Προς ψηφιακή μεταμόρφωση ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Στόχος η αξιοποίηση του internet banking στον μέγιστο βαθμό – Στα σκαριά και εσωτερική αναδιοργάνωση

Στην ψηφιακή εποχή αρχίζει δειλά-δειλά να εισέρχεται ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), ο οποίος, παράλληλα, προχωρεί και σε εσωτερική αναδιοργάνωση, βασιζόμενη στην ψηφιακή του μεταμόρφωση.

Σε σχέση, μάλιστα, με το δεύτερο ο Οργανισμός προχώρησε στην προκήρυξη προσφοράς για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών λειτουργικής αναδιοργάνωσης και καταγραφής διαδικασιών, εκτιμώμενης αξίας €250.000, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη (αναλυτικά το κείμενο εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf), αντικείμενο της Σύμβασης είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, η αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός των λειτουργιών του Οργανισμού, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές του και με το προσωπικό του να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών του και να παραμείνει ανταγωνιστικός στην κυπριακή αγορά, διατηρώντας παράλληλα τον κοινωνικό και ανθρώπινο του ρόλο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι ειδικοί στόχοι της Σύμβασης είναι οι ακόλουθοι:

1/ Σχεδιασμός στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου παροχής των προϊόντων και υπηρεσιών του Οργανισμού, με την ενσωμάτωση και αξιοποίηση στις εργασίες του Οργανισμού στον μέγιστο δυνατό βαθμό, της τεχνολογίας και ψηφιακών καναλιών.

2/ Επανασχεδιασμός του λειτουργικού μοντέλου και της οργανωτικής αναδιάρθρωσης με στόχο την αποδοτική, σύγχρονη και εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

3/ Σχεδιασμός και καταγραφή των διαδικασιών του Οργανισμού, με στόχο την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

4/ Ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού του Οργανισμού σε σχέση με το νέο λειτουργικό μοντέλο και τις νέες διαδικασίες.

Οι στόχοι
Σε δηλώσεις του στην Brief, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ, Ανδρέας Γεωργίου, τόνισε πως «στόχος μας είναι η βελτίωση του Οργανισμού, ούτως ώστε να γίνει πιο αποδοτικός». 

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, «τρέχει το έργο εγκατάστασης σύγχρονης ψηφιακής τραπεζικής τεχνολογίας, κάτι που αναμένεται πως θα διαφοροποιήσει σημαντικά και τον τρόπο διεκπεραίωσης των εργασιών του Οργανισμού. Συνεπώς όλες οι διαδικασίες πρέπει να καταγραφούν εξ υπαρχής λαμβάνοντας υπόψην τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την ψηφιακή τεχνολογία που θα έχουμε σε λίγους μήνες στην διάθεσή μας», εξήγησε. 

Η νέα ψηφιακή τεχνολογία, υπογράμμισε, «επιβάλλει νέους τρόπους διεκπεραίωσης της εργασίας, αφού πλέον πάρα πολλές από τις διαδικασίες που εκτελούνται σήμερα θα είναι αυτοματοποιημένες. Αυτό συνεπακόλουθα επιβάλλει και την αναδιάταξη του προσωπικού σε σχέση με τις εργασίες που διεκπεραιώνουν, αφού πολλές εργασίες που εκτελούνται σήμερα από το προσωπικό θα μπορούν, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της τεχνολογίας, να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά». 

«Επίσης, με βάση την ψηφιακή τεχνολογία πάρα πολλές εργασίες θα περάσουν στην διαδικτυακή τραπεζική, διότι θα έχουμε τις πιστωτικές κάρτες, τα ΑΤΜ, ενώ θα αναπτύξουμε και το internet banking, το οποίο θα είναι στην διάθεση των πελατών μας, και συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ο ρόλος του προσωπικού σε σχέση με την εξυπηρέτηση, πάντα, των πελατών», επεσήμανε. 

«Το internet banking είναι πλέον στην ζωή μας και συνεπώς πρέπει να το αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό», τόνισε ο κ. Γεωργίου.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Το χρονοδιάγραμμα
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τόσο για την ψηφιακή μεταμόρφωση του Οργανισμού όσο και για την αναδιοργάνωση του, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ είπε πως, η διαδικασία των προσφορών θα είναι ανοικτή μέχρι τις 13 Μαρτίου. Μόλις κλείσουν η διαδικασία και αφότου αξιολογηθούν οι προσφορές, θα γίνει η ανάθεση του έργου, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρεί η εγκατάσταση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. 

