Σχεδόν 5000 αιτήσεις για νέο όχημα - Ποιοι & πόσοι θα εγκριθούν

Ποιες αιτήσεις έχουν προτεραιότητα - Πόσοι θα εγκριθούν - Πόσες αιτήσεις έγιναν και πότε θα είναι έτοιμη η λίστα

Μεγάλο ενδιαφέρον προσέκλυσε το σχέδιο για απόσυρση παλαιού οχήματος και αγορά καινούργιου οχήματος αλλά και το σχέδιο για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Όπως μας ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Γιάννης Νικολαϊδης, οι αιτήσεις έληξαν την Παρασκευή (6/3) το μεσημέρι ενώ χιλιάδες άτομα έκαναν αίτηση και για τα δυο σχέδια. 

Πιο συγκεκριμένα «έγιναν 3840 αιτήσεις για απόσυρση παλαιού οχήματος και αγορά καινούργιου οχήματος συμβατικού καυσίμου και 1086 αιτήσεις για αγορά ηλεκτρικού οχήματος», μας ανέφερε.

>>>Διαβάστε επίσης:Θες καινούργιο ή ηλεκτρικό όχημα; Απόσυρε το παλιό με χορηγία<<<

Πότε θα εξεταστεί η έγκριση των αιτήσεων - Πόσες αιτήσεις θα εγκριθούν

Σε ερώτηση μας για το πότε θα γίνει η έγκριση των αιτήσεων, ο κ. Νικολαϊδης μας ανέφερε ότι γίνονται αυτή την εβδομάδα από το ΤΟΜ οι τελικοί ελέγχοι. Όπως μας δήλωσε, ελπίζει ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμος ο τελικός κατάλογος και τότε θα αρχίσουν να στέλνονται και οι πρώτες εγκρίσεις.

Σύμφωνα τώρα με το πόσες από τις αιτήσεις θα γίνουν δεκτές, ο κ. Νικολαϊδης μας είπε ότι επί του παρόντος, με βάση την υπάρχουσα έγκριση που έχει το ΤΟΜ, θα εγκριθούν 1250 αιτήσεις για απόσυρση παλαιού οχήματος και αγοράς νέου ενώ για την αγορά ηλεκτρικού θα εγκριθούν οι πρώτες 100 αιτήσεις. 

Ποιοι θα εγκριθούν

Όσο αφορά την σειρά προτεραιότητας με την οποία θα εξεταστούν οι αιτήσεις, ο κ. Νικολαϊδης μας ανέφερε ότι για απόσυρση παλαιού και αγορά καινούργιου συμβατικού αυτό βασίζεται στο πόσο παλαιό είναι το όχημα που ο αιτητής θέλει να αποσύρει. Για παράδειγμα «αν κάποιος έκανε αίτηση για απόσυρση οχήματος ηλικίας 30 χρονών και ένας άλλος οχήματος 29 χρονών, έχει προτεραιότητα αυτός με το όχημα των 30 χρονών.»

Όσο αφορά τώρα την σειρά προτεραιότητας για τις αιτήσεις για αγορά ηλεκτρικού αυτό βασίζεται στο ποιος έκανε πρώτος αίτηση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η διαδικασία για παροχή των χορηγιών

Όταν γίνει η έγκριση της αίτησης και αυτή αποσταλεί στον αιτητή πρέπει να γίνει η αγορά του νέου οχήματος και απόσυρση του παλαιού ή η αγορά του ηλεκτρικού οχήματος πρώτα. Πιο συγκεκριμένα, όπως μας δήλωσε: «όταν τους στειλουμε την έγκριση, μετά πρέπει να αγοράσουν το αυτοκίνητο (το νέο ή το ηλεκτρικό), αν χρειάζεται απόσυρση σε περίπτωση αγοράς νέου να το παραδώσουν σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας απόσυρσης οχήματος για να πιάσουν το πιστοποιητικό καταστροφής του παλαιού και να μας στείλουν και τα δύο τα πιστοποιητικά με τον αριθμό λογαριασμού τους, να συμπληρώσουν το έντυπο ΦΙΜΑΣ και έτσι θα τους δώσουμε τα λεφτά.»

Σε ερώτηση μας για το μέχρι πότε θα μπορεί ο αιτητής να πάρει τα λεφτά από τις χορηγίες, ο κ. Νικολαϊδης μας ανέφερε ότι όταν στείλουν την έγκριση, ο αιτητής έχει μέχρι τον Οκτώβριο για να υλοποιήσει την έγκριση. Πιο συγκεκριμένα μας είπε ότι «αν κάποιος αγοράσει το όχημα του μέσα στον Μάη, θα του δωθούν τα λεφτά τον Μάιο. Αλλά κάποιος μπορεί να το παραγγείλει και να αργίσει περισσότερο, οπόταν όταν αυτό έρθει και το γράψει στην αίτηση, τότε να πάει να αποσύρει το παλιό του όχημα (αν χρειάζεται) και θα του δωθούν τα λεφτα.»

>>>Διαβάστε εδώ αναλυτικά το σχέδιο<<<

Υπό μελέτη σχέδιο για απόσυρση παλαιού οχήματος και αγοράς μεταχειρισμένου

Μελέτη γίνεται επίσης και για υλοποίηση σχεδίου για απόσυρση παλαιού οχήματος και αγοράς μεταχειρισμένου. Όπως μας δήλωσε ο κ. Νικολαϊδης: «Προς το παρόν υλοποιούμε το σχέδιο για απόσυρση παλαιού και αγοράς νέου οχήματος που εγκρίθηκε αλλά γίνεται μελέτη και για απόσυρση παλαιού και αγορά μεταχειρισμένου. Θα γίνει αξιολόγηση και αν βρεθεί κονδύλι θα γίνει και αυτό το σχέδιο. Αλλά ακόμα είναι υπο μελέτη

Κυπριάνα Σταύρου
 
2036