Πτώση 25% στις πωλήσεις ακινήτων τον Νοέμβριο/ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η πανδημία του κορωνοϊού και η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος επηρέασαν σημαντικά την αγορά ακινήτων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σε αρνητικό πρόσημο επανήλθαν τον Νοέμβριο, μετά από δύο μήνες αύξησης, οι πωλήσεις ακινήτων, τόσο λόγω κορωνοϊού όσο και λόγω της κατάργησης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και από τα νέα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία αναλύει η Brief, οι επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες τόσο τον Νοέμβριο όσο και το 11μηνο.

Την ίδια ώρα, όμως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, η Λευκωσία είναι η μοναδική επαρχία που κατάφερε να πάει κόντρα στην πανδημία, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου και καταγράφοντας από τον περασμένο Ιούνιο θετικά πρόσημα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα στοιχεία Νοεμβρίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου, τον Νοέμβριο σε παγκύπρια βάση τα πωλητήρια έγγραφα ανήλθαν στα 723 σε σχέση με 907 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 20%.

Η εν λόγω μείωση οφείλεται στο γεγονός πως, σε όλες τις επαρχίες, πλην των επαρχιών Λευκωσίας και Αμμοχώστου, οι πωλήσεις τον Νοέμβριο ήταν αισθητά σε σχέση με πέρσι, με την επαρχία Πάφου, μάλιστα, να καταγράφει πτώση στις πωλήσεις της τάξεως του 51%.

Ειδικότερα και τα επαρχία, στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λευκωσίας κατατέθηκαν 217 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 208 τον Νοέμβριο του 2019, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 4%. Αυτός ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας που στην πρωτεύουσα οι πωλήσεις ακινήτων παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Στον αντίποδα, στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λεμεσού κατατέθηκαν 227 πωλητήρια έγγραφα τον Νοέμβριο σε σχέση με 296 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφοντας μείωση 23%, ενώ στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λάρνακας κατατέθηκαν 113 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 122 τον Νοέμβριο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 7%.

Παράλληλα, στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Πάφου κατατέθηκαν 115 πωλητήρια έγγραφα τον Νοέμβριο σε σχέση με 233 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας μείωση 51%, ενώ στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου κατατέθηκαν 51 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 48 τον Νοέμβριο του 2019, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 6%.

Στο ακόλουθο γραφικό παρουσιάζονται οι πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία τον Νοέμβριο σε σύγκριση και με τον αντίστοιχο περσινό μήνα: α

Η εικόνα το 11μηνο
Βάσει των στοιχείων του Κτηματολογίου, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου κατατέθηκαν ανά το παγκύπριο 7.231 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 9.456 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 24%.

Η εν λόγω πτώση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην μεγάλη πτώση στις πωλήσεις ακινήτων στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, τόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και λόγω της αλλαγής αρχικά και της κατάργησης αφετέρου του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Αναλυτικότερα και κατά επαρχία, στην Λευκωσία την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου κατατέθηκαν 1.877 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.818 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 3%. Σημειώνεται πως, η επαρχία Λευκωσίας σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επαρχίες μόνο τους μήνες Απρίλιο και Μάιο κατέγραψε πτώση στις πωλήσεις ακινήτων.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Στην επαρχία Λεμεσού κατατέθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου κατατέθηκαν 2.263 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 3.233 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 30%. Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως στην επαρχία Λεμεσού οι πωλήσεις ακινήτων τους 9 από τους 11 μήνες του έτους ήταν σημαντικά μειωμένες φθάνοντας ακόμη το 79% τον περασμένο Μάιο.

Στην επαρχία Λάρνακας κατατέθηκαν τους πρώτους 11 μήνες του χρόνου 1.164 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.406 την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2019, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 17%.

Στην επαρχία Πάφου κατατέθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 1.406 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 2.410 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 42%. Σημειώνεται πως, στην Πάφο όλους τους μήνες του έτους, με εξαίρεση τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις ακινήτων ήταν αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρσι.

Στην επαρχία Αμμοχώστου κατατέθηκαν το 11μηνο 521 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 589 την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2019, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 12%.

Στο ακόλουθο γραφικό παρουσιάζονται οι πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σε σύγκριση και με την αντίστοιχη περσινή περίοδο:

α

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η γενική εικόνα
Στη βάση των πιο πάνω, προκύπτει πως η επαρχία Λεμεσού, παρότι καταγράφει σημαντική πτώση στις πωλήσεις, διατηρεί την πρωτιά της, ενώ η επαρχία Λευκωσίας ανέβηκε στη δεύτερη θέση εκτοπίζοντας στην τρίτη την επαρχία Πάφου.

Επιπρόσθετα, οι συνολικές πωλήσεις για το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν σημαντικά τις 8.000 και θα είναι μειωμένες γύρω στο 20% σε σχέση με πέρσι.
 

Μάριος Αδάμου
 
1938