Προϋπολογισμός του 2021:Βγαίνουμε στο πέλαγος με βάρκα την ελπίδα

•    Αυστηρές, όμως, οι συστάσεις για την πολιτική απασχόλησης
•    Η αβεβαιότητα του COVID - 19 δυσκολεύει τις δημοσιονομικές προβλέψεις 
•    Επ’ αόριστον η απαγόρευση της πλήρωσης των κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Αυστηρές συστάσεις προς όλα τα Υπουργεία, τις Υπηρεσίες και τα Τμήματα του δημοσίου δίνει η Διεύθυνση Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με τα θέματα προσωπικού, ενόψει της ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού για το 2021 και εν μέσω μιας δύσκολης  χρονιάς για την κυπριακή οικονομία και την παγκόσμια γενικότερα. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ήδη, η Διεύθυνση και οι Λειτουργοί της περνούν από «κόσκινο» όλα τα αιτήματα που φθάνουν ενώπιόν τους στη βάση και της σχετικής εγκυκλίου που έχει προωθηθεί τον περασμένο μήνα και που συνοψίζει την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο θέμα των θεμάτων της απασχόλησης στο δημόσιο. Με έναν ορίζοντα τριετίας έχει καθοριστεί η πολιτική απασχόλησης, η οποία στοχεύει στη συγκράτηση της συνολικής απασχόλησης στη Γενική Κυβέρνηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Ειδικότερα:

•    Συνεχίζεται η επ’ αόριστον απαγόρευση πλήρωσης των κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού, Προαγωγής και Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής όπως αποφασίστηκε την περίοδο 2013 – 2017.
•    Συνεχίζεται η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού, μόνο με αυστηρές εξαιρέσεις.
•    Συνεχίζεται η κινητικότητα του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού εντός και μεταξύ των Υπουργείων/Υφυπουργείων και Τμημάτων/Υπηρεσιών.
•    Συνεχίζεται η μη δημιουργία πρόσθετων μόνιμων θέσεων και η μη αναβάθμιση θέσεων σε μόνιμη βάση ή μισθοδοτικών θέσεων σε προσωπική βάση για υπαλληλικές θέσεις και για τις θέσεις ωρομίσθιου προσωπικού, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις.
•    Δημιουργούνται νέες θέσεις, μόνο στις περιπτώσεις που καταργούνται ισάριθμες θέσεις, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις του Υπουργείου.
•    Συνεχίζεται η απασχόληση εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού για το 2021 στα ίδια επίπεδα με φέτος.
•    Απαγορεύεται η πρόσληψη εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου για ολόκληρη τη δημόσια υπηρεσία και για το 2021 και η αντικατάσταση υπαλλήλων που αποχωρούν από την υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο, με νέες προσλήψεις εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου.
•    Συνεχίζεται η απαγόρευση για αναπλήρωση υπαλλήλων που απουσιάζουν με άδεια ασθενείας ή με άδεια μητρότητας ή κάθε άλλο νόμιμο λόγο, με εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου με εξαίρεση τα Υπουργεία/Τμήματα/Υπηρεσίες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περιληφθεί οι αναγκαίες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2021 και ότι η αντικατάσταση προσωπικού γίνεται με βάση τον προϋπολογισμό του 2021.
•    Συνεχίζεται η απαγόρευση αντικατάστασης ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού που απουσιάζει με άδεια ασθενείας ή μητρότητας, με εξαίρεση περιπτώσεις που αφορούν κάλυψη αναγκών ως αποτέλεσμα της απουσίας με μακροχρόνια άδεια ωρομίσθιου προσωπικού στο Υπουργείο Υγείας και στα Τμήματα και Υπηρεσίες του, στο επάγγελμα της καθαρίστριας στις Ειδικές Σχολές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στο Γραφείο/Σχολείο.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Εκπαιδευτική Υπηρεσία
Ειδικές είναι οι συστάσεις που αφορούν την απασχόληση του εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά.

Όπως συστήνει το Υπουργείο Οικονομικών, η στελέχωση μονίμων και εκτάκτων εκπαιδευτικών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την εγκεκριμένη στελέχωση της σχολικής χρονιάς 2019 – 2020 που ανέρχεται σε 12,980 εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν με άδεια ασθενείας ή μητρότητας ή άλλο λόγο, θα αναπληρώνονται.

Επίσης, ζητείται μείωση του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού σε Υπουργεία, Τμήματα, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες , όπως επίσης και η αυστηρή τήρηση της διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή επιδομάτων, αποζημιώσεων και άλλων οικονομικών ωφελημάτων, το Υπουργείο έχει αποφασίσει να διατηρήσει τις ρυθμίσεις του 2020.

Ο προϋπολογισμός του 2021 ετοιμάζεται σε μια δύσκολη κομβική περίοδο για την κυπριακή οικονομία κατά την οποία η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημία καθιστά δύσκολη την πραγματοποίηση αξιόπιστων μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων. 
 

Χρύσω Αντωνιάδου