Σε επιφυλακή επιχειρήσεις για τον κορωνοϊό

Μέτρα προστασίας εργαζομένων και πελατών - Ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία τους

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η Κύπρος άρχισε να μετρά τις επιπτώσεις στην οικονομία, τον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων και εργασίας, από την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη. Ήδη, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί επεξεργάζονται σενάρια για τις επιπτώσεις που θα έχουν στους ισολογισμούς τους από μια παρατεταμένη, μεγάλης διάρκειας, διάχυση του ιού ανά το παγκόσμιο αλλά και στην Κύπρο.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται προς δυο κατευθύνσεις:

Πρώτο, πώς θα προστατεύσουν τους εργαζομένους και τους πελάτες τους σε περίπτωση που αρχίσει ο εντοπισμός κρουσμάτων του ιού και στην Κύπρο.

Δεύτερο, πώς θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους, χωρίς να υποχρεωθούν να κλείσουν μονάδες, τμήματα ή καταστήματα (τράπεζες, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, εμπορικά καταστήματα).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι κύριες προτεραιότητές τους, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες, είναι να προστατευθούν οι πολίτες και να επηρεαστεί με τις λιγότερες επιπτώσεις ο παραγωγικός ιστός σε πρώτη φάση και η οικονομική δραστηριότητα σε δεύτερη. 

Εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις που λαμβάνονται από τις εργοδοτικές οργανώσεις, εναπόκειται στην κάθε επιχείρηση να προστατεύσει τους πελάτες, τα άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί τους και τους εργαζομένους της. Ήδη, άρχισαν να σχεδιάζονται πλάνα για αντιμετώπιση της κατάστασης σε περίπτωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού και εξάπλωση του ιού.

Αναθεώρηση προβλέψεων
Από πλευράς των κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων εκτιμάται ότι η εξάπλωση του ιού SARS–CoV-2 είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει αναθεώρηση των προβλέψεων, στη βάση του χειρότερου σεναρίου, για τη μεγέθυνση της οικονομίας για το 2020. Η εξάπλωση της επιδημίας πρώτα στην Ευρώπη και ως αποτέλεσμα και στην Κύπρο αναμένεται να επιβραδύνει την αύξηση του ΑΕΠ.

Επίσης η «κρίση» του ιού μπορεί να πλήξει την οικονομία με επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών λόγω μείωσης των τουριστικών εισπράξεων και αρνητικής επίπτωσης στην ιδιωτική κατανάλωση (όπως στους κλάδος της εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας και οικοδομών).

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ήδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά την κάμψη στο παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2020 κατά 0,1% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του (δηλαδή 3,3% από 3,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά). Ο ΟΟΣΑ παρουσιάζεται πιο απαισιόδοξος μειώνοντας την παγκόσμια μεγέθυνση για το 2020 στο 2,4%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,9%, χωρίς να αποκλείουν μία ακόμα μεγαλύτερη πτώση ακόμα και στο 1,5%.

Από βδομάδας, εφόσον επιβεβαιωθούν κρούσματα κορωνοϊού, δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή και η τηλεργασία ως μέτρο για περιορισμό της διάχυσης του ιού, σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται κρούσματα.

Χρύσω Αντωνιάδου