Το Σχέδιο #SupportCY στηρίζει όσους το χρειάζονται - Τι προνοεί

Τι μπορείς να κάνεις αν χρειάζεσαι εσύ ή κάποιος που ξέρεις βοήθεια - Τι μπορείς να κάνεις αν θες να συμμετάσχεις

Κρίσιμη είναι η περίοδος που βιώνει ο πλανήτης ολόκληρος με την κάθε χώρα να προσπαθεί να βρίσκει λύσεις και σχέδια, ώστε η πανδημία του κορωνοϊού να μην αφήσει καθόλου πληγές στο περασμα της ή έστω να προσπαθήσει να τις μηδενίσει, μέσα από μέτρα στήριξης.

Σε αυτή την προσπάθεια στήριξης αλλήλων δημιουργήθηκε το Σχέδιο #SupportCY.

Η  Brief επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Reaction, Μάριο Σταύρου, για να μάθει όλες τις λεπτομέρειες, καθώς ο οργανισμός αυτός είναι από τους υποστηρικτές του σχεδίου.

Τι είναι το σχέδιο #SupportCY
Η συνεργασία του Υπουργείου εργασίας με την Υπουργό Εργασίας, τον Επίτροπο εθελοντισμού, τον Επίτροπο ορεινών Κοινοτήτων, του Reaction και της Τράπεζας Κύπρου, δημιούργησε  το Συντονιστικό Κέντρο Κινητών Μονάδων Υποστήριξης των Πολιτών, είπε ο κ. Σταύρου στην ιστοσελίδα μας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Με την λειτουργία κινητών συνεργείων  εξυπηρετούνται ή υποστηρίζονται πρόσωπα που δεν μπορούν να μετακινηθούν από την οικία τους και δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον για να προμηθεύονται τα αγαθά που έχουν ανάγκη, όπως πχ τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως ανέφερε, το κέντρο εξυπηρέτησε μέχρι στιγμής περίπου 450 αιτήσεις και πολλές εξ αυτώ αφορούσαν φαρμακευτοκή αγωγή.
«Εχουν κινητοποιηθεί πέραν των 400 εθελοντών σε Παγκύπρια κλίμακα», πρόσθεσε, «κάτω από το Πρωτόκολλο διαχείρισης εθελοντών σε περίοδο κρίσεων του Επίτροπου Εθελοντισμού», Γιαννάκη Γιάννη και γίνονται δεκτές αιτήσεις από όσους θα  εγγραφούν στο Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού, ώστε να τους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη.

Οι εθελοντές που θα αξιοποιηθούν, θα εκπαιδευτούν και θα τηρούν τις οδηγίες προφύλαξης που έχουν ετοιμαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, είχε επισημάνει ο Επίτροπος μιλώντας παλαιότερα στην ιστοσελίδα μας.

Πως ξεκίνησαν όλα
«Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο όταν η πανδημία είχε ξεσπάσει στο εξωτερικό και φαινόταν πως ήταν ζήτημα χρόνου να έρθει και στην Κύπρο, βάζοντας μας σε μια διαδικασία προετοιμασίας, αγοράς εξοπλισμού, αναλωσίμων και σχεδιασμού ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα όταν και εφόσον έρθει στην Κύπρο» ανέφερε ο Πρόεδρος του Reaction.

Θυμάται μάλιστα ότι η πρώτη υπηρεσία η οποία στηρίχθηκε ήταν το κέντρο κλήσεων 1420, όταν ήταν ακόμη στο αρχικό του στάδιο, με εξοπλισμό και ότι άλλο θεωρήθηκε απαραίτητο.

Στόχος του Κέντρου - Σε ποιους απεθύνεται
Το Κέντρο έχει σκοπό «να στηρίξει και να υποστηρίξει οποιονδήποτε πολίτη, ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ή στις ευάλωτες ομάδες ή βρίσκεται σε περιορισμό με οδηγία από το Υπουργείο Υγείας ως ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν έχει υποστηρικτικό περιβάλλον και χρειάζεται στήριξη, τόσο σε φαρμακευτικές ανάγκες όσο και σε είδη πρώτης ανάγκης» ξεκαθαρίζει ο κ. Στάυρου.
Άλλωστε όπως ο ίδιος τόνισε, οι σχεδιασμοί έγιναν με σκοπό την στήριξη του ευρύτερου πληθυσμού.

