Ranking: Οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις & ο COVID-19

Ποιες ήταν οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις στην ιστορία-Μπορεί ο Covid-19 να αποδειχτεί εξίσου καταστροφικός;

Πολλοί από εμάς εξακολουθούν να θυμούνται την οικονομική κρίση που πέρασε η Κύπρος το 2013 με το κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας.

Οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία ήταν τόσο μεγάλες, που η Κύπρος παρουσίασε, μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 13,9% σε 17,5%, σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε η Eurostat.

Δυστυχώς, οι οικονομικές κρίσεις είναι αρκετά συχνές στην ιστορία και συχνά προκαλούν οικονομικά «τσουνάμι» στις πληγείσες οικονομίες. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: 8 χαρακτηριστικά τουριστικά μέρη πριν/μετά τον κορωνοϊό <<<

Το εβδομαδιαίο Ranking της Brief σας παρουσιάζει μια σύντομη περιγραφή των πέντε πιο καταστροφικών οικονομικών κρίσεων της σύγχρονης εποχής, καθώς και τις ανησυχίες για τον πιθανό αντίχτυπο που μπορεί να επιφέρει το «Lockdown» λόγο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι 5 πιο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις & ο COVID-19
1/ Η πιστωτική κρίση το 1772
2/ Η Μεγάλη Ύφεση το 1929–39
3/ Σοκ στην τιμή του πετρελαίου ΟΠΕΚ+ το 1973
4/ Η ασιατική κρίση το 1997
5/ Η χρηματοπιστωτική κρίση το 2007–08
5+1/ Η κρίση του «Lockdown» λόγω κορωνοϊού x

1/ Η πιστωτική κρίση το 1772 δ

Αυτή η κρίση ξεκίνησε στο Λονδίνο και γρήγορα εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1760, η Βρετανική Αυτοκρατορία είχε συσσωρεύσει έναν τεράστιο πλούτο μέσω των αποικιακών περιουσιών και του εμπορίου της. Αυτό δημιούργησε μια αύρα υπερβολικής αισιοδοξίας και μια περίοδο ταχείας πιστωτικής επέκτασης από πολλές βρετανικές τράπεζες. 

Η διαφημιστική εκστρατεία έληξε απότομα στις 8 Ιουνίου 1772, όταν ο Alexander Fordyce - ένας από τους συνεργάτες του βρετανικού τραπεζικού οίκου Neal, James, Fordyce και Down - έφυγε στη Γαλλία για να ξεφύγει από την αποπληρωμή του χρέους του. Οι ειδήσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα και πυροδότησαν έναν τραπεζικό πανικό στην Αγγλία, καθώς οι πιστωτές άρχισαν να σχηματίζουν μεγάλες γραμμές μπροστά από τις βρετανικές τράπεζες για να απαιτήσουν άμεσα αναλήψεις μετρητών. 

Η επακόλουθη κρίση εξαπλώθηκε γρήγορα στη Σκωτία, στις Κάτω Χώρες, σε άλλα μέρη της Ευρώπης καθώς και στις βρετανικές/αμερικανικές αποικίες. Οι ιστορικοί ισχυρίστηκαν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν στις διαμαρτυρίες της Βοστώνης και στην Αμερικανική Επανάσταση.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 αεροπορικές εταιρίες που εξακολουθούν να πετούν<<<

2/ Η Μεγάλη Ύφεση το 1929–39  δ

Αυτή ήταν η χειρότερη οικονομική καταστροφή του 20ού αιώνα. Πολλοί πιστεύουν ότι η Μεγάλη Ύφεση προκλήθηκε από τη συντριβή της Wall Street του 1929 («Wall Street Crash») και αργότερα επιδεινώθηκε από τις κακές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. 

