Προϋπολογισμός: Δεν επηρεάζονται μισθοί και συντάξεις για 2 μήνες

Τι θα μπορεί να πληρώνει και μέχρι πότε το κράτος σε περίπτωση καταψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2021

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Στον «αέρα» βρίσκεται, για την ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, μετά και την τελεσίδικη απόφαση του ΔΗΚΟ για καταψήφισή του, εάν η Κυβέρνηση δεν δώσει πρόσβαση στους φακέλους των Πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Μάλιστα, εάν η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης και να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει ο Προϋπολογισμός από τη Βουλή, το κράτος, όπως έγραψε η Brief την περασμένη Παρασκευή (4/12), θα εισέλθει σε μεγάλες περιπέτειες και ενδεχομένως να προκύψουν και κάποιες πολιτικές εξελίξεις.

Τί ακριβώς, όμως, θα συμβεί σε περίπτωση που ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 δεν περάσει από τη Βουλή; Θα μπορεί το κράτος να διενεργεί οποιεσδήποτε δαπάνες ή όχι; Κι αν ναι, τι θα μπορεί να πληρώνει και μέχρι πότε; Επηρεάζονται οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα;

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Προς απάντηση των πιο πάνω, η Brief επικοινώνησε με τον πρώην Διευθυντή Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών και νυν Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Σταύρο Μιχαήλ, ο οποίος μας εξήγησε το τι θα ακολουθήσει μετά την ενδεχόμενη καταψήφιση του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, σε περίπτωση που καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός, το κράτος μπορεί να λειτουργήσει με δύο δωδεκατημόρια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο μόνο. «Από την 1η Μαρτίου δεν θα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε πληρωμή, αν δεν πάει στη Βουλή νέος προϋπολογισμός για ψήφιση. Αυτό λέει το Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, με τα δωδεκατημόρια η Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση το κράτος, θα μπορεί να καλύπτει το 1/12 των συνολικών δαπανών που είχαν εγκριθεί και υλοποιηθεί με βάση τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2020.

Ερωτηθείς εάν θα επηρεαστούν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα, ο κ. Μιχαήλ ξεκαθάρισε πως για τους δύο μήνες που θα μπορεί να λειτουργεί το κράτος με δωδεκατημόρια δεν θα επηρεαστούν και η καταβολή τους θα γίνει κανονικά. 

«Οι μόνες δαπάνες που δεν θα μπορεί να εκτελεί το κράτος με τα δωδεκατημόρια είναι οι οποιεσδήποτε επιπρόσθετες δαπάνες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2021», επεσήμανε.

Κληθείς, δε, να πει τι θα γίνει μετά την 1η Μαρτίου και σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί στο μεσοδιάστημα ο προϋπολογισμός του κράτους, τόνισε ότι «εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Μαρτίου θα υπάρξει χάος, γιατί δεν θα μπορεί να γίνει καμία δαπάνη και δεν θα μπορεί το κράτος να πληρώσει οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένου μισθών, συντάξεων και επιδομάτων».

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να αλλάξει ο προϋπολογισμός πριν να τεθεί, εκ νέου, προς ψήφιση ενώπιον της Βουλής για ψήφιση σε περίπτωση καταψήφισής του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό πιθανότατα να μην χρειαστεί. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δει η Κυβέρνηση με τα κόμματα», σημείωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταψηφίζεται προϋπολογισμός
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, εάν ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 δεν ψηφιστεί από την Βουλή, δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού κάτι αντίστοιχο έγινε και το 1993 με τον προϋπολογισμό του 1994.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ «το 1993 η Βουλή δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό του κράτους για το 1994, επειδή σε αυτόν περιλαμβανόταν πρόνοια για αποκατάσταση 62 δημοσίων υπαλλήλων που είχαν εκδιωχθεί από την Δημόσια Υπηρεσία ως πραξικοπηματίες. Μάλιστα, αυτό είχε χαρακτηρισθεί ως ‘η υπόθεση των 62’», συμπλήρωσε.

Μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, συνέχισε, το κράτος λειτούργησε για δύο μήνες με δωδεκατημόρια, ενώ «το θέμα τράβηξε μέχρι το τέλος Μαρτίου και λύθηκε λίγο πριν την ημερομηνία που έπρεπε το κράτος να καταβάλει μισθούς και συντάξεις με την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σε αναζήτηση πλειοψηφίας Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, τις επόμενες μέρες αναμένεται ότι η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θα καταβάλουν έντονες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει ο προϋπολογισμός και να μην μπει το κράτος σε περιπέτειες.

Οι εν λόγω προσπάθειες θα επικεντρωθούν στα μικρότερα κόμματα της Βουλής και δη σε ΕΔΕΚ (3 Βουλευτές), Συνεργασία (3 Βουλευτές που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ), Αλληλεγγύη (2 Βουλευτές), Οικολόγους (2 Βουλευτές), ΕΛΑΜ (2 Βουλευτές), Συμμαχία Πολιτών (1 Βουλευτής) και Ανεξάρτητους (Άννα Θεολόγου).

Σημειώνεται, δε, πως για να μπορέσει να περάσει ο προϋπολογισμός από τη Βουλή απαιτούνται, τουλάχιστον, 28 ψήφοι, εκ των οποίων οι 18 είναι ήδη δεδομένοι από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ. Απομένουν, δηλαδή, άλλοι 10 ψήφοι, εκτός κι αν κάποιο κόμμα ή κόμματα τηρήσουν αποχή.

Μάριος Αδάμου