Σενάρια επί χάρτου για ακραίο σενάριο στην οικονομία

Η πανδημία δεν τέλειωσε για το Υπ. Οικονομικών - Σε επιφυλακή για τις αρνητικές εξελίξεις και την ανάγκη νέας στήριξης

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας και αναζητούνται διάφοροι τρόποι για διαχείριση της πρωτόγνωρης κρίσης που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία και την κυπριακή.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι, στο Υπουργείο Οικονομικών οι τεχνοκράτες βρίσκονται σε μόνιμη επιφυλακή, εργάζονται σε σενάρια κρίσης και αξιολογούν την κατάσταση που δημιουργείται, με τους φόβους τους για το ακραίο σενάριο λόγω της κάθετης πτώσης του τουριστικού ρεύματος, να αυξάνονται.

Ακόμη και το βασικό τους σενάριο κατατάσσεται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξης της πανδημίας και των επιπτώσεων που δημιουργεί στην οικονομία ενώ επί χάρτου βρίσκεται σε συνεχή βάση και των ακραίο σενάριο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επί τάπητος σενάρια
Ήδη και η Κεντρική Τράπεζα έχει επεξεργαστεί δυο σενάρια με τα οποία εκτιμά ότι η ύφεση υπολογίζεται στο -5,6% και στο -9,9% σε ήπιο και ακραίο, αντίστοιχα, ενώ και στα 3 σενάρια (βασικό) προβλέπεται μια σταδιακή ανάκαμψη το 2021. 

Τόσο η ΚΤΚ όσο και το Υπουργείο Οικονομικών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι:

  • Στο ήπιο σενάριο θεωρείται ότι ο ιός περιορίζεται επιτυχώς χωρίς επανεμφάνιση και η οικονομία επανέρχεται γρηγορότερα σε κανονικούς ρυθμούς. 
  • Στο βασικό σενάριο εκτιμάται ότι η πανδημία αντιμετωπίζεται μερικώς, με κάποιους περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ. 
  • Στο ακραίο σενάριο γίνεται η υπόθεση της επανεμφάνισης του ιού με δεύτερο κύμα κρουσμάτων προς το τέλος του 2020.

Σημειώνεται ότι και στα τρία σενάρια υιοθετείται η υπόθεση εργασίας του Ευρωσυστήματος ότι το αντίδοτο ή το εμβόλιο ανακαλύπτεται το 2021. 

Το ερώτημα που απασχολεί έντονα το Υπουργείο Οικονομικών είναι πώς θα μετριαστεί το μέγεθος της οικονομικής συρρίκνωσης και πώς θα αποφευχθεί η αύξηση της ανεργίας, διατυπώνοντας τις σοβαρές του ανησυχίες ότι δεν θα μπορεί πλέον να στηρίξει πιθανά μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πηγές του Υπουργείου ανέφεραν στη Brief ότι «μια νέα παρέμβαση του κράτους θεωρείται απομακρυσμένη, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς τα δημόσια οικονομικά δεν θα μπορούσαν να αντέξουν νέους κραδασμούς. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε δημοσιονομικά ή νομισματικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και πολύ προσεκτικά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Με φειδώ
Να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τελευταία έκθεσή του αναφέρει πως «στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί, και λόγω του μεγάλου βαθμού αβεβαιότητας που επικρατεί και μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και το σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η οικονομική δραστηριότητα, οι δημοσιονομικοί πόροι θα πρέπει να διοχετεύονται με φειδώ». 

Όπως υπογραμμίζει «δημόσια κονδύλια θα πρέπει να στηρίζουν μόνο βιώσιμες δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας και νοικοκυριά τα οποία θα έχουν απόλυτη ανάγκη. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η πανδημία μπορεί να επανέλθει αργότερα και να δημιουργήσει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Το κράτος θα πρέπει να διατηρεί ένα αποθεματικό με γνώμονα τη δημιουργία νέας ανάγκης παρέμβασης σε κατοπινό στάδιο. Επιπρόσθετα, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο το δημόσιο χρέος να καταστεί μη βιώσιμο, είτε λόγω αύξησης του, είτε λόγω μείωσης της δυνατότητας πραγματοποίησης ικανοποιητικών πλεονασμάτων από το δημόσιο».

Χρύσω Αντωνιάδου