Ranking: 8 χαρακτηριστικά τουριστικά μέρη πριν/μετά τον κορωνοϊό 

Δείτε τα 8 πιο χαρακτηριστικά , πολυσύχναστα τουριστικά μέρη της Ευρώπης πριν και μετά την πανδημία του κορωνοϊού 

Έδειξε τα δόντια του ο κορωνοϊός στην Ευρώπη, μιας και τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται όλο και περισσότερο ο αντίκτυπος που έχει στους τομείς της υγείας, την οικονομίας και της κοινωνικότητας. 

Πληγές μετρά και ο τομέας του τουρισμού, μιας και λόγω της ανησυχίας των κυβερνήσεων να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός, έχουν βάλει απαγορεύσεις για άσκοπες μετακινήσεις, ή για ταξίδια προτρέποντας παράλληλα τον κόσμο να μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Θλιβερό καθιστά το γεγονός ότι, η Ισπανία έρχεται στην θέση δύο της κατάταξης με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ακολουθούν Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία. Την πρώτη θέση έχουν οι ΗΠΑ με τα κρούσματα να αγγίζουν σχεδόν τις 500.000. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τον περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό<<<

Τα πιο αξιοσημείωτα ορόσημα της Ευρώπης έχουν κλείσει εντελώς από φόβο μήπως προωθήσουν την εξάπλωση του ιού. Αξιοθέατα όπως το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, καθώς και ο Καθεδρικός ναός στο Μιλάνο, έχουν κλείσει λόγω φόβων για την εξάπλωση του ιού.

Στο εβδομαδιαίο Ranking της Brief συλλέξαμε πληροφορίες και φωτογραφίες και σας παρουσιάζουμε τα 8 πιο χαρακτηριστικά , πολυσύχναστα τουριστικά μέρη της Ευρώπης πριν και μετά τον κορωνοϊό. 

Τα 8 χαρακτηριστηκά τουριστικά μέρη πριν/μετά τον κορωνοϊό
1/
Piazza del Duomo
2/ Τα Ισπανικά Σκαλοπάτια στη Ρώμη
3/ Το Κολοσσαίο 
4/ Il Vittoriano
5/ Fontana di Trevi
6/ Το Βατικανό
7/ Το Μουσείο του Λούβρου
8/ Η πλατεία του Αγίου Μάρκου

1/ Piazza del Duomo στο Μιλάνο δ

Η Piazza del Duomo στο Μιλάνο είναι το μεγαλύτερο αξιοθέατο της πόλης. Περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια του Μιλάνου, όπως το Duomo di Milano και το Galleria Vittorio Emanuele II. Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Duomo κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Culture Trip. Οι όπερες Duomo και La Scala του Μιλάνου έκλεισαν για τους επισκέπτες στις 25 Φεβρουαρίου. Σχολεία, πανεπιστήμια, θέατρα και κινηματογράφοι έχουν επίσης κλείσει στην πόλη, σύμφωνα με το The Guardian. "Είναι εξαιρετικά άδειο. Ποτέ δεν έχω βιώσει κάτι τέτοιο", δήλωσε στην εφημερίδα η Angela Trapani, ντόπιος κάτοικος του Μιλάνου.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 14 χειρότερες πανδημίες στην ιστορία και ο κορωνοϊός <<<

2/ Τα Ισπανικά Σκαλοπάτια στη Ρώμη χ

Τα Ισπανικά Σκαλοπάτια στη Ρώμη είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Τον Αύγουστο του 2019, ο τουριστικός χώρος ήταν τόσο δημοφιλής που δινόταν πρόστιμο $278 (€250) σε όποιον έπιανε η αστυνομία να κάθετε πάνω στα σκαλιά, ανέφερε ο Guardian. Από τις 2 Μαρτίου, άρχισαν τα πρώτα κρούσματα στη Ρώμη. 

3/ Κολοσσαίο στη Ρώμη χ

Το Κολοσσαίο στη Ρώμη είναι ένας από τους πιο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Ο χώρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco έχει συνήθως έως και 7,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, σύμφωνα με ένα τοπικό άρθρο περιοδικού από το 2018. Πλέον είναι ασυνήθιστα άδειο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 33 γυναίκες CEOs του 2019<<<

4/ Il Vittoriano 
ΗΓ

Το «Il Vittorian» ή το βικτοριανό μνημείο, βρίσκεται κοντά στο Κολοσσαίο. Μετά τον κορωνοϊό, το μνημείο φαίνεται άδειο ενώ οι ελάχιστοι άνθρωποι που περπατούν εκεί φορούν μάσκες.

5/ Fontana di Trevi Ω

Η Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη προσελκύει περίπου 1.200 άτομα κάθε ώρα και είναι ένα από τα πιο διάσημα σιντριβάνια στον κόσμο. Αντιθέτως όμως, εν περίοδο κορωνοϊού φαίνεται πιο άδειο από ποτέ.

