Σε ποια επαγγέλματα υπάρχουν κενές θέσεις

Σε ποια επαγγέλματα άνοιξε ο εργασιακός δρόμος-Που βρίσκονταν οι περισσότερες κενές θέσεις το 2019

Για ακόμα ένα μήνα συνεχίστηκε η τοποθέτηση ανέργων σε δουλειές με την απασχόληση να αυξάνεται στη χώρα μας και την ανεργία να μειώνεται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το Σεπτέμβρη του 2019, 348 άτομα βγήκαν από την ανεργία και βρήκαν δουλειά ενώ συνολικά για τους πρώτους 9 μήνες του 2019 βρήκαν δουλειά 2,271 χιλιάδες άτομα. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Παράλληλα, σε σύγκριση με το Σεπτέμβρη του 2018 σημειώθηκε μείωση 4,431 χιλιάδων ατόμων που αποδίδεται στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης (μείωση 630 ανέργων),  του εμπορίου (μείωση 629 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 557 ανέργων), των υπηρεσιών (μείωση 315 ανέργων), της μεταποίησης (μείωση 257 ανέργων), της εκπαίδευσης (μείωση 151 ανέργων) και στους νεοεισερχόμενους (μείωση 1,163 ανέργων). 

Το Σεπτέμβριο, η πλειονότητα  των ανέργων που βγήκε από την ανεργία και βρήκε δουλειά βρισκόταν στην επαγγελματική κατηγορία των καθαριστών και των ανειδίκευτων εργατών όπου και εργοδοτήθηκαν 177 άτομα ενώ ακολουθούσε η κατηγορία των υπαλλήλων υπηρεσιών με 53 άτομα καθώς και οι Τεχνίτες παραγωγής με  50 άτομα.  Μηδενικές θέσεις άνοιξαν στην κατηγορία των Διευθυντών και των Διοικητικών Λειτουργών, καθώς και στους Γεωργούς αλλά και στους στρατιωτικούς.

>>> ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ <<<

Αναφορικά, τώρα, με την οικονομική δραστηριότητα, τα επαγγέλματα τα οποία έδωσαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας το Σεπτέμβρη του 2019 ήταν για ακόμα μια φορά το Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο όπου εργοδοτήθηκαν 77 άτομα καθώς και οι Υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης όπου και εργοδοτήθηκαν 61 άτομα. Ακολουθούσαν οι Κατασκευές με 51 άτομα καθώς και η Μεταποίηση με 43 άτομα.

Αξίζει, πάντως να αναφερθεί ότι υπήρχαν επαγγέλματα που εξακολουθούσαν να δίνουν μηδενικές θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο του 2019. Τα επαγγέλματα αυτά βρίσκονταν στην κατηγορία των Ορυχείων και των Λατομείων, στην Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, στην Παροχή νερού και στις δραστηριότητες Ετερόδικων οργανισμών και φορέων. 

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας άνοιξαν στη Λευκωσία και οι οποίες έφτασαν τις 139 ενώ ακολουθούσε η Λεμεσός με 104 θέσεις εργασίας, η Πάφος με 65 θέσεις, η Λάρνακα με 31 θέσεις και η Αμμόχωστος με 9 θέσεις εργασίας. 

Παράλληλα, το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και ολόκληρο μέχρι στιγμής το έτος (πρώτους εννιά μήνες) βγήκαν από την ανεργία περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη βρήκαν δουλειά 191 άνδρες και 157 γυναίκες. Για  τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, βρήκαν δουλειά 1,391 άνδρες και 887 γυναίκες. 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΕΔΩ <<<

Κενές θέσεις μέσα στο 2019
Αξίζει, πάντως να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής για το 2019 προσμετρώντας τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, ο μέσος όρος των περισσότερων κενών θέσεων βρισκόταν στην κατηγορία των υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης όπου και έφταναν τις 1652 θέσεις. Ακολουθούσε ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου με 1116 θέσεις καθώς και ο κλάδος της μεταποίησης στον οποία και άνοιξαν 647 κενές θέσεις. 

Στις πρώτες θέσεις βρισκόταν, επίσης, η Δημόσια Διοίκηση στην οποία και άνοιξαν 518 θέσεις εργασίας  αλλά και ο κλάδος των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων στον οποίο και άνοιξαν 477 θέσεις. 

***Αν ψάχνετε δουλειά, στo ergodotisi.com, την κορυφαία ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας στην Κύπρο, μπορείτε να βρείτε καθημερινά δεκάδες νέες θέσεις εργασίας ανά κατηγορία και ανά επαρχία. Όλες οι πληροφορίες ΕΔΩ.

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1751