Πτώση στις τιμές κατοικιών και χωραφιών / Θα συνεχιστεί;

Μικρή μείωση στις τιμές / Σε ποιους τύπους κατοικιών και χωραφιών παρουσιάστηκε περισσότερο / Αναμένεται και άλλη πτώση;

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Αλλαγές στα δεδομένα των τιμών των ακινήτων έφερε η πανδημία. Σε μια περίοδο όπου πολλοί εκτιμητές δεν έβλεπαν πιθανές τις μειώσεις στις τιμές στα ακίνητα για τα επόμενα χρόνια, η πανδημία, όχι μόνο σταμάτησε την αύξηση των τιμών των οικιών, αλλά οδήγησε και σε μικρές μειώσεις.

Η μείωση των τιμών σε οικίες και διαμερίσματα, να σημειώσουμε, ξεκίνησε να παρατηρείται αργά το 2020, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και την πτώση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών, μετά από 4 χρόνια αυξητικής τάσης. 

Με την κατάσταση φυσικά να παραμένει αβέβαιη, εφόσον κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τι ισχύει αυτή την στιγμή με τις τιμές των ακινήτων αλλά και των χωραφιών; Σε ποιους τύπους κατοικιών έγιναν οι περισσότερες μειώσεις και τι εκτιμάται ότι περιμένει τις τιμές στους επόμενους μήνες του 2021;

Προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, η Brief ήρθε σε επικοινωνία με τον Κυριάκο Ταλατίνη, Προέδρο του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων και τον Γιώργο Μουσκίδη, Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) & Διευθυντή της εταιρείας FOX Smart Estate Agency.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μικρή μείωση στις τιμές ακινήτων και χωραφιών

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, όντως υπήρξε μια μικρή μείωση στις τιμές ακινήτων, με το ποσοστό να φτάνει μέχρι και 5% για τα καινούργια σπίτια: «Οι τιμές των διαμερισμάτων και σπιτιών είχαν μια μείωση που ξεκίνησε μέσα στο 2020. Ήταν γύρω στο 5% η μείωση για τα καινούργια και λιγότερο για τα υπόλοιπα. Οι μειώσεις που παρουσιάστηκαν αφορούν κυρίως για καινούργια, σχετικά νεαρής ηλικίας μεταχειρισμένα και καλά ακίνητα», ανέφερε.

Από πλευράς του ο κ. Ταλατίνης τόνισε στην Brief ότι, η πτώση που παρουσιάστηκε ήταν πολύ μικρή για να έχει σημασία, τονίζονας πως εκείνο που παρουσίασε περισσότερο μείωση είναι το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων. «Είναι πολύ μικρή και ελαφρά η πτώση που παρατηρήθηκε, η οποία να σημειώσω είναι σε συγκεκριμένες περιοχές (πχ στην περιφέρεια Λευκωσίας), δεν είναι γενικά παντού. Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια σοβαρή μείωση, όμως το ενδιαφέρον είναι μειωμένο λόγω της πανδημίας, της οικονομικής κατάστασης και της αβεβαιότητας που υπάρχει», δήλωσε.

Ενδιαφέρον είναι οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στις τιμές χωραφιών, οι οποίες οφείλονται, όπως δήλωσε ο κ. Μουσκίδης, στις πιέσεις από τις τράπεζες. «Μειώσεις βλέπουμε καθημερινά στις τιμές των χωραφιών και της γης. Ο λόγος είναι ότι δέχονται πίεση από τα ακίνητα που βγάζουν στην αγορά οι τράπεζες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από τις δημοπρασίες που όταν ξεκινήσουν, θα βάλουν πίεση».

