Σκέφτεσαι να ανοίξεις δική σου επιχείρηση; Τι πρέπει να ξέρεις

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, τα σημεία που πρέπει να προσέξεις αλλά και τα πιθανά εμπόδια που θα αντιμετωπίσεις / Τι αναφέρει στην Brief ο Αντώνης Φραγκούδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Οικονομίας της ΟΕΒ

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Καθώς ο κόσμος ανοίγει σιγά σιγά μετά από τόσο καιρό σε lockdown, είναι αναμενόμενο αρκετοί να θέλουν να κάνουν πραγματικότητα τις ιδέες τους για δική τους επιχείρηση.

Αν είσαστε ένα από αυτά τα άτομα, ίσως γνωρίζετε ήδη ότι η λειτουργία μιας δικής σας επιχείρησης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή σας και τις ζωές των γύρω σας αλλά για να μπορέσετε να διευθύνετε μια επιχείρηση, πρέπει να μάθετε πώς να την ξεκινήσετε και πως θα την κρατήσετε στην ζωή.

Εάν έχετε μια τέτοια ιδέα για δική σας επιχείρηση αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, δείτε παρακάτω τι πρέπει να ξέρετε, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αλλά και τα πιθανά εμπόδια που ίσως αντιμετωπίσετε στην πορεία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Από που να ξεκινήσεις και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Σε επικοινωνία της Brief με τον Αντώνη Φραγκούδη, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Οικονομίας της ΟΕΒ, μας ανέφερε ότι καταρχάς το άτομο που θέλει να ανοίξει μια δική του επιχείρηση  πρέπει να έχει την δυνατότητα να ανοίξει μια επιχείρηση όπως για παράδειγμα να έχει μετοχικό κεφάλαιο και χρηματοδότηση ενώ επίσης πρέπει να σκεφτεί ακριβώς τι θέλει να κάνει, τι επιχείρηση θα είναι.

Στην συνέχεια, είπε ο κ. Φραγκούδης, πρέπει να προσεγγίσει ένα δικηγόρο για να ετοιμάσει ένα καταστατικό το οποίο θα είναι μέσα οι κανόνες λειτουργίας της εταιρείας, να το υποβάλει στον Έφορο Εταιρειών, να εγκριθεί το όνομα/επωνυμία της επιχείρησης και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει να δει πως θα προωθήσει την επιχείρηση του, να βάλει δηλαδή μπροστά την ιδέα που έχει. 

«Ανάλογα με την φύση της επιχείρησης χρειάζεται και η ανάλογη προώθηση» πρόσθεσε ο κ. Φραγκούδης ενώ σημείωσε ότι όταν ετοιμαστεί η εταιρεία, θα πρέπει να δει αν η επιχείρηση θα είναι ηλεκτρονικού εμπορίου δηλαδή επιχείρηση που μπορεί να γίνει από σπίτι ή αν θα είναι επιχείρηση με φυσική παρουσία, δηλαδή θα θέλει χώρο. «Το άτομο πρέπει να δει τι χώρο θέλει, αν θέλει κατάστημά, αποθήκη κτλ.  Μετά που θα βρεθεί το κατάλληλο υποστατικό, πρέπει να δεις ποιος θα το στελεχώσει πως θα διαρρυθμιστεί το υποστατικό», ανέφερε.

Τα πιο πιθανά εμπόδια που θα αντιμετωπίσεις

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση, τόνισε ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Οικονομίας της ΟΕΒ, προσθέτοντας ότι σήμερα οι τράπεζες δεν δίνουν τόσο εύκολα χρηματοδότηση εκτός αν έχεις ένα σχέδιο βιωσιμότητας που και πάλι με αυτό θα είναι πολύ δύσκολο. «Θέλει πολύ προσοχή, η χρηματοδότηση είναι η κινητήριος δύναμη», ανέφερε.

