Στα €3,7 δις οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου

Καλά εξοπλισμένη για την υγειονομική και οικονομική κρίση - Την έσωσαν οι εκδόσεις ομολόγων

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

H πανδημία του COVID 19 και οι αρνητικές της επιπτώσεις αυξάνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους για το 2020. 

Όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας 2020, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, «οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου για το 2020, εξαιρουμένων των γραμμάτιων δημοσίου, υπολογίζονται σε περίπου €3,7 δις (περίπου 18¼% του ΑΕΠ), δηλαδή οι προαναφερθείσες ανάγκες εξόφλησης χρέους (€2,3 δις) συν οι δημοσιονομικές ανάγκες (υπολογίζονται σε περίπου (€1,43 δις) που προκύπτουν από το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως τονίζεται, «το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να είναι ελλειμματικό κατά 7% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας και των μειωμένων φορολογικών εισπράξεων, καθώς και των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως «η Κύπρος βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση από άποψη χρηματοδοτικών αναγκών. Οι σημαντικές εκδόσεις ομολόγων στις αρχές του έτους (€1,75 δις) καθώς και οι εκδόσεις του Απριλίου (επίσης €1,75 δις) οδήγησαν σε ένα ουσιαστικό απόθεμα ρευστότητας που διατηρήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. 

Επιπλέον, για να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητά της, στις 15 Απριλίου 2020, η κυβέρνηση συγκέντρωσε ακόμα €1,25 δις από τις τοπικές τράπεζες εκδίδοντας εγχώρια ομόλογα διάρκειας 12 μηνών». 

Επαρκής ρευστότητα
Η Επιτροπή επίσης αναφέρει πως «ως αποτέλεσμα η Κύπρος διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το τρέχον έτος και αργότερα, και ως εκ τούτου χρηματοδοτικά είναι καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την κρίση στους τομείς της υγείας και της οικονομίας».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ωστόσο εκτιμά πως «στο μέλλον, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης αναμένεται να περιοριστούν. Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να μειωθούν το επόμενο έτος, λόγω των χαμηλότερων δημοσιονομικών και χρεωστικών αναγκών. 

Συνολικά, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου αναμένεται να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα (κατά μέσο όρο 8% του ΑΕΠ κατά την περίοδο έως το 2025) χάρη στη μεγάλη διάρκεια των δανείων του ΕΜΣ και τα προβλεπόμενα κρατικά πλεονάσματα».
 

Χρύσω Αντωνιάδου
 
2279