Στα χαμηλότερα η ανεργία - Ποια επαγγέλματα απορρόφησαν ανέργους

Επαγγέλματα που έδωσαν ώθηση στην οικονομία – Που βρήκαν δουλειά οι άνεργοι

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η ανεργία στην Κύπρο, αφού συνεχίστηκε για ακόμα ένα μήνα η μείωση της καθώς και η τοποθέτηση ανέργων σε δουλειές με αποτέλεσμα η απασχόληση όλο και περισσότερο να αυξάνεται στη χώρα μας και η ανεργία να μειώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, τον Οκτώβρη του 2019, 333 άτομα βγήκαν από την ανεργία και βρήκαν δουλειά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018 σημειώθηκε μείωση 3.903 προσώπων ή 19,1% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 611 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 548), της δημόσιας διοίκησης (μείωση 520), της μεταποίησης (μείωση 286), των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (μείωση 231), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (μείωση 185) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 1.026). 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τον Οκτώβριο, η πλειονότητα των ανέργων που βρήκε δουλειά βρισκόταν στην επαγγελματική κατηγορία των καθαριστών και των ανειδίκευτων εργατών όπου και εργοδοτήθηκαν 188 άτομα ενώ ακολουθούσε η κατηγορία των υπαλλήλων υπηρεσιών και πωλητών με 54 άτομα καθώς και οι Τεχνίτες παραγωγής με 30 άτομα.
 
Από εκεί και πέρα, ελάχιστες έως και μηδενικές θέσεις εργασίας άνοιξαν στην κατηγορία των Διευθυντών και των Διοικητικών Λειτουργών (2), καθώς και στους Γεωργούς (2) αλλά και στους στρατιωτικούς (0). 

Αναλυτικότερα αλλά και σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα, τα επαγγέλματα στα οποία έγιναν οι περισσότερες τοποθετήσεις ανέργων και τα οποία έδωσαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας τον Οκτώβρη του 2019 ήταν το Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο όπου εργοδοτήθηκαν 82 άτομα καθώς και οι Κατασκευές όπου και εργοδοτήθηκαν 49 άτομα. Από εκεί και πέρα ακολουθούσαν, οι Υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης όπου και εργοδοτήθηκαν 41 άτομα καθώς και η Μεταποίηση με επίσης 41 άτομα. Παράλληλα, στη δημόσια διοίκηση άνοιξαν 39 θέσεις εργασίας.

Φτωχός συγγενής αναφορικά με την απασχόληση ήταν τα επαγγέλματα της Γεωργίας στην οποία άνοιξαν μόλις 6 θέσεις, τα ορυχεία όπου οι θέσεις ήταν μηδενικές, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με μηδενικές θέσεις καθώς και η παροχή νερού με μία μόλις θέση εργασίας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επίσης, ελάχιστες έως καθόλου θέσεις εργασίας άνοιξαν στην ενημέρωση (1), στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (1), ενώ μηδενικές θέσεις έδωσαν οι δραστηριότητες νοικοκυριών, οι δραστηριότητες ετερόδικων οργανισμών και φορέων καθώς και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας. 

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι για τους πρώτους δέκα μήνες του 2019 οι περισσότερες θέσεις εργασίας άνοιξαν στη Λευκωσία και οι οποίες έφτασαν τις 952 ενώ ακολουθούσε η Λεμεσός με 678 θέσεις εργασίας, η Πάφος με 536 θέσεις, η Λάρνακα με 296 θέσεις και η Αμμόχωστος με 142 θέσεις εργασίας. 

Παράλληλα, το Οκτώβριο του 2019 βγήκαν από την ανεργία περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη  βρήκαν δουλειά 183 άνδρες και 150 γυναίκες. 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
2038