6/ Το Βατικανό βγ

Το Βατικανό είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς θρησκευτικούς χώρους στον κόσμο, με σχεδόν 20.000 ανθρώπους να επισκέπτονται το παρεκκλήσι της Σιστίνης κάθε μέρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά δυστυχώς, ακόμη και στους ιερούς χώρους έχει μπει λουκέτο αυτές τις μέρες.
 
>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 15 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο<<<

7/ Το Μουσείο του Λούβρου χ

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, που φιλοξενεί τη Μόνα Λίζα, είναι η πιο επισκέψιμη γκαλερί στον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2019, το Μουσείο Καλών Τεχνών είδε έναν αριθμό ρεκόρ 10,2 εκατομμυρίων επισκεπτών, σύμφωνα με το BBC. Υπάρχουν σχεδόν 15.000 επισκέπτες την ημέρα, το 65% των οποίων είναι ξένοι τουρίστες. 

Παρ’ όλα αυτά, την 1η Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι το μουσείο δεν θα ανοίξει λόγω του ιού. Το Μουσείο δήλωσε ότι, "το προσωπικό του Μουσείου συγκεντρώθηκε για να συζητήσει την κατάσταση της υγείας και τα μέτρα πρόληψης COVID-19 που έλαβε το Μουσείο ακολουθώντας οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές." Μια πινακίδα μπροστά από το μουσείο, που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, λέει: "Θα σας ενημερώσουμε για τις ώρες λειτουργίας το συντομότερο δυνατό. Ζητούμε συγγνώμη για τυχόν ταλαιπωρία που προκαλείται." Δεν υπήρξαν ενδείξεις για το πότε θα ανοίξει ξανά. Ταυτόχρονα, η γαλλική κυβέρνηση ακύρωσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις 5.000 ατόμων ή περισσότερων σε περιορισμένους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του μισού μαραθωνίου του Παρισιού που υποτίθεται ότι θα συνέβαινε την Κυριακή 1 Μαρτίου, ανέφερε το BBC.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι χώρες με το ταχύτερο internet στον κόσμο<<<

8/ Η πλατεία του Αγίου Μάρκου χ

Η δημοφιλής πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας είναι συχνά γεμάτη, αλλά τώρα φαίνεται αρκετά άδεια. Ακόμα και στην εποχή του καρναβαλιού η περίφημη πλατεία που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν γεμάτη κόσμο, δεν είχε κανένα.

Άννη Χαραλάμπους
 
1082
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

ad1mobile

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι το πρόβλημα του χάσματος αμοιβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στην Κύπρο παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, εντούτοις το Υπουργείο Εργασίας προχωρά σε περαιτέρω ενέργειες για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζητήθηκε ήδη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο νέας πρότασης για συγχρηματοδότηση στα πλαίσια της Προγραμματικής περιόδου 2021-2027, ώστε να τρέξει ξανά το πρόγραμμα «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών», το οποίο υλοποιήθηκε και προηγουμένως, δηλαδή την περίοδο 2010-2015. Το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με συνολικό προϋπολογισμό €2 εκατομμύρια είχε στόχο στην αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν και συντηρούν το χάσμα αμοιβών στην Κύπρο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών:

Με τους στόχους να παραμένουν το ίδιο σημαντικοί αλλά και με μεγαλύτερη ανάγκη για μείωση του χάσματος αμοιβών, η νέα πρόταση, για την οποία η απόφαση εκκρεμεί ακόμα, αφορά η στα ακόλουθα νέα μέτρα:

•  Διοργάνωση Έκθεσης γνωριμίας μαθητών με επαγγέλματα (στα οποία παρατηρείται διαχωρισμός με βάση το φύλο), στα πρότυπα Έκθεσης Σταδιοδρομίας, η οποία θα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές (λυκείου ή/και γυμνασίου), με σκοπό την ενημέρωσή τους για το περιεχόμενο της εργασίας, τις προοπτικές καριέρας, τα μέσα αναμενόμενα επίπεδα απολαβών, τις εκπαιδευτικές ή άλλες απαιτήσεις άσκησης του επαγγέλματος, με στόχο την επιλογή επαγγέλματος μακριά από στερεότυπα φύλου.  Απώτερος στόχος της προτεινόμενης δράσης είναι η καταπολέμηση του επαγγελματικού διαχωρισμού με βάση το φύλο.

•  Πραγματοποίηση στοχευμένων ενημερωτικών επισκέψεων σε επιχειρήσεις για το Μοντέλο Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον. Συγκεκριμένα, προτείνεται η πραγματοποίηση επιτόπου επισκέψεων σε επιχειρήσεις, για ενημέρωσή τους ως προς τα οφέλη από την υιοθέτηση πρακτικών που προωθούν την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον, με έμφαση στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, και καθοδήγηση ως προς την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρακτικών στην επιχείρηση.  Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις θα ενθαρρύνονται να αιτηθούν πιστοποίησης από τον Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον.

