Σπουδές Αγγλία: Ίσως και ειδικό πρόγραμμα διδάκτρων για Κύπριους 

Τι θα γίνει με τους Εθνοφρουρούς που εξασφάλισαν φέτος θέση σε Αγγλία αλλά θα πάνε του χρόνου

Γράφει η
Ξένια Προδρόμου

Τίποτα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 για τα δίδακτρα για  σπουδές στην Αγγλία (όχι Σκωτία και Ουαλία αφού εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες με τα δίδακτρα και μέχρι στιγμής δεν ξεκαθάρισαν τι θα ισχύει για την χρονιά 2021-22) αφού το δικαίωμα φοίτησης μέσω του «ευρωδανείου» (και με διαφορετική τιμολόγηση των σπουδών απ' ότι σε πολίτες τρίτων χωρών) σε Ευρωπαίους πολίτες και κατ’ επέκταση και Κύπριους θα παραχωρηθεί φέτος (2020-21) για τελευταία φορά. Κάτι που δημιουργεί και ζήτημα ως προς τους Κύπριους που εξασφάλισαν (ή θα εξασφαλίσουν) μεν θέση σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας αλλά δεν θα μπορούν να φοιτήσουν από φέτος λόγω της υποχρέωσής τους για θητεία στην ΕΦ. 

Το θέμα αυτό αλλά και ευρύτερα το ζήτημα των διδάκτρων σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας θα συζητηθεί και αύριο στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ενώ το θέμα συζητήθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν (Σάββατο 27 Ιουνίου) ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η Υφυπουργός Ευρωπαϊκής Γειτονίας στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικό πρόγραμμα για Κύπρο λόγω Κοινοπολιτείας; 
Πάντως όπως πληροφορείται η Brief η Βρετανική Κυβέρνηση δεν αποκλείεται να εξετάσει άλλους τρόπους εξασφάλισης πόρων για σπουδές Κυπρίων στην Αγγλία, δηλαδή ένα παρόμοιου τύπου πρόγραμμα (όπως ισχύει σήμερα με το λεγόμενο «ευρωδάνειο») στο πλαίσιο τόσο των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία, ένα Οργανισμό, τον οποίο η Μεγάλη Βρετανία επιδιώκει να αναβαθμίσει και να του αποδώσει μεγαλύτερο ρόλο ως προς τις σχέσεις των μελών του με το Λονδίνο. 

Το θέμα αυτό, ενός δηλαδή ειδικού προγράμματος για τους Κύπριους, συζητήθηκε σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Χριστοδουλίδη – Μόρτον. 

Επιπλέον, το θέμα των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια, απάσχολησε χθες (29/6) τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ραμπμε και τον Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν .

Τρεις πρώτες εναλλακτικές με τους Εθνοφρουρούς 
Μιλώντας στην Brief ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος και έχει εγγράψει το θέμα συζήτησης, ανέφερε πως το θέμα που προκύπτει για την παραχώρηση δανείου για τη χρονιά 2021, είναι αποτέλεσμα του Brexit.

«Πρόβλημα δημιουργείται και για τους μαθητές/στρατιώτες οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει εγγραφές και καλούνται να υπηρετήσουν πρώτα τη θητεία τους στην ΕΦ, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεκινήσουν το 2021 τις σπουδές τους, άρα λοιπόν δημιουργείται θέμα γι’ αυτούς τους φοιτητές», επεσήμανε.

Το θέμα αυτο, υπογράμμισε, δεν αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά είναι απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης ως προς το τί θα γίνει με τη χορήγηση των φοιτητικών δανείων.

Ειδικότερα, εξήγησε στην Brief ότι η Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για να ελέγξουν τις εναλλακτικές που όπως τόνισε, υπάρχουν.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ρωτώντας τον κ. Χατζηγιάννη να μας δώσει παραδείγματα λύσεων μας είπε:

1/ Ενδεχομένως αναστολή θητείας – Ο στρατιώτης να αναβάλει την θητεία του, προχωρώντας άμεσα στις σπουδές τους μετά την αποφοίτηση. Όπως μας ενημέρωσε αυτή η λύση έχει αρκετούς που διαφωνούν, καθώς δεν θέλουν  να «αφήσουν» την στρατιωτική θητεία για αργότερα.

2/ Ίσως μια άλλη λύση να έρθει από τη βρετανική κυβέρνηση  

3/ Να ανοίξουν τις πόρτες τους τα δημόσια και ιδιωτικά κυπριακά πανεπιστήμια και να δεχτούν τους φοιτητές στην Κύπρο

«Όλοι» στη Βουλή την Τετάρτη
Όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο Τετάρτη, (1/7), στη Βουλή παρουσία Υπ. Παιδειας, Υπ. Άμυνας, Υπ. Εξωτερικών ή εκπροσώπους τους και εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων, της ΠΟΦΕΝ, της Φοιτητικής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) και της Κυπριακής Παιδοβουλής.
 

Δανειοδότηση
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάλυση, ο οργανισμός Student Loans Company, έδινε φοιτητικά δάνεια για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και καλύπτουν ολόκληρο το ποσό των διδάκτρων για Βρετανούς αλλά και Ευρωπαίους φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου για απόκτηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα ποσά για Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές Σπουδές

Ξένια Προδρόμου