Σε πορεία εκσυγχρονισμού η Άμυνα με μελέτη Βρετανών

Η "Βrief" παρουσιάζει τις πέντε μεταρρυθμίσεις που έρχονται αλλά και αυτές που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια
  • 'Ερχονται πέντε σημαντικές μεταρρυθμίσεις
  • Στρατιωτικά Πιστοποιητικά και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη 
  • ΣΥΟΠ αποχωρούν, μετανιώνουν και επιστρέφουν στην ΕΦ 

Το υπουργείο Άμυνας αλλά και η Εθνική Φρουρά τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε μια πορεία εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης. Οι απαρχαιωμένοι κανονισμοί και νομοθεσίες είχαν δημιουργήσει ένα τέρας γραφειοκρατίας αλλά και αναλγησίας. Δημιούργησαν ένα δυσλειτουργικό Υπουργείο σε όλους τους τομείς. Από την οικονομική διαχείριση βάσει του προϋπολογισμού μέχρι και την τροφοδοσία της Εθνικής Φρουράς.

Οι περικοπές στα οικονομικά του κράτους ένεκα της οικονομικής κρίσης, ανάγκασαν τους δυο τελευταίους υπουργούς  Άμυνας,  τον τέως Χριστόφορος Φωκαΐδης αλλά και τον νυν Σάββα Αγγελίδη, να νοικοκυρέψουν τα του υπουργείου τους αλλά ταυτόχρονα να εφαρμόσουν πρακτικές και μεταρρυθμίσεις ώστε να παραμείνει το αξιόμαχο της Εθνικής φρουράς. 

Κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί με επικροτήσεις αλλά και επικρίσεις όπως αυτή των επαγγελματιών οπλιτών (ΣΥΟΠ) με ταυτόχρονη μείωση της θητείας για τους εθνοφρουρούς.  

Παράλληλα αναμένονται μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στην μορφή της Εφεδρείας που θα είναι έτοιμες να εφαρμοστούν από την 01/01/2019, αλλά κι άλλες που βρίσκονται σε φάση προγραμματισμού και άλλες σε στάδιο υπό μελέτη για υλοποίηση.

Η “Βrief” συλλέγοντας στοιχεία παρουσιάζει σήμερα όσα έπονται σε αυτό το νευραλγικό υπουργείο αλλά και όλες τις εκσυγχρονιστικές κινήσεις των τελευταίων ετών.  

Οι πέντε μεταρρυθμίσεις που έρχονται

Το υπουργείο Άμυνας φαίνεται ότι αλλάζει και ίσως με πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι θα ανέμενε κανείς. Κατά πόσον οι αλλαγές αυτές θα έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο θα διαφανεί στο άμεσο μέλλον. Όπως τονίζουν δε στην “Βrief” υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Εθνικής Φρουράς, “θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες αλλαγές για να συνεχίσουν να προσελκύουν ΣΥΟΠ, για επαγγελματική στελέχωση της Εθνική Φρουράς στο επίπεδο του στρατιώτη, ώστε  να  είναι χρήσιμες για την εύρυθμη λειτουργία του σύγχρονου στρατού που οραματίζεται το Υπουργείο Άμυνας”.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε πέντε μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε στάδιο μελέτης προς υλοποίηση:

1/ Η ενίσχυση της στελέχωσης του Υπουργείου, με 18 εξειδικευμένα άτομα, για την αναβάθμιση του διοικητικού πλαισίου του Υπουργείου. Αφορά πολιτικό προσωπικό και επιδιώκεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

2/ Η εφαρμογή της μελέτης αναδιοργάνωσης του Υπουργείου, που έχει εκπονηθεί από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και από την Εθνική Σχολή Διοίκησης του Η.Β., προνοεί  τη συγχώνευση υπηρεσιών στα πλαίσια της συστέγασης του Υπουργείου και μέρους του ΓΕΕΦ στη βάση συνεργειών, αποφυγής γραφειοκρατικών διαδικασιών και εφαρμογής οικονομιών κλίμακας αλλά και αξιολόγηση των Σχεδίων Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς.

3/ Η  εξυπηρέτηση των πολιτών από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), από το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Στα ΚΕΠ, όσοι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, θα μπορούν να προμηθεύονται αυτοματοποιημένα Πιστοποιητικά Στρατολογικής Κατάστασης Τύπου Α (χρησιμοποιούνται κυρίως για πρόσληψη σε εργασία και Κοινωνικές Ασφαλίσεις) και Τύπου Β (χρησιμοποιούνται για απόδειξη στρατολογικής κατάστασης για σκοπούς αποδημίας), καθώς και Άδειες Εξόδου.

