Σε αχαρτογράφητα νερά η νέα οικονομική κρίση του Covid - 19

Απροσδιόριστοι οι κίνδυνοι για την οικονομία - Μεγάλες οι παράπλευρες απώλειες για όλους τους κλάδους
  • Πολύ κοντά σε κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεων προσωπικού.
  • Στο τραπέζι ακόμη και η μείωση μισθών στο δημόσιο.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται οι οικονομολόγοι και οι οικονομικοί αναλυτές στην Κύπρο, εν μέσω ενός δεύτερου κύματος πανδημίας κορωνοϊού, το οποίο απειλεί την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με άμεσες επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής ζωής του τόπου. 

Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, οι οικονομολόγοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν με βεβαιότητα τους κινδύνους που απειλούν την οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και τον χρηματοοικονομικό τομέα τους επόμενους μήνες ή και τη νέα χρονιά.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν πως τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στα αρμόδια τμήματα μεγάλων επιχειρήσεων ή οργανισμών, οι λέξεις που κυριαρχούν στις συζητήσεις των ημερών, με την έξαρση των κρουσμάτων, είναι αγωνία, ανασφάλεια, αβεβαιότητα

>>> Διαβάστε ακόμη: Εφιαλτικό για την οικονομία ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού <<<

Από τη μια αυξάνονται οι ανησυχίες για την έκταση της υγειονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις στον πληθυσμό αλλά και από την άλλη κορυφώνεται η αγωνία για τις παράπλευρες απώλειες που θα φέρει σε ολόκληρο το οικοδόμημα. Οι ανησυχίες εντείνονται μετά και την παγοποίηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, που με τα καλά και τα κακά του, ήταν μια «τόνωση» για τα δημόσια ταμεία. Μάλιστα, σε περιόδους σχεδόν μηδενικής τουριστικής κίνησης, οι χρυσές βίζες, παρά την «εκμετάλλευση» του συστήματος από ορισμένους, απέφεραν στο κράτος έσοδα. Έσοδα που σε συνάρτηση με τη μείωση του τουριστικού ρεύματος και τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπληρωθούν.

Όχι στο lockdown
Επιχειρηματικές οργανώσεις αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες στέλλουν σαφή μηνύματα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο ότι ένα δεύτερο lockdown ευρείας έκτασης θα είναι το τελειωτικό «χτύπημα» για τις επιχειρήσεις, οι οποίες περνούν δύσκολες στιγμές, πολλές φορές χειρότερες και από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2011 – 2013. 

Ωστόσο, χωρίς να ρισκάρει και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του λαού, και έχοντας πλήρη ενημέρωση ότι τα δημόσια ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν με τίποτε ένα δεύτερο lockdown, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει σαφείς εντολές, πολλές φορές με δικές του προσωπικές παρεμβάσεις, για στήριξη των νοσοκομείων με ανθρώπινο και υλικοτεχνικό υλικό ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή ένα υποχρεωτικό δεύτερο lockdown.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κλείσιμο επιχειρήσεων - απολύσεις
Oι εκτιμήσεις, ασαφείς και αβέβαιες, προκρίνουν ότι οι εξελίξεις για ολόκληρη την οικονομία θα είναι αρνητικές, κυρίως τη νέα χρονιά:

  • Πρώτο, επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να αναστείλουν τις εργασίες τους.
  • Δεύτερο, προσωπικό θα απολυθεί και θα δυσκολευτεί να βρει δουλειά.
  • Τρίτο, μειώνεται ο τζίρος ακόμη και μεγάλων επιχειρήσεων
  • Τέταρτο, μειώνονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Όλες αυτές οι παράπλευρες απώλειες αναμένεται να έχουν επιπτώσεις, όχι μόνο στα κρατικά έσοδα αλλά και στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ήδη, οι τράπεζες είναι γνώστες της νέας κατάστασης που έχουν μπροστά τους να διαχειριστούν: Οι δόσεις δανείων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα αρχίσουν να τρέχουν κανονικά, αλλά πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην αποπληρωμή τους. Ως συνέπεια θα υπάρξουν επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τα οποία δεν έχουν ακόμη ανασάνει από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της προηγούμενης χρηματοοικονομικής κρίσης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Πάντως, στο Υπουργείο Οικονομικών, εκεί όπου υπάρχει διάχυτη η ανησυχία και η αγωνία σε καθημερινή βάση, τίθεται έντονα στο τραπέζι και η πιθανότητα εξοικονόμησης πόρων μέσω ενός πακέτου περικοπών χωρίς να αποκλείεται η μείωση του κρατικού μισθολογίου. 

Να σημειωθεί ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης «φόρτωσαν» τα δημόσια ταμεία με €1,2 δις. Τα €900 εκατ. αφορούν το 2020 και τα υπόλοιπα €300 εκατ. τα προσεχή χρόνια. 

Χρύσω Αντωνιάδου
 
2043