Ψάχνουν λύση μέσω Κτηματολογίου για εγγυητές

Ποια πρόταση τέθηκε στο τραπέζι, την οποία μελετά το υπουργείο Οικονομικών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

UPD: Άνοιξε ο δρόμος για τα €85 εκ. του ΣΑΑ εν μέσω κόντρας ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ

Μια νέα προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε σχέση με το θέμα των εγγυητών θα καταβάλουν οι εμπλεκόμενες πλευρές τη Δευτέρα στα πλαίσια της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα της ενδυνάμωσης του νομικού πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιο συγκεκριμένα το θέμα των εγγυητών συζητείται εδώ και αρκετό καιρό στη Βουλή και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάληξη του, καθώς αφορά στο 14ο και τελευταίο προαπαιτούμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ.

Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει στην Βουλή δύο νομοσχέδια για το πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), και τα οποία αποτελούσαν προαπαιτούμενο για την έγκριση της πρώτης δόσης από το σχέδιο ανάκαμψης. Ωστόσο, με τροπολογία που κατέθεσαν ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου και της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ζητούσαν τη διαγραφή της πρόνοιας που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία των εγγυητών, στη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Η τροπολογία είχε εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΔΕΚ ενώ και άλλα κόμματα είχαν ταχθεί υπέρ της εν λόγω τροπολογίας.

Όπως επισημαίνουν οι εισηγητές της τροπολογίας, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι τράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του εγγυητή, καθώς έχουν άμεση σχέση με τον δανειολήπτη. Ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει με τις εταιρείες διαχείρισης δανείων και γι’ αυτό δεν είναι σωστό να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εγγυητών.

Μιλώντας στην Brief, ο εκ των εισηγητών της τροπολογίας, Σταύρος Παπαδούρης, σημείωσε ότι κατά την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα αντηλλάγησαν απόψεις, ενώ σε μια προσπάθεια να έρθουν οι δυο πλευρές πιο κοντά, κατατέθηκε συγκεκριμένη εισήγηση από την πλευρά των βουλευτών που κατέθεσαν την τροπολογία, ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα. Η πρόταση σε γενικές γραμμές προνοεί το εξής: Εάν παρόλο το γεγονός ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, δεν επιτρέπεται να μπουν στα στοιχεία του εγγυητή, αυτές το πράξουν, τότε ως εγγυητής που θεωρώ ότι έχουν πληγεί τα συμφέροντα μου, μπορώ να απευθυνθώ στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Ωστόσο, ακόμα και αν ο Επίτροπος με δικαιώσει, η απόφαση του δεν είναι δεσμευτική. Για το λόγο αυτό, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα μπορεί να διαβιβάσει την απόφαση του στον Διευθυντή του Κτηματολογίου, κάτω από τον οποίο λειτουργούν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, όσον αφορά στα θέματα ακινήτων. Ο Διευθυντής, ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους φακέλους του Κτηματολογίου. Αν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο φάκελο, είναι σε θέση να επιβάλει ποινή που προνοεί δυο χρόνια στέρησης άδειας της εταιρείας που διέπραξε παρατυπία, και επιβολή ποινής μέχρι 250.000 ευρώ. Επομένως, σημείωσε ο κ. Παπαδούρης, αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε διαφορετικά τις εν λόγω εταιρείες από το να μπουν στα στοιχεία των εγγυητών, μπορούμε να υιοθετήσουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε οι ποινές που προβλέπονται να είναι αποτρεπτικές για να το πράξουν.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδούρης, από το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκαν να μελετήσουν την πρόταση και να απαντήσουν μέχρι τη Δευτέρα οπόταν και θα τεθεί το θέμα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