4/ Η αναδιοργάνωση των Στρατολογικών Υπηρεσιών, δεδομένου του γεγονότος ότι αποτελούν το κύριο σημείο επαφής του κράτους με τους πολίτες, όσον αφορά στα θέματα του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ. Έχει ήδη διοριστεί Επιτροπή με όρο εντολής την εκπόνηση μελέτης και σχεδίου δράσης για την αναδιοργάνωση των στρατολογικών υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς. Στόχος της μεταρρύθμισης στο τομέα αυτό είναι η διασφάλιση της εφαρμογής των διατάξεων της στρατολογικής νομοθεσίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης η καλύτερη, πιο προσβάσιμη αλλά και διαφανής λειτουργία των Στρατολογικών Υπηρεσιών της Δημοκρατίας, οι οποίες λειτουργούν χωρίς ουσιαστικές μεταβολές από το 1976.

5/ Σημαντικό στον τομέα των μεταρρυθμίσεων είναι και η  βελτίωση του Νομοθετικού και Κανονιστικού Πλαισίου. Τέτοια μεταρρύθμιση είναι κι η αναθεώρηση των Πειθαρχικών Κανονισμών της Εθνικής Φρουράς που είναι σε ισχύη από το 1964. Επιπρόσθετα και η τροποποίηση των κανονισμών του 2016 περί του Στρατού της Δημοκρατίας για τις προσλήψεις και τις προαγωγές.

Μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν 

Οι πρώτες μεταρρυθμιστικές αλλαγές που έγιναν, ήταν αυτή της μείωσης της θητείας αλλά και ο θεσμόε του επαγγελματία οπλίτη. Ένας βασικός πυλώνας στήριξης του όλου σχεδιασμού που βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της φιλοσοφίας της μεταρρυθμιστικής πορείας του Υπουργείου Άμυνας. 

Πιο κάτω παρουσιάζουμε όλες τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια στην Άμυνα: 

  • Ολοκλήρωση της  Α’ φάση του σχεδίου εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της Ε.Φ. με τη δημιουργία νέας δομής δυνάμεων. Μείωση μονάδων ή και κατάργηση τους με πρώτο λόγο την λειτουργικότητα της Εθνικής Φρουράς αλλά και την ευελιξία της.
     
  • Πρόσληψη 3.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά. Με επιτυχία στέφθηκε το μέτρο αυτό του επαγγελματία οπλίτη. Έγιναν προσλήψεις που κάλυψαν ουσιαστικά νευραλγικά πόστα. Υπάρχουν κάποιες αποχωρήσεις αλλά αναπληρώνονται χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε κενό στην εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος.    Σύμφωνα με πληροφορίες της "Brief" αρκετοί ΣΥΟΠ που παραιτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από στρατό  επιστρέφουν πίσω κάνοντας εκ νέου αίτηση για επαναπρόσληψη. Αυτό που μας λέχθηκε είναι ότι οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να ξαναπεράσουν όλη την διαδικασία επαναπρόσληψης τους από την αρχή, ακολουθώντας όλες τις πρόνοιες και διαδικασίες που διέπουν τους κανονισμούς πρόσληψης του θεσμού του επαγγελματία οπλίτη.
     
  • Μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα με συνεχόμενο σχεδιασμό και έλεγχο μέσω του προϋπολογισμού.
     

Μείωση στρατιωτικής θητεία στους 14 μήνες. Μέτρο που πάρθηκε με την ταυτόχρονη πρόσληψη των πρώτων ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά. Διαφάνηκε αργότερα ότι η μέχρι στιγμής επιτυχία αυτής της σημαντικής αλλαγή δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στο αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Μεταρρύθμιση στο θεσμό της εφεδρείας - Από 01/01/2019 τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες στο θεσμό της εφεδρείας.

Τι θα αλλάξει για εφέδρους :
Καταργούνται: 

  • η 14ωρη πρόσκληση της θερινής περιόδου,
  • η 29ωρη πρόσκληση του Α΄ Εξαμήνου καθώς και
  • οι ενδιάμεσες παρουσιάσεις εφέδρων αξιωματικών

Επιπρόσθετες διαδικαστικές αλλαγές:  

  • Όταν ο έφεδρος κληθεί να εκτελέσει βολή, να μπορεί να μεταβεί σε πεδίο βολής που θα είναι ανοικτό καθορισμένες ώρες της ημέρας, σε όποια ώρα επιθυμεί, περιορίζοντας έτσι την απώλεια χρόνου.
     
  • Παράλληλα, οι διοικήσεις των Μονάδων, θα έχουν την εξουσιοδότηση, όταν  το πρόγραμμα ολοκληρώνεται πριν την προκαθορισμένη από το ΦΑΠ (Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης) ώρα, να αποδεσμεύουν τους εφέδρους για αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας.  
     
  • Η απώλεια χρόνου θα μειωθεί στο ελάχιστο κατά την κατάταξη των εφέδρων μέσω της πλήρης αξιοποίησης των εφέδρων Αξιωματικών.
     
  • Θα εφαρμοστεί ο θεσμός του «εθελοντή έφεδρου» καθώς και των εθελοντικών παρουσιάσεων.
     
  • Ταυτόχρονα θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης χορήγησης απαλλαγών. 
Ευαγόρας Προκοπίου