Ξεχωριστό παράδειγμα αποτελούν οι νεοφυείς ή αλλιώς startup επιχειρήσεις, είπε: «Αν είναι μια νεοφυής επιχείρηση/start up, διάφοροι φορείς τις προωθούν όπως για παράδειγμα το IDEA. Από εκεί, παίρνει την κατάλληλη καθοδήγηση και αφού πετύχει τα διάφορα στάδια, τότε μπορεί να βγει στην αγορά και να βρει χρηματοδότηση, όχι από την τράπεζα, μπορεί να είναι από άλλες επιχειρήσεις, επενδυτές ή ιδιώτες».

Γενικότερα όμως, ανέφερε ο κ. Φραγκούδης, αν ένα άτομο αποφασίσει να ανοίξει την επιχείρηση του, θα πρέπει να δει αν θα είναι αυτοεργοδοτούμενος ή αν θα είναι εταιρεία, γιατί αν θα είναι εταιρεία είναι πιο πολύπλοκο, θα χρειάζονται ελεγκτές, λογιστές και θα χρειάζεται να πληρώνει εταιρικό φόρο, ΦΠΑ κτλ.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ακόμα ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλοί είναι ο χώρος όπου ανοίγουν την επιχείρηση, αφού παίζει μεγάλο ρόλο που θα ανοίξεις ενώ επίσης σημαντικό είναι να δεις και τι υπάρχει σε ζήτηση όταν ανοίγεις μια επιχείρηση.

Πολλοί αντιμετωπίζουν και πρόβλημα με το ενοίκιο αφού, όπως ανέφερε ο κ. Φραγκούδης, αν νοικιάσεις σε ένα χώρο με υψηλά ενοίκια όπως για παράδειγμα στην Στασικράτους, το ενοίκιο θα είναι 3000 ευρώ τον μήνα. «Πρέπει να δεις αν μπορείς να το πληρώνεις, αν θα έχεις υπαλλήλους, είναι μετά και το ρεύμα και διάφορα κόστα που δεν τα υπολογίζεις», πρόσθεσε.

Είναι πάρα πολλοί οι παράμετροι που πρέπει να σκεφτεί κάποιος για να βάλει μπροστά μια επιχείρηση γιατί πρέπει να δει και το μέλλον, τόνισε ενώ σημείωσε ότι αυτός είναι και ο λόγος που διάφορα μικρά καταστήματα κλείνουν, γιατί ξεκινούν χωρίς να έχουν ένα σχέδιο δράσης, έχουν μια ιδέα και την βάζουν μπροστά αλλά δεν εξετάζουν αν η ιδέα τους είναι βιώσιμη.

Μερικά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων

Για να καταλάβουμε την διαδικασία που χρειάζεται για να ανοίξεις μια δική σου επιχείρηση, ο κ. Φραγκούδης μας έδωσε δύο παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων που άνοιξαν στην Κύπρο.

Το πρώτο αφορά μια μεγάλη επιχείρηση, πιο συγκεκριμένα ένα εργοστάσιο που επεξεργάζεται νικέλιο το οποίο τώρα ξεκίνησε πρόσφατα στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Οικονομίας της ΟΕΒ,  το άτομο που το άνοιξε είχε την τεχνογνωσία, κέρδισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και μετά από πολλά εμπόδια που συνάντησε, προσπαθεί να ανοίξει το εργοστάσιο του που θα επεξεργάζεται το νικέλιο και θα παράγει ένα προϊόν το οποίο χρησιμοποιείται για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που δεν υπάρχει αλλού στην Ευρώπη.

«Ο κόπος που χρειάστηκε και ο χρόνος που του πήρε είναι κάτι που δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει κάποιος, μια τέτοια διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια», τόνισε ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για να στήσει το εργοστάσιο, το είχε αγοράσει κομματάκι κομματάκι  ενώ χρειάστηκε να ξηλωθούν στύλοι της ηλεκτρικής για να τοποθετηθεί ένα εξάρτημα.

