Ψήφιση σημαντικών Νομοσχεδίων για την οικονομία ζητά η Κυβέρνηση

Τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής και η Κυβέρνηση επιθυμεί την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ψήφισή τους

Την ψήφιση νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό στην Βουλή, και τα οποία κρίνονται ως σημαντικά για υποβοήθηση των προσπαθειών ενίσχυσης της οικονομίας, καθώς και για ελάφρυνση των επιβαρύνσεων σε οικονομικούς φορείς που επηρεάζονται από την πανδημία του κορωνοϊού, ζητεί η Κυβέρνηση.

Με δύο επιστολές του προς τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητά την προώθηση προς ψήφιση 10 συνολικά νομοσχεδίων.

>>> Διαβάστε ακόμη: ΥΠΟΙΚ: Κίνδυνος χρεοκοπίας εάν δεν αρχίσει η οικονομία να παράγει <<<

Τα νομοσχέδια
Ειδικότερα, ο κ. Τσιόλας με την πρώτη επιστολή του ζητά την προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου «ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020», το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15 Απριλίου.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 391 του «περί Εταιρειών Νόμου», ώστε να παραταθεί μέχρι τις 31.12.2020 η ημερομηνία καταβολής στον Έφορο Φορολογίας του ετήσιου τέλους για το 2020, για ελάφρυνση της επιβάρυνσης των οικονομικών φορέων, οι οποίοι, όπως αναφέρει, «επηρεάζονται από τα απαγορευτικά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση λόγω της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του COVID-19».

Παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις
Επιπρόσθετα ο κ. Τσίολας ζητά την προώθηση του νομοσχεδίου «ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020», σκοπός του οποίου είναι η επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για 18 μήνες (μέχρι τις 30/6/2021), ως η μέγιστη περίοδος που δύναται να δοθεί βάσει του υφιστάμενου Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αρ. 651/2014 για την κήρυξη ορισμένων ενισχύσεων ως συμβατές με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης.

Όπως σημειώνει, με το εν λόγω νομοσχέδιο «επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων σε φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, είτε απευθείας είτε μέσω επενδυτικού ταμείου, το οποίο είναι σημαντικό στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Φορολογικές δηλώσεις για όλους
Με δεύτερη επιστολή του αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ζητά την προώθηση και ψήφιση των νομοσχεδίων «ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 11) Νόμος του 2019» και «ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2019», τα οποία μετά από εισηγήσεις του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου έχουν τροποποιηθεί. 

Κύριος στόχος και των δύο νομοσχεδίων είναι να καταστεί εφικτή η υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως εισοδημάτων.

Επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες
Επίσης, ζητά την ψήφιση του «περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020», το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή στις 20 Μαρτίου. Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, τονίζει ο κ. Τσιόλας, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική την παρούσα χρονική περίοδο, για σκοπούς υποβοήθησης της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση με το άρθρο 64.5 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/2034 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με την προληπτική εποπτεία επιχειρήσεων επενδύσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2002/87/ΕΚ,Y 2009/65/ΕΚ, 2011/61/ΕΕ, 2013/36/ΕΕ, 2014/59/ΕΕ και 2014/65/ΕΕ.

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή των βημάτων τιμής σε μετοχές, αποθετήρια έγγραφα, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, πιστοποιητικά και λοιπά παρόμοια χρηματοπιστωτικά μέσα, δεν εμποδίζει τις ρυθμιζόμενες αγορές να ταυτίζουν εντολές μεγάλου μεγέθους στο ενδιάμεσο των τρεχουσών τιμών αγοράς και πώλησης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σημαντική για το κράτος η καταβολή εισφοράς από ΑΗΚ στο Πάγιο Τάμειο
Επίσης, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου απευθύνει έκκληση για προώθηση του νομοσχεδίου «ο περί Αναπτύξεως Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019», το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου 2019. 

Σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή σχετικής διάταξης στο βασικό Νόμο, σύμφωνα με την οποία, προβλέπεται η καταβολή εισφοράς από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, κάτι το οποίο, όπως σημειώνει ο κ. Τσιόλας, θεωρείται άμεσης προτεραιότητας την παρούσα χρονική περίοδο.