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Μουσκίδη, οι τιμές επηρεάζονται και από το κόστος κατασκευής που αυξάνεται συνεχώς. «Το κόστος κατασκευής αυξάνεται μέρα με την μέρα διότι κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λέει ξέρετε τα σχέδια σας πρέπει να πληρούν και αυτή την προϋπόθεση και όταν συνεχώς, ιδιαίτερα στην ενεργειακή απόδοση, αυξάνουν κάθε χρόνο τις απαιτήσεις τους, οπόταν αυτό αυξάνει το κόστος», εξήγησε. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Όσον αφορά σε ποιο είδος χωραφιών παρουσιάστηκε περισσότερη μείωση είναι τα γεωργικά αλλά περισσότερο ενδιαφέρον υπάρχει για τα βιομηχανικά, ανέφερε ο κ. Ταλατίνης: «Στα οικιστικά δεν έχουμε δει σοβαρές μειώσεις αλλά παρατηρούμε στα γεωργικά κάποιες μειώσεις. Στα βιομηχανικά υπάρχει κάποιο περισσότερο ενδιαφέρον λόγω της ανάγκης για δημιουργία αποθηκών από εταιρείες. Περισσότερο όμως είναι τα γεωργικά που παρουσίασαν μειώσεις», εξήγησε.

ξ,ψη

Μειωμένες οι πράξεις /  Τι αναμένεται το 2021

Παρατηρήθηκε αρκετή μείωση στον αριθμό των πράξεων για αγορές ακινήτων ανέφερε ο κ. Μουσκίδης, σημειώνοντας ότι αυτό κυρίως οφείλεται στην πανδημία. «Μειώθηκε ο αριθμός των πράξεων, όχι όμως λόγω τιμών. Μειώνεται είτε λόγω του ότι είναι κλειστά τα κτηματολόγια και οι υπηρεσίες και καθυστερούμε να πιάσουμε τα διαδικαστικά (πχ φόρμες, έντυπα) είτε επειδή δεν μπορείς να πας στα διάφορα γραφεία. Αυτά όλα καθυστερούν τις πράξεις, υπάρχει μια καθυστέρηση λόγω του κορωνοϊού. Επίσης ρόλο παίζει και η ψυχολογία του αγοραστή, ο οποία επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία και επηρέασε και την ζήτηση αρνητικά», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το τι αναμένει τους επόμενους μήνες του 2021, ο κ. Μουσκίδης ανέφερε ότι η ζήτηση θα διατηρηθεί σχετικά σε καλά επίπεδα για τα καινούργια και καλής ποιότητας διαμερίσματα/ μικρά σπίτια, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπει λόγο για περαιτέρω μειώσεις και πιθανότερα οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές. «Υπάρχουν διάφορες δυνάμεις οι οποίες εξασκούνται πάνω στις τιμές και κάποιες ασκούν πίεση προς τα κάτω και άλλες ασκούν πίεση προς τα πάνω. Αυτές οι δυνάμεις διατηρούν τις τιμές και πιστεύω το 2021 θα παραμείνουν σταθερές οι τιμές. Θα έλεγα ότι οι μειώσεις που έγιναν, έγιναν μέσα στο 2020», πρόσθεσε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Από πλευράς του ο κ. Ταλατίνης ανέφερε ότι το 2021 ίσως υπάρξουν περισσότερες μειώσεις αν αρχίσει να επανέρχεται η οικονομία. «Τώρα υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα αλλά αν η οικονομία αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει μπρος από τον Μάιο-Ιούνιο και μετά, μπορεί να υπάρξει κάποια περαιτέρω μείωση. Αναμένουμε όμως ότι θα υπάρξουν πιέσεις στις τιμές των ακινήτων. Κάποια ακίνητα θα αντισταθούν, κάποια θα αντέξουν αυτές τις πιέσεις, ειδικά τα ακίνητα που είναι σε καλές τοποθεσίες και που υπάρχει αρκετή ζήτηση. Οπότε εξαρτάτε κυρίως από την κατάσταση της αγοράς και από το πως θα είναι η κατάσταση της οικονομίας», κατέληξε.

Κυπριάνα Σταύρου
 
2214