•  Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ειδικών εκπαιδευτικών επισκέψεων των μόνιμων Λειτουργών/Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων στο εξωτερικό για θέματα σύγκρισης και αξιολόγησης θέσεων εργασίας και για θέματα επιθεώρησης της νομοθεσίας για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών, με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση των μηχανισμών παρακολούθησης και επιθεώρησης της ισότητας των φύλων στις αμοιβές.

Να σημειώσουμε ότι τα πιο πάνω στοιχεία, περιλαμβάνονται σε απάντηση της Υπ. Εργασίας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα.

Στην 7η θέση η Κύπρος το 2018  μεταξύ των κρατών-μελών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό του χάσματος αμοιβών το 2018  στην Κύπρο, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ήταν 13,7% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 14,8%.  

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Την ίδια ώρα σημειώνεται συνεχή σταδιακή βελτίωση στο χάσμα αμοιβών στην Κύπρο, αφού το έτος 2010 καταγράφηκε ποσοστό 16,8% και το έτος 2013 ποσοστό 14,9%.  

Επιπλέον σε σύγκριση με την Ε.Ε., το 2010 η Κύπρος είχε ποσοστό χάσματος υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 16,5%, ενώ από το 2011 και μετά παρουσιάζει ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας σημειώνει, ότι παρά την αρνητική επίδραση της οικονομικής ύφεσης στο χάσμα αμοιβών σε επίπεδο Ε.Ε., δεν παρατηρήθηκε η ίδια εικόνα στην περίπτωση της Κύπρου.  

Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατείχε το 2016 την ένατη θέση μεταξύ των κρατών-μελών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων κατά την περίοδο 2013-2016, παρά την οικονομική κρίση και παρά την εφαρμογή αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κατά την περίοδο αυτή.  Αξιολογώντας, μάλιστα, την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Κύπρο σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, το 2018 η Κύπρος κατείχε την έβδομη θέση μεταξύ των κρατών-μελών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων κατά την περίοδο 2010-2018.

Τι λέει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων


Μιλώντας στην Brief η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, μας επιβεβαίωσε ότι στον ιδιωτικό τομέα παρατηρείται συχνά η παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, όπου γυναίκες ενώ ασκούν την ίδια εργασία με άνδρες εντούτοις πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες.

Πως αντιμετωπίζεται:
Μέσα στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης του 2019-2023, αναφερόμαστε, όπως μας τόνισε η κ. Αντωνίου, στο χάσμα αμοιβών με διάφορες δράσεις και ιδιαίτερα στο θεσμό του Επιθεωρητή Εργασίας, όπου εκεί μπορούν οι γυναίκες να καταγγέλλουν - ή μπορεί και αυτόκλητα ο επιθεωρητής να κάνει τους ελέγχους αν όντως γυναίκες και άντρες που κάνουν την ίδια δουλειά αμείβονται το ίδιο.

«Η νομοθεσία χρειάζεται εκσυγχρονισμό»
Συγκεκριμένα, «για την νομοθεσία για ίση αμοιβή πρέπει να προστεθεί η παράμετρος όπως, για την απόκτηση πιστοποιητικού ισότητας, οι εργοδότες ή η επιχείρηση να δημοσιοποιεί τις αμοιβές των υπαλλήλων της, στο πλαίσιο της διαφάνειας».

Σκοπός αυτής της παραμέτρου, όπως μας εξήγησε η κ Αντωνίου, δεν είναι το θέμα της ενημέρωσης, αλλά το θέμα προστασίας των δικών των εργαζομένων.

Μάλιστα όπως αναφέρει, αυτό ισχύει νομοθετικά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, που επιβάλλεται στους εργοδότες να δημοσιοποιούν τις απολαβές των εργαζομένων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ad2mobile

«Έχουμε αρκετό χρόνο ακόμη»
Εμείς ως γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας, προτείναμε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας με αυτή την παράγραφο και διάσταση, πρόσθεσε.

«Είναι ακόμα ανοιχτή αυτή η συζήτηση αν και θεωρώ ότι έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας μέχρι να καταλήξουμε και να το καταχωρήσουμε νομοθετικά», παραδέχτηκε στην Brief.

Μπορεί να ακούγεται λίγο φιλολογικό αυτό με το πιστοποιητικό, αλλά εταιρείες που έχουν επαφή διεθνώς, ιδιαίτερα με την Ευρώπη εκτιμάται ιδιαίτερα όταν είναι κάτοχοι  του πιστοποιητικού ισότητας, μας επεσήμανε.

Επιπλέον σημείωσε ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν πιστοποιηθεί γύρω στις 60 επιχειρήσεις από το συγκεκριμένο φορέα.

article 1