Σε αναμμένα κάρβουνα για το restart της οικονομίας

Μήνυμα Πετρίδη προς όλους: «Τα δημόσια ταμεία και η ρευστότητα του κράτους δεν είναι απεριόριστα»
  • «Κλειδί» ο τουρισμός και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε σχέση με την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση του «lockdown». Ήδη, είναι διάχυτη η εντύπωση, σύμφωνα και με τα μηνύματα που λαμβάνονται, ότι η ζήτηση στην οικονομία επανέρχεται σταδιακά και με διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με τον κλάδο.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι η έκδηλη ανησυχία οφείλεται κυρίως στα «καύσιμα» που πιθανόν να χρειαστεί η οικονομία, όχι για να επιβιώσει από την πανδημία, αλλά για την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Ήδη, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είναι αποδέκτης καθημερινών αιτημάτων, κυρίως επιχειρηματικών φορέων, που ζητούν στήριξη για να περιορίσουν τις αβεβαιότητες της επόμενης μέρας. Ο ίδιος εκπέμπει σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι «τα δημόσια ταμεία και η ρευστότητα του κράτους δεν είναι απεριόριστα, παρόλο που μπορούμε να κρατηθούμε για ακόμη λίγο».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο τουρισμός
Το «κλειδί» για το αμέσως επόμενο διάστημα και για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ο τουρισμός. Ανάλογα με τις αφίξεις και τη διαχείριση που θα γίνει σε σχέση με την υγειονομική κρίση στον τουρισμό (την εφαρμογή των μέτρων που ζητήθηκαν βάσει των σχετικών διαταγμάτων) θα κριθεί και η επόμενη ημέρα στην τουριστική βιομηχανία. Μια βιομηχανία αιμοδότης ολόκληρης της οικονομίας καθώς από αυτήν εξαρτώνται πολλές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.

«Η ώρα της επανεκκίνησης με ρυθμούς που όλοι θα θέλαμε δεν θα έρθει άμεσα, ίσως ούτε και τους προσεχείς μήνες», αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, «ώστε να διαφανεί η έκταση της ζημιάς, κυρίως στον τουρισμό, αλλά και να έχουν καταστούν πιο σαφή τα τα περιθώρια στήριξης από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης μια άλλη παράμετρος, εξαιρετικής σημασίας στο όλο πλέγμα της επανεκκίνησης, είναι η στάση των τραπεζών στη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Από τη μια ο τραπεζικός τομέας επιθυμεί να στηρίξει την οικονομία, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να δώσει «τόνωση» στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά από την άλλη διακατέχεται από ανησυχίες και προβληματισμούς σε σχέση με το προφίλ των δανειοληπτών που θα χρηματοδοτήσει. 

Εκείνο που φαίνεται να είναι απόλυτα ξεκάθαρο και σαφές είναι ότι, η ρευστότητα θα διοχετευθεί μόνο σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα είναι βιώσιμες και πραγματικά τώρα έχουν ανάγκη κεφαλαίων και όχι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές ή σε όσους δεν ήταν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους ή έχουν «κόκκινα δάνεια». Ένα μεγάλο ρίσκο μεν αλλά αναπόφευκτο καθώς ο χθεσινός βιώσιμος δανειολήπτης μπορεί ανά πάσα στιγμή, λόγω της αγνώστου ταυτότητας κρίσης, να μετατραπεί σε κακοπληρωτή.


 

Χρύσω Αντωνιάδου
 
2278