Προϋπολογισμός: Οι λεπτές ισορροπίες και ο ρόλος ΕΔΕΚ-Λιλλήκα 

Θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή για ψήφιση ή μη του κρατικού προϋπολογισμού / Οι υπέρ και οι κατά

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα συνεχίζει να εξελίσσεται η ψήφιση ή μη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, αφού λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα (17/12) το απόγευμα, το σκηνικό ακόμη δεν έχει πλήρως ξεκαθαριστεί.

Κι αυτό γιατί, τέσσερα κόμματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους και ενδεχομένως να ανακοινώσουν την απόφασή τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα προηγηθεί της ψήφισης του προϋπολογισμού. 

Πρόκειται για την ΕΔΕΚ (3 Βουλευτές), τη Συμμαχία Πολιτών (1 Βουλευτής), το Κίνημα Αλληλεγγύη (2 Βουλευτές) και την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (2 Βουλευτές, αφού ο Μαρίνος Μουσιούττας είναι σε αυτοπεριορισμό).

Αξίζει να αναφερθεί πως, η στάση που θα τηρήσουν τα προαναφερθέντα κόμματα θα καθορίσουν και την τύχη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος, για την ώρα, συγκεντρώνει 20 ψήφους υπέρ (18 από ΔΗΣΥ και 2 από ΕΛΑΜ) και 25 ψήφους κατά (16 από ΑΚΕΛ, 6 από ΔΗΚΟ αφού ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι σε αυτοπεριορισμό, 2 από Οικολόγους και 1 από την Άννα Θεολόγου των Ανεξάρτητων).

>>> Διαβάστε ακόμη: Εσωτερικό σημείωμα Βουλής-Προϋπολογισμός: Τι γίνεται αν πουν όχι <<<

Ο ρόλος της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών
Σημειώνεται πως στη σημερινή ψηφοφορία θα λάβουν μέρος συνολικά 53 Βουλευτές και ως εκ τούτου για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός απαιτούνται άλλες 7 θετικές ψήφοι, εκτός κι αν κάποιο κόμμα τηρήσει αποχή.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες Κίνημα Αλληλεγγύη (2 Βουλευτές) και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (2 Βουλευτές) θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό. 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θετικές ψήφοι αυξάνονται στις 24 και συνεπώς το βάρος για υπερψήφιση ή μη του πέφτει στην ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών που αναμένεται να τηρήσουν την ίδια στάση ενόψει και της συνεργασίας τους στις Βουλευτικές Εκλογές. 

Βάσει των συσχετισμών δυνάμεων, πάντως και σε περίπτωση πάντα που Αλληλεγγύη και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ταχθούν υπέρ, για να περάσει ο προϋπολογισμός θα πρέπει είτε η ΕΔΕΚ είτε και τα δύο κόμματα (ΕΔΕΚ-Συμμαχία) μαζί να ταχθούν υπέρ και αυτός να υπερψηφιστεί οριακά είτε με 27 ψήφους είτε με 28 ψήφους.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που η ΕΔΕΚ ταχθεί κατά ή τηρήσει αποχή ο προϋπολογισμός είναι βέβαιο ότι δεν θα περάσει, αφού εάν ταχθεί κατά θα καταψηφιστεί με 28 ψήφους, ενώ αν τηρήσει αποχή και πάλι θα καταψηφιστεί με 25 ψήφους. Ο προϋπολογισμός θα καταψηφιστεί ακόμη και εάν η Συμμαχία Πολιτών ταχθεί υπέρ κι έχουμε ισοψηφία 25-25.

>>> Διαβάστε επίσης: Κάνουν 62 Τροπολογίες στον Προϋπολογισμό που δεν θα ψηφίσουν <<<

Έτοιμοι για παν ενδεχόμενο οι Βουλευτές
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως ένεκα του ρευστού σκηνικού αναφορικά με την υπερψήφιση ή μη του κρατικού προϋπολογισμού, οι Βουλευτές είναι σε ετοιμότητα για έγκριση ή μη των πρώτων δωδεκατημορίων για τον Ιανουάριο.

Όπως έγραψε και χθες (16/12) η Brief, μετά την σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία είναι ορισμένη να αρχίσει στις 2 το μεσημέρι, το Σώμα θα συνέλθει εκ νέου σε δεύτερη συνεδρία στις 6 το απόγευμα.

Κατά την δεύτερη Ολομέλεια της Βουλής για την αυριανή μέρα θα τεθεί προς ψήφιση Απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξουσιοδοτεί τη διενέργεια δαπάνης από τον λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου για την χρήση του μηνός Ιανουαρίου 2021 (δωδεκατημορίων).

Σημειώνεται πως, η συζήτηση και ψήφιση της εν λόγω Απόφασης θα γίνει, όπως επεξηγείται στην ατζέντα που έχει κυκλοφορήσει, σε περίπτωση μη ψήφισης του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021.

Μάριος Αδάμου
 
1660