Ενίσχυση Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίολας ζητά την έγκριση του «περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2019», που κατατέθηκε στην Βουλή στις 20 Νοεμβρίου 2019 και αποσκοπεί στην αναθεώρηση των προνοιών του βασικού Νόμου που αναφέρονται στην στελέχωση του Γραφείου του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, έτσι ώστε να συνάδουν με τη δημιουργία οργανωτικής δομής και μόνιμων θέσεων, στην εισαγωγή προνοιών για τη λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, καθώς και στην απαλοιφή αναχρονιστικών προνοιών και προνοιών που περιορίζουν την ανεξαρτησία του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

Όπως υπογραμμίζει, η πιο πάνω αναθεώρηση θεωρείται επείγουσα και σημαντική ενόψει των νέων οικονομικών συνθηκών που προκύπτουν από διάφορα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θεωρήθηκαν ή θα θεωρηθούν επιβεβλημένα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ζητά την έγκριση των «περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων (Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας) Κανονισμών του 2020», με τους οποίους ρυθμίζεται η λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, του οποίου η εφαρμογή αναμένεται εντός του 2020.

Διαχειριστής του Συστήματος, σύμφωνα με τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, θα είναι το Γραφείο του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, το οποίο και θα έχει εποπτικό και συντονιστικό ρόλο και χρήστες τις Αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας που χορηγούν κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόλα η πιο πάνω αναθεώρηση κρίνεται επείγουσα και σημαντική ενόψει του νέου ρόλου τον οποίο θα κληθεί να επιτελέσει το Γραφείο του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, μέσα στα πλαίσια των νέων οικονομικών συνθηκών που προκύπτουν από διάφορα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θεωρήθηκαν ή θα θεωρηθούν επιβεβλημένα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άλλα νομοσχέδια
Πέραν των πιο πάνω, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ζητεί και την προώθηση και ψήφιση των «περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικού) (Αρ. 4) Νόμου του 2019» και «περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεων Φόρων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2019».

Σε ό,τι αφορά το πρώτο νομοσχέδιο, αξίζει να σημειωθεί πως η εξέτασή του έχει ολοκληρωθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και θα ψηφιζόταν στην Ολομέλεια της Βουλής της 13ης Μαρτίου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της διακοπής της συνεδρίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του «περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου», ώστε να επέλθουν τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει τη νοητή έκπτωση τόκου, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Κώδικα Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπονται τα ακόλουθα:

1/
Ως ελάχιστο επιτόκιο αναφοράς δεν θα χρησιμοποιείται το κυπριακό επιτόκιο αναφοράς, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις θα χρησιμοποιείται το επιτόκιο της κάθε χώρας που γίνεται η επένδυση.

2/ Γίνεται ρητή συσχέτιση της λογιζόμενης έκπτωσης τόκου επί νέων κεφαλαίων που εισάγονται σε επιχείρηση με το φορολογητέο εισόδημα που προκύπτει ανά περιουσιακό στοιχείο ή δραστηριότητά που χρηματοδοτείται από νέα κεφάλαια.

3/ Αυξάνεται το επιτόκιο απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου από +3% σε +5%.

Όσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, αυτό αφορά στην ενδυνάμωση της φορολογικής συμμόρφωσης με την εισαγωγή διατάξεων για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και ενδυνάμωση της εισπραξιμότητας του φόρου, οι οποίες αναμένεται να παρέχουν στο Τμήμα Φορολογίας ενδυναμωμένες εξουσίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και αύξηση των εσόδων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικότερα με το τροποποιητικό νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις βάσει των οποίων:

  • κάθε πρόσωπο που έχει εισόδημα καθίσταται υπόχρεο για υποβολή φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικά μέσα
  • θα παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν αναθεωρημένη φορολογική δήλωση
  • δεν θα επιστρέφεται οποιοδήποτε ποσό φόρου σε φορολογούμενους που δεν έχει συμμορφωθεί με τις διατάξεις της «περί ΦΠΑ νομοθεσίας» για υποβολή φορολογικής δήλωσης
  • θα παρέχεται για σκοπούς αποτελεσματικότερου ελέγχου η δυνατότητα της εισόδου σε υποστατικά του φορολογούμενου χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση, εντός εύλογου χρόνου. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη για σκοπούς ΦΠΑ και κρίνεται ότι πρέπει να υφίσταται ίση μεταχείριση των φορολογουμένων έναντι των φορολογικών αρχών.
  • καθιερώνεται υποχρεωτική η αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Δημοκρατία.
  • η μη καταβολή του φόρου καθίσταται ποινικό αδίκημα
     
Μάριος Αδάμου