Η οικονομική κρίση διήρκεσε σχεδόν 10 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα μαζική απώλεια εισοδήματος, ρεκόρ ανεργίας και απώλεια παραγωγής, ειδικά σε βιομηχανικά έθνη.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό ανεργίας έφτασε σχεδόν το 25% στην κορυφή της κρίσης το 1933.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Οι 10 χώρες με τον περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό<<<

3/ Σοκ στην τιμή του πετρελαίου ΟΠΕΚ+ το 1973 ε

Αυτή η κρίση ξεκίνησε όταν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ (Οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου) - κυρίως αποτελούμενες από αραβικά έθνη - αποφάσισαν να αντιδράσουν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ως απάντηση στην αποστολή προμηθειών όπλων στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του τέταρτου αραβικού-ισραηλινού πολέμου. 

Οι χώρες του ΟΠΕΚ κήρυξαν εμπάργκο πετρελαίου, σταματώντας απότομα τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Αυτό προκάλεσε σημαντικές ελλείψεις πετρελαίου και σοβαρή αύξηση των τιμών του πετρελαίου και οδήγησε σε οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτό οδήγησε στην ταυτόχρονη εμφάνιση πολύ υψηλού πληθωρισμού (που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας) και της οικονομικής στασιμότητας (λόγω της οικονομικής κρίσης). 

Ως αποτέλεσμα, οι οικονομολόγοι ονόμασαν την εποχή μια περίοδο «στασιγκισμού» (στασιμότητα και πληθωρισμός) και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ανακάμψει η παραγωγή και ο πληθωρισμός να πέσει στα επίπεδα ακρίβειας.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 11 εταιρίες που προσλαμβάνουν εν καιρώ κορωνοϊού <<<

4/ Η ασιατική κρίση το 1997 δ

Αυτή η κρίση ξεκίνησε στην Ταϊλάνδη το 1997 και γρήγορα εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ανατολική Ασία και στους εμπορικούς της εταίρους. Οι κερδοσκοπικές ροές κεφαλαίων από ανεπτυγμένες χώρες προς τις οικονομίες της Ανατολικής Ασίας της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και της Νότιας Κορέας (γνωστές τότε ως «ασιατικές τίγρεις») είχαν πυροδοτήσει μια εποχή αισιοδοξίας που είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική επέκταση της πίστωσης και υπερβολική συσσώρευση χρέους σε αυτές τις οικονομίες. 

Τον Ιούλιο του 1997, η Ταϊλανδική κυβέρνηση έπρεπε να εγκαταλείψει τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ που διατηρούσε για τόσο καιρό, επικαλούμενη έλλειψη πόρων σε ξένο νόμισμα. Αυτό ξεκίνησε ένα κύμα πανικού στις ασιατικές χρηματοπιστωτικές αγορές και γρήγορα οδήγησε στην εκτεταμένη αναστροφή ξένων επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Καθώς ο πανικός ξεδιπλώθηκε στις αγορές και οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί για πιθανές χρεοκοπίες των κυβερνήσεων της Ανατολικής Ασίας, άρχισαν να εξαπλώνονται φόβοι για παγκόσμια οικονομική κατάρρευση. Χρειάστηκαν χρόνια για να επιστρέψουν τα πράγματα στο φυσιολογικό. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπρεπε να παρέμβει για να δημιουργήσει πακέτα διάσωσης για τις οικονομίες που πλήττονται περισσότερο για να βοηθήσει αυτές τις χώρες να αποφύγουν την χρεοκοπία.

>>>Διαβάστε ακόμη:Ranking: Οι 14 χειρότερες πανδημίες στην ιστορία και ο κορωνοϊός <<<

5/ Η χρηματοπιστωτική κρίση το 2007–08 φ

Αυτή η κρίση προκάλεσε μεγάλη ύφεση, ήταν η πιο σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση το 1929, και προκάλεσε καταστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο. 

Προκαλούμενη από την κατάρρευση της «φούσκας» στέγασης στις ΗΠΑ, η κρίση είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της Lehman Brothers (μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο), έφερε πολλά βασικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις στο χείλος της κατάρρευσης και απαιτούσε κρατικές ενισχύσεις πρωτοφανών αναλογιών. 

Χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να επιστρέψουν τα πράγματα στο φυσιολογικό, «θερίζοντας» εκατομμύρια θέσεις εργασίας καθώς και δισεκατομμύρια δολάρια εισοδήματος στην πορεία.