«Αναμένουμε ότι το όλο έργο θα ολοκληρωθεί εντός 15 με 18 μηνών, αφού στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχει ολοκληρωθεί τόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός όσο και η αναδιοργάνωση του Οργανισμού», συμπλήρωσε.

Δεν θα υπάρξει σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης
Κληθείς, ακόμη, εάν μετά την ολοκλήρωση των δύο διαδικασιών θα υπάρξει σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού, ο κ. Γεωργίου απάντησε αρνητικά. Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί ήδη ο Οργανισμός είναι υποστελεχωμένος. «Εκείνο που θα πετύχουμε με την ψηφιακή μεταμόρφωση του Οργανισμού είναι την μη δραματική αύξηση του προσωπικού, αφού πλέον με τα νέα συστήματα οι ανάγκες θα λιγοστέψουν και συνεπώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό μας, το οποίο σήμερα είναι επιφορτισμένο με πολλά καθήκοντα». 

«Συνεπώς, δεν σκεφτόμαστε αυτή την στιγμή σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης καθότι, επαναλαμβάνω, ο Οργανισμός εδώ και χρόνια είναι υποστελεχωμένος και καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να έχουμε επαρκή στελέχωση», επεσήμανε περαιτέρω.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των εργαζομένων σήμερα στον Οργανισμό, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ ανέφερε στην Brief πως, «αυτή την στιγμή ο Οργανισμός στελεχώνεται με 72 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ ευελπιστούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα φθάσουμε τους 100». 

Παράλληλα, είπε, εργάζονται στον Οργανισμό άλλα 60 άτομα σε έκτακτη βάση με αγορά υπηρεσιών για την διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, καθώς και για την επικαιροποίηση των βάσεων δεδομένων του Οργανισμού που θα μεταφερθούν στα νέα συστήματα τεχνολογίας. «Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, τα άτομα αυτά θα αποδεσμευθούν, όπως άλλωστε είχαμε ανακοινώσει όταν προκηρύσσαμε τις εν λόγω θέσεις», κατέληξε ο κ. Γεωργίου. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Μέχρι πότε θα γίνονται δεκτές προσφορές
Σημειώνεται πως, βάσει των εγγράφων που συνοδεύουν την προκήρυξη της προσφοράς, προσφορές από ενδιαφερομένους θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 13 Μαρτίου 2020 και ώρα 12 το μεσημέρι, ενώ η διάρκεια των προσφορών έχει καθοριστεί στους τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένονται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής των προσφορών, ενώ η υπογραφή της σύμβασης εντός τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης της διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Σημειώνεται, τέλος, πως η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί θα είναι διάρκειας 18 μηνών.

Μάριος Αδάμου
 
705
Thumbnail

Όλο και αυξάνεται η δυναμική του τουρισμού για τη χώρα μας ακόμα και κατά τη διάρκεια περιόδων που δεν αφορούν σε περιόδους τουριστικής αιχμής παρουσιάζοντας και πάλι αύξηση στις αφίξεις των τουριστών.

Συγκεκριμένα, αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις των τουριστών τον Ιανουάριο του 2020 τόσο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 όσο και με τον Ιανουάριο του 2018.
 
Οι αφίξεις των τουριστών για τον Ιανουάριο του 2020 ανήλθαν σε 85,622 χιλιάδες σε σύγκριση με 81,970 χιλιάδες τον Ιανουάριο του 2019 παρουσιάζοντας αύξηση 4,5% . Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2020 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο  του 2018 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση αφού τότε οι τουρίστες που μας έφτασαν ήταν 75,867 χιλιάδες.  

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επί τούτου αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιανουάριος  ήταν ο πλέον παραγωγικός τουριστικά αφού αναφορικά με τις αφίξεις επρόκειτο για το μήνα Ιανουάριο με τις περισσότερες αφίξεις.
 
Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των τουριστών, οι αφίξεις από το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 58,0% τον Ιανουάριο 2020 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2019 ενώ παρατηρήθηκε και 91,9% αύξηση από την Ουκρανία. Αντίθετα σημειώθηκε μείωση 4,7% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, 18,1% μείωση από την Ελλάδα και 4,6% από τη Ρωσία.

