«Ψαλίδι» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021

Η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας «κλειδί» για τις αποφάσεις
  • Σενάρια σε αχαρτογράφητα νερά με ανοικτή την επιστροφή του ιού.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

«Ψαλίδισμα» δαπανών θα καταγράφει ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός του 2021, εν μέσω των προκλήσεων και των απειλών της πανδημίας του COVID - 19. Ήδη, οι τεχνοκράτες της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία του προϋπολογισμού και επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, με πάντοτε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανατραπούν όλα με ένα νέο κύμα COVID - 19 το φθινόπωρο.

Για πρώτη φορά η Διεύθυνση εργάζεται σε ένα ασταθές σενάριο, αχαρτογράφητα νερά, καθώς κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τη διάρκεια του ιού και τις επιπτώσεις του, χρονικά και ποσοτικά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι, η Διεύθυνση Προϋπολογισμού περνά μια από τις πιο δύσκολες εποχές, εποχές πολύ παρόμοιες με εκείνες της μνημονιακής εποχής. Κι αυτό γιατί, μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον με ασφυκτικά στενό χρονικό διάστημα, καθώς ο προϋπολογισμός κατατίθεται στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, καλείται να στήσει σενάρια και εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς χωρίς να έχουν ενώπιόν τους μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά. 

Ο προϋπολογισμός θα ετοιμαστεί στη βάση ενός βασικού μακροοικονομικού σεναρίου στο οποίο καταγράφεται ανάπτυξη 6% επί του ΑΕΠ για το 2021, και ένα έλλειμμα το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, περιορίζεται γύρω στο 1,5% - 1,8% του ΑΕΠ. Το σενάριο αυτό βασίζεται και στην υπόθεση ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της πανδημίας θα έχουν προσωρινό μόνο αποτέλεσμα το 2020, μια θέση η οποία δημιουργεί αισιόδοξη νότα.

Ωστόσο η σημαντικότερη πτυχή του προϋπολογισμού είναι το «ψαλίδισμα» των κρατικών δαπανών, παρόλο που οι πρόσθετες δαπάνες που εγκρίθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ύψους 4,3% του ΑΕΠ (επιδοτήσεις μισθών, στήριξη εισοδήματος για τους αυτοτελώς εργαζομένους και οι πρόσθετες δαπάνες για την ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης), έχουν προσωρινή επίδραση στα δημόσια οικονομικά το 2020. 

Το «κούρεμα» δαπανών επιχειρείται λόγω και του κόστους που θα επωμιστεί το κράτος από την εισαγωγή της δεύτερης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Το καίριας σημασίας ερώτημα που ακόμη προβληματίζει, και το οποίο θα ξεκαθαρίσει ανάλογα και με τις εξελίξεις σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, είναι κατά πόσον στον προϋπολογισμού του 2021 θα ενσωματωθούν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί με ορίζοντα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η αναστολή της πλήρωσης όλων των κενών θέσεων πρώτου διορισμού, πρώτου διορισμού και προαγωγής και προαγωγής στο δημόσιο, καθώς και του ωρομίσθιου προσωπικού.
  • Η απαγόρευση της αναβάθμισης ή και δημιουργίας νέων/πρόσθετων θέσεων.
  • Η απαγόρευση των νέων προσλήψεων εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου και προσλήψεων εποχιακών ωρομισθίων, και των προσλήψεων επίσης εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου για κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν ως αποτέλεσμα της υλοποίησης έργου/προγράμματος για το οποίο εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ή και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Χρύσω Αντωνιάδου