>>>Διαβάστε ακόμη: Ranking: Τα 15 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο<<<

5+1/ Η κρίση του «Lockdown» του κορωνοϊού

χ

Όσον φορά την κρίση του κορωνοϊού ή την κρίση του «Lockdown», είναι πολύ νωρίς να προσδιοριστεί πόση ζημιά έχει ήδη προκληθεί ή αν θα προκληθεί περαιτέρω. Οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα είναι μεγαλύτερη κρίση απ' αυτή του 2007-08. 

Όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο νέος κορωνοϊός αναμένεται να φέρει αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

Από την άλλη, το IMF ανακοίνωσε ότι η μεγάλη κρίση του «Lockdown» μπορεί να αποδειχτεί χειρότερη από την οικονομική κρίση του 1930.

Άννη Χαραλάμπους
 
1082
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

ad1mobile

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι το πρόβλημα του χάσματος αμοιβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στην Κύπρο παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, εντούτοις το Υπουργείο Εργασίας προχωρά σε περαιτέρω ενέργειες για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζητήθηκε ήδη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο νέας πρότασης για συγχρηματοδότηση στα πλαίσια της Προγραμματικής περιόδου 2021-2027, ώστε να τρέξει ξανά το πρόγραμμα «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών», το οποίο υλοποιήθηκε και προηγουμένως, δηλαδή την περίοδο 2010-2015. Το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με συνολικό προϋπολογισμό €2 εκατομμύρια είχε στόχο στην αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν και συντηρούν το χάσμα αμοιβών στην Κύπρο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών:

Με τους στόχους να παραμένουν το ίδιο σημαντικοί αλλά και με μεγαλύτερη ανάγκη για μείωση του χάσματος αμοιβών, η νέα πρόταση, για την οποία η απόφαση εκκρεμεί ακόμα, αφορά η στα ακόλουθα νέα μέτρα:

•  Διοργάνωση Έκθεσης γνωριμίας μαθητών με επαγγέλματα (στα οποία παρατηρείται διαχωρισμός με βάση το φύλο), στα πρότυπα Έκθεσης Σταδιοδρομίας, η οποία θα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές (λυκείου ή/και γυμνασίου), με σκοπό την ενημέρωσή τους για το περιεχόμενο της εργασίας, τις προοπτικές καριέρας, τα μέσα αναμενόμενα επίπεδα απολαβών, τις εκπαιδευτικές ή άλλες απαιτήσεις άσκησης του επαγγέλματος, με στόχο την επιλογή επαγγέλματος μακριά από στερεότυπα φύλου.  Απώτερος στόχος της προτεινόμενης δράσης είναι η καταπολέμηση του επαγγελματικού διαχωρισμού με βάση το φύλο.

•  Πραγματοποίηση στοχευμένων ενημερωτικών επισκέψεων σε επιχειρήσεις για το Μοντέλο Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον. Συγκεκριμένα, προτείνεται η πραγματοποίηση επιτόπου επισκέψεων σε επιχειρήσεις, για ενημέρωσή τους ως προς τα οφέλη από την υιοθέτηση πρακτικών που προωθούν την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον, με έμφαση στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, και καθοδήγηση ως προς την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρακτικών στην επιχείρηση.  Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις θα ενθαρρύνονται να αιτηθούν πιστοποίησης από τον Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον.

•  Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ειδικών εκπαιδευτικών επισκέψεων των μόνιμων Λειτουργών/Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων στο εξωτερικό για θέματα σύγκρισης και αξιολόγησης θέσεων εργασίας και για θέματα επιθεώρησης της νομοθεσίας για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών, με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση των μηχανισμών παρακολούθησης και επιθεώρησης της ισότητας των φύλων στις αμοιβές.

Να σημειώσουμε ότι τα πιο πάνω στοιχεία, περιλαμβάνονται σε απάντηση της Υπ. Εργασίας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα.