Μια άλλη περίπτωση, ανέφερε ο κ. Φραγκούδης, αφορά ένα παιδί που του είχε δοθεί και βραβείο καινοτομίας. 

Όπως μας ανέφερε ο κ. Φραγκούδης, το παιδί αποφάσισε να επεξεργαστεί το μέλι με μια μέθοδο που ονομάζεται άθερμο μέλι, δηλαδή δεν το βράζει το μέλι, αλλά χρησιμοποιεί μια άλλη μέθοδο που αφήνει το μέλι πιο υγιεινό.

«Αυτό το παιδί πέτυχε παρόλο που στο παζάρι έχει αρκετούς που παράγουν μέλι και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μην πετύχει. Πέτυχε λόγω της καινοτομίας του, τον τρόπο που πλάσαρε τα προϊόντα του, το ότι τα πουλά και στο εξωτερικό με πολύ ωραία συσκευασία και επειδή έκανε πολύ καλό μάρκετινγκ. Εξαρτάτε πολύ αν θα πετύχεις και από τον τρόπο που προσεγγίζεις το προϊόν σου», τόνισε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σοφή εναλλακτική οι ιστοσελίδες;

Όσο αφορά την δημιουργία ιστοσελίδας για σκοπούς πώλησης προϊόντων,  ο κ. Φραγκούδης είπε ότι για να ανοίξεις μια ιστοσελίδα πρέπει να ακολουθήσεις άλλη διαδικασία ενώ πρόσθεσε ότι τώρα το trend που υπάρχει είναι οι επιχειρήσεις να έχουν και ιστοσελίδες, με κάποιες από αυτές να ασχολούνται και με το ηλεκτρονικό εμπόριο. «Ακόμα και οι υπεραγορές έχουν υπηρεσία που μπορείς να παραγγείλεις τα προϊόντα σου και να σου τα φέρουν σπίτι. Η τάση που υπάρχει σήμερα είναι να δώσουν την ευχέρεια στον πελάτη να αποφασίσει πως θέλει τα πράγματα», ανέφερε.

Καταληκτικά, ο κ. Φραγκούδης είπε ότι αυτό οφείλετε στην τάση του ψηφιακού μετασχηματισμού που υπάρχει σήμερα ενώ ο ίδιος προσωπικά είπε ότι θα ξεκινούσε ιστοσελίδα αντί εταιρεία: «Εγώ σήμερα δεν θα άνοιγα εταιρεία, θα έκανα μια ιστοσελίδα, πάλι με προσοχή και μελέτη φυσικά και να μην φέρω ότι φέρνουν ακόμα 500 άλλες ιστοσελίδες ή αν θα φέρω να το διαφοροποιήσω για να φέρω κόσμο και μετά να κάνω μια ωραία ψηφιακή καμπάνια στα μέσα μαζικής δικτύωσης για να προωθήσω την ιστοσελίδα». 

Έως €84.000 χορηγία από το κράτος για να ανοίξεις την δική σου επιχείρηση 

Να θυμίσουμε ότι την ευκαιρία να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση με χορηγία από το κράτος έχουν άνδρες από 18 μέχρι 50 ετών και γυναίκες από 18 έως 55 ετών, με το Σχέδιο Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για Ενίσχυση της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας.

Το σχέδιο άνοιξε για νέες αιτήσεις στις 17 Μαΐου και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά πολύ σημαντικές λεπτομέρειες 

  • ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

  • ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 120.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ - ΚΑΛΥΨΗ 60% & 70%

  • ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

     ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ




  • ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

  • ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΩΘΗΣΗ



ΦΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ


ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΙΤΗΤΕΣ
ΥΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

 

Για λεπτομερή παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, πατήστε εδώ. Για τον Οδηγό, πατήστε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ στη σελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

Κυπριάνα Σταύρου