Προϋπολογισμός: Φτου κι απ’ την αρχή, να προλάβουν την 21η Γενάρη

Τι έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια – Τι είπε ο Πρόεδρος και τι οι πολιτικοί αρχηγοί – Ποια τα επόμενα βήματα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σειρά αρνητικών επιπτώσεων, πρωτίστως για τους πολίτες και κατ’ επέκταση για την οικονομία, τις οποίες Κυβέρνηση και κόμματα καλούνται να ανατρέψουν μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2021, πυροδοτεί η χθεσινή (17/12) καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 από την Ολομέλεια της Βουλής.

Χαρακτηριστικές επί τούτου, ήταν οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, λίγα μετά το «όχι» της Βουλής.

Όπως τόνισε, «η καταψήφιση του προϋπολογισμού σημαίνει καταψήφιση 2,91 δις ευρώ κοινωνικών παροχών, σημαίνει καταψήφιση 1,1 δις ευρώ για θέματα υγείας. Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος που μπήκε ποτέ σε προϋπολογισμό στην Κύπρο και αυτό σήμερα έχει καταψηφιστεί», εξήγησε. 

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Πετρίδη, «η καταψήφιση μεταφράζεται επίσης σε καταψήφιση και των δαπανών που προνοούνται στο προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ». 

>>> Διαβάστε ακόμη: Τι γίνεται με μισθούς & συντάξεις μετά το ΟΧΙ στον προϋπολογισμό <<<

Επιπρόσθετα, συνέχισε, μια άλλη συνέπεια είναι η αδυναμία υπογραφής συμβάσεων ή έναρξης νέων πολύ σημαντικών -προγραμματισμένων για τον Ιανουάριο - νέων αναπτυξιακών έργων, που εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό του 2021. «Δεν μπορούν τον Ιανουάριο με βάση τα δωδεκατημόρια να μπουν νέες αναπτυξιακές δαπάνες», συμπλήρωσε. 

Παράλληλα, είπε, η καταψήφιση του προϋπολογισμού σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, εμβαθύνει επίσης την οικονομική αβεβαιότητα και στέλνει αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό.

Περαιτέρω ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η καταψήφιση του προϋπολογισμού μας αναγκάζει να λειτουργήσουμε με βάση τα δωδεκατημόρια που ευτυχώς εγκρίθηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό φυσικά συνεπάγεται μειωμένες δαπάνες σε σχέση με τις δαπάνες που είχαμε προϋπολογίσει για το 2021», εξήγησε.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 είναι αυξημένος κατά 742 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι. Άρα εκ των πραγμάτων με τα δωδεκατημόρια θα έχουμε μειωμένες δαπάνες», επεσήμανε.

Κατάθεση νέου προϋπολογισμού εντός Ιανουαρίου
Με στόχο την ανατροπή των πιο πάνω αρνητικών εξελίξεων, η Κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, «προτίθεται να καταθέσει το συντομότερο δυνατό, νέο αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό - εντός Ιανουαρίου - και θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα δυνατά περιθώρια για ψήφισή του».

Παράλληλα υπέδειξε πως «παρά λοιπόν αυτή την καθόλα αρνητική για τη χώρα εξέλιξη, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια όπως εντός Ιανουαρίου ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για να επανέλθουμε στην ομαλότητα και να αποκατασταθεί και μια συνταγματική εκτροπή, γιατί βαδίζουμε στο όριο της συνταγματικής νομιμότητας, που μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διατάσεις». 

«Ευελπιστούμε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο θα επαναφέρει τα πράγματα σε μια ομαλή πορεία», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται, πάντως, πως για να μην χρειαστεί να γίνει χρήση του δωδεκατημορίου που ψήφισε η Βουλή, θα πρέπει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2021.

>>> Διαβάστε επίσης: Τι είναι τα δωδεκατημόρια / Τι γίνεται μετά την καταψήφιση <<<

Επαφές με όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΚΟ
Πάντως, με στόχο ο νέος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί να εγκριθεί από τη Βουλή, η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ ξεκινούν από σήμερα (18/12) κύκλο επαφών με όλα τα κόμματα, με την πρώτη συνάντηση να είναι προγραμματισμένη για τις 11.30 το πρωί μεταξύ Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού.

Από τις επαφές της Κυβέρνησης, ωστόσο, θα εξαιρεθεί το ΔΗΚΟ, όπως ξεκάθαρα χθες (17/12) τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, πως «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος».

«Τις επόμενες των ημερών θα συνεχίσουμε τον δημιουργικό διάλογο με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου το συντομότερο να πετύχουμε την ψήφιση του προϋπολογισμού», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, θλίψη και απογοήτευση για την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως στις πρώτες τους αντιδράσεις οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του τόπου -ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ-, έδωσαν και το στίγμα των προθέσεων τους ως προς την επόμενη μέρα μετά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε τα εξής: «το κάθε "όχι" έχει και ένα μεγάλο κόστος για τους πολίτες. Από αύριο (σ.σ. σήμερα), απευθυνόμενοι σε όλες τις δυνάμεις, θα προσπαθήσουμε χωρίς κόντρες και εχθρότητες, δεν τις χρειάζεται ο τόπος, με συνδιαβούλευση να βρούμε λύση. Αυτό επιτάσσει η λογική, αυτό επιβάλλουν οι πολίτες».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, επίσης μέσω Twitter, εξέφρασε την ετοιμότητά του κόμματος να συζητήσει κάθε πρόταση που θα είναι ωφέλιμη για τον τόπο και την κοινωνία. «Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Αναστασιάδη απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει αυτό που δεν έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα. Να ακούσει απόψεις και να ικανοποιήσει βασικές ανησυχίες της πλειοψηφίας», τόνισε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, με δική του ανάρτηση στο Twitter και απαντώντας στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ανέφερε: «Οι πολίτες πληρώνουν το κόστος της δίκης σας διαπλοκής. Μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μέσα σε 24 ώρες δίνοντας αντίγραφα των φακέλων των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το χρονικό της χθεσινής μέρας
Υπενθυμίζεται πως, χθες το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής με 24 ψήφους υπέρ από τον ΔΗΣΥ (18), την Αλληλεγγύη (2), την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (2) και το ΕΛΑΜ (2) και 29 κατά από ΑΚΕΛ (16), ΔΗΚΟ (6), ΕΔΕΚ (3), Οικολόγους (2), Συμμαχία Πολιτών (1) και Άννα Θεολόγου, καταψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό.

Της καταψήφισης είχε προηγηθεί η ψήφιση σειράς τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα και σκοπό είχαν στην μείωση των δαπανών και στην ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις κρατικές δαπάνες, καθώς ομιλίες Βουλευτών.

Μάλιστα, με στόχο να μην χαθεί χρόνος για συζήτηση και ψήφιση τροπολογιών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε εισηγηθεί όπως ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών ξεκαθαρίσουν τη στάση που θα τηρήσουν σε σχέση με τον προϋπολογισμό, αφού από τις ψήφους τους κρινόταν εάν θα ψηφιστεί ή όχι.

Η εισήγηση αυτή, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ να τηρήσει αποχή από την ψήφιση όλων των τροπολογιών.

Σημειώνεται, δε, πως μετά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού κι αφού προηγήθηκε διάλειμμα μερικών λεπτών, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε με απόφασή της τη διενέργεια δαπάνης από τον Λογαριασμό του Πάγιου Ταμείο της Δημοκρατίας για τη χρήση τον μήνα Ιανουάριο, το λεγόμενο δωδεκατημόριο.

Μάριος Αδάμου