Για τον Ιανουάριο του 2020, οι περισσότεροι τουρίστες έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου μόνο για τον εν λόγω μήνα έφτασαν στην Κύπρο 22,350 χιλιάδες τουρίστες και αποτελούσαν το 26,1% ενώ ακολουθούσε το Ισραήλ με 13,720 χιλιάδες τουρίστες και ποσοστό 16%. Στην επόμενη θέση βρισκόταν η Ελλάδα με 9,174 χιλιάδες και ποσοστό 10,7%, η Ρωσία με 7,512 χιλιάδες και ποσοστό 8,8% καθώς και η Ουκρανία με 3,989 χιλιάδες και ποσοστό 4,7%.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις για τον Ιανουάριο του 2020 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 παρουσιάζουν η Ουκρανία με 91,9%, ο Λίβανος με 83%,  το Ισραήλ με 58%, η Γαλλία με 45% και το Βέλγιο με 41%.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις για τον Ιανουάριο του 2020 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 παρουσίασαν η Φινλανδία με 84,8%, η Νορβηγία με 72,1%, η Ελβετία με 57,5%, η Γερμανία με 49% και η Ελλάδα με 18,1%. 

ΑΦΙΞΕΙΣ

 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οι πιο υποσχόμενες αγορές
Αναφορικά, τώρα, με τις πιο υποσχόμενες αγορές από όπου η Κύπρος αντλεί τον τουρισμό της αυτές δεν είναι άλλες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Πρόκειται για χώρες οι οποίες στέλνουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο στην Κύπρο και οι οποίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τον τουρισμό μας. 

2015
Το 2015 έφτασαν στη χώρα μας 2,6 εκατ. τουρίστες,
εκ των οποίων το 1.041.208 των τουριστών προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη δεύτερη θέση βρισκόταν η Ρωσία από όπου και μας έφτασαν 524.853 ενώ ακολουθούσαν η Ελλάδα με 139.539, η Γερμανία με 112.291 και η Σουηδία με 108.605. 

2016
Το 2016 έφτασαν στην Κύπρο 3,1 εκατ. τουρίστες
με την πλειοψηφία να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και αριθμούσαν 1.157.978 άτομα. Ακολουθούσαν η Ρωσία με 781.634, η Ελλάδα με 160.254, η Γερμανία με 124.030 και η Σουηδία με 115.019.

2017
Το 2017 έφτασαν στην Κύπρο 3,6 εκατ. τουρίστες
με την πλειοψηφία να είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και αριθμούνταν 1.253.839 άτομα. Ακολουθούσαν η Ρωσία με 824.494, η Ελλάδα με 169.712, η Γερμανία με 188.826 και η Σουηδία με 136.725.

2018
Το 2018 ταξίδεψαν προς την Κύπρο 3,9 εκατ. τουρίστες
με την πλειοψηφία να μας έρχεται και πάλι από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και αριθμούνταν 1.327.805 άτομα. Ακολουθούσαν η Ρωσία με 783.631, η Ελλάδα με 186.370, η Γερμανία με 189.200 και η Σουηδία με 153.769.

Αγορές που έρχονται από την εξωτερική

Πέρα από τις γνωστές αγορές που αναπτύξαμε πιο πάνω υπάρχουν και πέντε πολλά υποσχόμενες αγορές
οι οποίες παρουσιάζουν- όπως είδαμε πιο πάνω- άνοδο στα ποσοστά τους. Αυτές δεν είναι άλλες από την Ουκρανία, το Λίβανο, το Ισραήλ, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

2015
Το 2015 από τη Γαλλία έφτασαν στην Κύπρο 36,469 χιλιάδες τουρίστες,
από το Βέλγιο 22.668 τουρίστες, από την Ουκρανία 50.644 τουρίστες, από το Λίβανο 36.981 και από το Ισραήλ 98.597 τουρίστες.

2016
Το 2016, από τη Γαλλία έφτασαν στη χώρα μας 42.576 τουρίστες,
από το Βέλγιο 28,238 τουρίστες, από την Ουκρανία 62.292, από το Λίβανο 50.361 και από το Ισραήλ 148.739 τουρίστες.

ad2mobile

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

2017
Το 2017, από τη Γαλλία μας έφτασαν 35.931 τουρίστες,
από το Βέλγιο 27.089 τουρίστες, από την Ουκρανία 48,190 χιλιάδες, από το Λίβανο 58.273 και από το Ισραήλ 261.966 τουρίστες.

2018
Το 2018, από τη Γαλλία έφτασαν στην Κύπρο 36.500 τουρίστες,
από το Βέλγιο 28.231 τουρίστες, από την Ουκρανία 69.619, από το Λίβανο 62.255 και από το Ισραήλ 232.561 τουρίστες.

article 1