Σήμα κινδύνου από ΕΚΤ: Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα - πρώτες ύλες

•    Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μετακυλίσουν στους καταναλωτές ακόμη υψηλότερες τιμές 
•    Προς  υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις και περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις
•    Οι χώρες του ΟΠΕΚ επιτυγχάνουν να καλύψουν τους στόχους παραγωγής πετρελαίου


ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και κρίσιμες πρώτες ύλες και προβλήματα εφοδιαστικής και μεταφορών από τις απαγορεύσεις πτήσεων και ναυσιπλοΐας προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.

Παράλληλα, οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό αίτιο του αυξημένου ρυθμού πληθωρισμού ωθώντας προς τα άνω τις τιμές και σε πολλούς άλλους τομείς. 

Οι τιμές των ειδών διατροφής κατέγραψαν και αυτές αύξηση λόγω εποχικών παραγόντων, όπως είναι το αυξημένο κόστος μεταφοράς και η άνοδος της τιμής των λιπασμάτων. 

Ως αποτέλεσμα του πολέμου θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω πίεση στις τιμές ορισμένων ειδών διατροφής και εμπορευμάτων. Η άνοδος των τιμών γενικεύθηκε, με έντονες αυξήσεις στις τιμές μεγάλου αριθμού αγαθών και υπηρεσιών.Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού κατέγραψαν αύξηση τους τελευταίους μήνες, αν και είναι αβέβαιο πόσο επίμονη θα είναι η άνοδος αυτών των δεικτών, δεδομένου του ρόλου των πρόσκαιρων παραγόντων όπως είναι η πανδημία και οι έμμεσες επιδράσεις των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μεταξύ των κυριότερων εμπορικών εταίρων της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να συνεχιστούν το 2022, αν και με φθίνουσα ένταση σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που υποδηλώνει συνεχή υψηλή αύξηση των τιμών των εξαγωγών των ανταγωνιστών της ζώνης του ευρώ. 

Επίσης, οι τιμές παραγωγού σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν σημαντικά, υποβοηθούμενες από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων, κυρίως των τροφίμων. 

Αύξηση τιμών εξαγωγών

Σύμφωνα με το τελευταία οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των εξαγωγών των ανταγωνιστών της ζώνης του ευρώ αναμένεται, βάσει των προβολών, να είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν το 2022, προτού επιβραδυνθεί σε ένα πιο υποτονικό ρυθμό στο υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις παγκόσμιες προοπτικές είναι καθοδικοί για τη δραστηριότητα και ανοδικοί για τον πληθωρισμό λόγω της πολύ υψηλής αβεβαιότητας που περιβάλλει τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ:

•    Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μετακυλίσουν στους καταναλωτές τις υψηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων που οδηγούν σε υψηλότερο κόστος παραγωγής, με τη μορφή υψηλότερων τιμών στα τελικά αγαθά. 

•    Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις και σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις μέσω μιας δίνης μισθών-τιμών. 

•    Από την πλευρά της ζήτησης, οι αγορές πετρελαίου φαίνεται να αντανακλούν την αισιοδοξία ότι η παραλλαγή  Όμικρον δεν θα επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου όσο φοβούνταν προηγουμένως. 

•    Oι τιμές του πετρελαίου συνδέονται κυρίως με τους κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε φόβους για βραχυπρόθεσμους κινδύνους όσον αφορά τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, καθώς η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. 

•    Οι χώρες του ΟΠΕΚ εξακολουθούν να μην επιτυγχάνουν τους προγραμματισμένους στόχους παραγωγής, κυρίως η Νιγηρία και η Αγκόλα, λόγω της παρωχημένης υποδομής και της πολιτικής αστάθειας.

Εμπορεύματα και σίτος

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι «οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων πλην της ενέργειας αυξήθηκαν επίσης, λόγω των υψηλότερων τιμών των μετάλλων και των ειδών διατροφής, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας ώθησαν προς τα άνω τις τιμές των μετάλλων και των λιπασμάτων, μεταξύ άλλων παραγόντων». 

Όπως αναφέρεται, «η τιμή του σίτου αυξήθηκε σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων σιτηρών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 25% της παγκόσμιας προσφοράς».

Χρύσω Αντωνιάδου