατό βαθμό, της τεχνολογίας και ψηφιακών καναλιών.

2/ Επανασχεδιασμός του λειτουργικού μοντέλου και της οργανωτικής αναδιάρθρωσης με στόχο την αποδοτική, σύγχρονη και εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

3/ Σχεδιασμός και καταγραφή των διαδικασιών του Οργανισμού, με στόχο την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

4/ Ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού του Οργανισμού σε σχέση με το νέο λειτουργικό μοντέλο και τις νέες διαδικασίες.

Οι στόχοι
Σε δηλώσεις του στην Brief, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ, Ανδρέας Γεωργίου, τόνισε πως «στόχος μας είναι η βελτίωση του Οργανισμού, ούτως ώστε να γίνει πιο αποδοτικός». 

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, «τρέχει το έργο εγκατάστασης σύγχρονης ψηφιακής τραπεζικής τεχνολογίας, κάτι που αναμένεται πως θα διαφοροποιήσει σημαντικά και τον τρόπο διεκπεραίωσης των εργασιών του Οργανισμού. Συνεπώς όλες οι διαδικασίες πρέπει να καταγραφούν εξ υπαρχής λαμβάνοντας υπόψην τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την ψηφιακή τεχνολογία που θα έχουμε σε λίγους μήνες στην διάθεσή μας», εξήγησε. 

Η νέα ψηφιακή τεχνολογία, υπογράμμισε, «επιβάλλει νέους τρόπους διεκπεραίωσης της εργασίας, αφού πλέον πάρα πολλές από τις διαδικασίες που εκτελούνται σήμερα θα είναι αυτοματοποιημένες. Αυτό συνεπακόλουθα επιβάλλει και την αναδιάταξη του προσωπικού σε σχέση με τις εργασίες που διεκπεραιώνουν, αφού πολλές εργασίες που εκτελούνται σήμερα από το προσωπικό θα μπορούν, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της τεχνολογίας, να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά». 

«Επίσης, με βάση την ψηφιακή τεχνολογία πάρα πολλές εργασίες θα περάσουν στην διαδικτυακή τραπεζική, διότι θα έχουμε τις πιστωτικές κάρτες, τα ΑΤΜ, ενώ θα αναπτύξουμε και το internet banking, το οποίο θα είναι στην διάθεση των πελατών μας, και συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ο ρόλος του προσωπικού σε σχέση με την εξυπηρέτηση, πάντα, των πελατών», επεσήμανε. 

«Το internet banking είναι πλέον στην ζωή μας και συνεπώς πρέπει να το αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό», τόνισε ο κ. Γεωργίου.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Το χρονοδιάγραμμα
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τόσο για την ψηφιακή μεταμόρφωση του Οργανισμού όσο και για την αναδιοργάνωση του, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ είπε πως, η διαδικασία των προσφορών θα είναι ανοικτή μέχρι τις 13 Μαρτίου. Μόλις κλείσουν η διαδικασία και αφότου αξιολογηθούν οι προσφορές, θα γίνει η ανάθεση του έργου, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρεί η εγκατάσταση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. 

«Αναμένουμε ότι το όλο έργο θα ολοκληρωθεί εντός 15 με 18 μηνών, αφού στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχει ολοκληρωθεί τόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός όσο και η αναδιοργάνωση του Οργανισμού», συμπλήρωσε.

Δεν θα υπάρξει σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης
Κληθείς, ακόμη, εάν μετά την ολοκλήρωση των δύο διαδικασιών θα υπάρξει σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού, ο κ. Γεωργίου απάντησε αρνητικά. Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί ήδη ο Οργανισμός είναι υποστελεχωμένος. «Εκείνο που θα πετύχουμε με την ψηφιακή μεταμόρφωση του Οργανισμού είναι την μη δραματική αύξηση του προσωπικού, αφού πλέον με τα νέα συστήματα οι ανάγκες θα λιγοστέψουν και συνεπώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό μας, το οποίο σήμερα είναι επιφορτισμένο με πολλά καθήκοντα». 

«Συνεπώς, δεν σκεφτόμαστε αυτή την στιγμή σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης καθότι, επαναλαμβάνω, ο Οργανισμός εδώ και χρόνια είναι υποστελεχωμένος και καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να έχουμε επαρκή στελέχωση», επεσήμανε περαιτέρω.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των εργαζομένων σήμερα στον Οργανισμό, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ ανέφερε στην Brief πως, «αυτή την στιγμή ο Οργανισμός στελεχώνεται με 72 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ ευελπιστούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα φθάσουμε τους 100». 

Παράλληλα, είπε, εργάζονται στον Οργανισμό άλλα 60 άτομα σε έκτακτη βάση με αγορά υπηρεσιών για την διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, καθώς και για την επικαιροποίηση των βάσεων δεδομένων του Οργανισμού που θα μεταφερθούν στα νέα συστήματα τεχνολογίας. «Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, τα άτομα αυτά θα αποδεσμευθούν, όπως άλλωστε είχαμε ανακοινώσει όταν προκηρύσσαμε τις εν λόγω θέσεις», κατέληξε ο κ. Γεωργίου. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Μέχρι πότε θα γίνονται δεκτές προσφορές
Σημειώνεται πως, βάσει των εγγράφων που συνοδεύουν την προκήρυξη της προσφοράς, προσφορές από ενδιαφερομένους θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 13 Μαρτίου 2020 και ώρα 12 το μεσημέρι, ενώ η διάρκεια των προσφορών έχει καθοριστεί στους τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένονται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής των προσφορών, ενώ η υπογραφή της σύμβασης εντός τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης της διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Σημειώνεται, τέλος, πως η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί θα είναι διάρκειας 18 μηνών.

Μάριος Αδάμου
 
1748
Thumbnail