Στην 7η θέση η Κύπρος το 2018  μεταξύ των κρατών-μελών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό του χάσματος αμοιβών το 2018  στην Κύπρο, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ήταν 13,7% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 14,8%.  

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Την ίδια ώρα σημειώνεται συνεχή σταδιακή βελτίωση στο χάσμα αμοιβών στην Κύπρο, αφού το έτος 2010 καταγράφηκε ποσοστό 16,8% και το έτος 2013 ποσοστό 14,9%.  

Επιπλέον σε σύγκριση με την Ε.Ε., το 2010 η Κύπρος είχε ποσοστό χάσματος υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 16,5%, ενώ από το 2011 και μετά παρουσιάζει ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας σημειώνει, ότι παρά την αρνητική επίδραση της οικονομικής ύφεσης στο χάσμα αμοιβών σε επίπεδο Ε.Ε., δεν παρατηρήθηκε η ίδια εικόνα στην περίπτωση της Κύπρου.  

Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατείχε το 2016 την ένατη θέση μεταξύ των κρατών-μελών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων κατά την περίοδο 2013-2016, παρά την οικονομική κρίση και παρά την εφαρμογή αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κατά την περίοδο αυτή.  Αξιολογώντας, μάλιστα, την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Κύπρο σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, το 2018 η Κύπρος κατείχε την έβδομη θέση μεταξύ των κρατών-μελών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων κατά την περίοδο 2010-2018.

Τι λέει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων


Μιλώντας στην Brief η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, μας επιβεβαίωσε ότι στον ιδιωτικό τομέα παρατηρείται συχνά η παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, όπου γυναίκες ενώ ασκούν την ίδια εργασία με άνδρες εντούτοις πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες.

Πως αντιμετωπίζεται:
Μέσα στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης του 2019-2023, αναφερόμαστε, όπως μας τόνισε η κ. Αντωνίου, στο χάσμα αμοιβών με διάφορες δράσεις και ιδιαίτερα στο θεσμό του Επιθεωρητή Εργασίας, όπου εκεί μπορούν οι γυναίκες να καταγγέλλουν - ή μπορεί και αυτόκλητα ο επιθεωρητής να κάνει τους ελέγχους αν όντως γυναίκες και άντρες που κάνουν την ίδια δουλειά αμείβονται το ίδιο.

«Η νομοθεσία χρειάζεται εκσυγχρονισμό»
Συγκεκριμένα, «για την νομοθεσία για ίση αμοιβή πρέπει να προστεθεί η παράμετρος όπως, για την απόκτηση πιστοποιητικού ισότητας, οι εργοδότες ή η επιχείρηση να δημοσιοποιεί τις αμοιβές των υπαλλήλων της, στο πλαίσιο της διαφάνειας».

Σκοπός αυτής της παραμέτρου, όπως μας εξήγησε η κ Αντωνίου, δεν είναι το θέμα της ενημέρωσης, αλλά το θέμα προστασίας των δικών των εργαζομένων.

Μάλιστα όπως αναφέρει, αυτό ισχύει νομοθετικά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, που επιβάλλεται στους εργοδότες να δημοσιοποιούν τις απολαβές των εργαζομένων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ad2mobile

«Έχουμε αρκετό χρόνο ακόμη»
Εμείς ως γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας, προτείναμε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας με αυτή την παράγραφο και διάσταση, πρόσθεσε.

«Είναι ακόμα ανοιχτή αυτή η συζήτηση αν και θεωρώ ότι έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας μέχρι να καταλήξουμε και να το καταχωρήσουμε νομοθετικά», παραδέχτηκε στην Brief.

Μπορεί να ακούγεται λίγο φιλολογικό αυτό με το πιστοποιητικό, αλλά εταιρείες που έχουν επαφή διεθνώς, ιδιαίτερα με την Ευρώπη εκτιμάται ιδιαίτερα όταν είναι κάτοχοι  του πιστοποιητικού ισότητας, μας επεσήμανε.

Επιπλέον σημείωσε ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν πιστοποιηθεί γύρω στις 60 επιχειρήσεις από το συγκεκριμένο φορέα.

article 1