Χρειάζομαι ή κάποιος δικός μου αυτή τη στήριξη - Τι πρέπει να κάνω
Αν κάποιος πολίτης ανήκει σε κάποια από τις πιο πάνω κατηγορίες ομάδων που χρειάζονται αυτή τη βοήθεια, θα μπορούν να τις διαβιβάζουν το αίτημα τους μέσω των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν σχέση με θέματα Υγείας ή/και Αναπηρίας, τα Οργανωμένα Σύνολα και άλλους Εθελοντές. 
Έπειτα, οι Οργανώσεις αυτές θα έρθουν σε επαφή με το #SupportCY, καθώς ξέρουν  ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη και ποιοι πραγματικά χρειάζονται αυτή την στήριξη, επεσήμανε στην Brief.

Διαβάστε ακόμη: Παραδόθηκαν στην Αστυνομία 500 μάσκες από BOC-#SupportCy

    Οι εταιρείες που ενισχύουν το #SupportCY
    Μέχρι και σήμερα γύρω στις 40 εταιρείες/οργανισμοί συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια,  είπε στην Brief ο κ. Σταύρου και έχει δοθέι δοθεί γύρω στις 330 χιλιάδες ευρώ περίπου από τις πιο κάτω εταιρείες προς στήριξη των κρατικών υπηρεσιών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, είτε αυτό είναι κάτι μικρό η μεγάλο.

    Μια ακόμη δράση στα πλαίσια του προγράμματος #SupportCy ήταν η χθεσινή 14/4 παράδοση 500 προστατευτικών μασκών στην Αστυνομία από την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με πηγή της Τράπεζας, οι μάσκες θα διατεθούν στους Αστυνομικούς που βρίσκονται στους δρόμους για έλεγχο της τήρησης των περιοριστικών μέτρων.

    Μερικά ακόμα  παραδείγματα είνα η παραχώρηση tablets στο Υπουργείο Παιδείας, η πτήση η οποία ναυλώθηκε από την Τράπεζα Κύπρου, ακόμη εθελοντές στήριξαν το συντονιστικό κομμάτι, το ινστιτούτο γενετικής, έγινε επίσης δωρεά μηχανής απολύμανσης, και πολλά άλλα που γίνονται όταν κριθεί αναγκαίο, μας εξήγησε. 

    Κάποιες από αυτές τις εταιρείες είναι: Bionic, C.A. Papaellinas, DHL, Dickran Ouzounian & Co. Ltd, EPIC, G4S, Isavella Kids, Kids Alternativities, Leroy Merlin, McDonald's, Medical Equipment Services International (MESI) Ltd, Olitech Ltd, ORB, Partners VMLY&R, Petrolina, Pizza Hut, Polignosi.com, Public, The Body Shop, Three Bakers Ltd, Unicars, Wood n Fire Art Bakery, 3CX, 5nostimo, Γκολ στη Ζωή, Εκπ. Κέντρο ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ, Εφημερίδα Πολίτης,Καφές Παντού, Κυπ. Ομοσπονδία Ποδηλασίας, MKO Cy. Computers Society, ΜΚΟ Κυπ. Μαθημ. Εταιρεία, Πανδώρα, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου.

    Πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις
    Αίτηση μπορεί να υποβάλει όποιοσδήποτε ενήλικας, θέλει να βοηθήσει και να είναι κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Αρχικά πρέπει να συμπληρώσει την σχετική αίτηση που βρίσκει εδώ και να την αποστείλει ηλεκτρονικά: npallikarou@papd.mof.gov.cy, volunteerism@presidency.gov.cy, ή στο φαξ 22400181. 

    Ξένια Προδρόμου