Στα χέρια Πετρίδη η βραδυφλεγής βόμβα της επιστροφής των αποκοπών

Η επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα δημόσια οικονομικά
  • Οι ανησυχίες αυξάνονται δεδομένης και της προειδοποίησης των δανειστών για δημοσιονομικούς κινδύνους
  • Εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου φοβούνται τις επιπτώσεις
  • Εξοικονομήσεις 1,5 δις ευρώ μέχρι τώρα – αποκατάσταση μισθών μέχρι το 2022

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Μια βραδυφλεγή βόμβα έχει στα χέρια του ο νέος Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με το καλημέρα της τοποθέτησής του στο Υπουργείο. Αυτή δεν είναι άλλη από την αναμενόμενη, με μεγάλη ανησυχία, απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με τις προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων για τις αποκοπές που έχουν γίνει από το 2012, απόφαση η οποία αναμένεται προσεχώς.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Όπως εκτιμούν έγκυροι κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών «η επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα δημόσια οικονομικά και να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε σχέση και με τις προειδοποιήσεις των δανειστών, στην τελευταία τους μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας, κατά την οποία προειδοποιούν για τον κίνδυνο δημοσιονομικών επιπτώσεων από το αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων και τα μέτρα ελέγχου του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα».

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, συναισθανόμενος της σοβαρότητας του θέματος, στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της Βουλής μίλησε για κινδύνους που ελλοχεύουν για τα δημόσια οικονομικά, όπως οι επικείμενες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου σε σχέση με τις προσφυγές εργαζομένων και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έναντι των αποκοπών που έχουν γίνει, καθώς και από τυχόν ελλείμματα προκύψουν από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. 

Φορολογικές επιβαρύνσεις

Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς έστειλε ένα μήνυμα για φορολογίες ανάλογα με τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «μέσα από τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, όχι μόνο αποτρέπουμε το όποιο ενδεχόμενο φορολογικών επιβαρύνσεων». 

Ήδη, εν αναμονή των εξελίξεων στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει ασκήσεις επί χάρτου επιμετρώντας το σχετικό κόστος:

Σενάρια επί χάρτου

Πρώτο, σε περίπτωση επιστροφής των αποκοπών σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αναδρομικά.
Δεύτερο, σε περίπτωση επιστροφής των αποκοπών μόνο σε όσους έχουν καταχωρήσει προσφυγή την οποία κέρδισαν στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Αναφορικά με τους συνταξιούχους του δημοσίου, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο, πέρσι αποφασίστηκε ότι η απόφαση για αποκοπή 3% επί του συνόλου όλων των συντάξεων είναι αντισυνταγματική, ως εκ τούτου το κράτος θα πρέπει να αποκαταστήσει τη μείωση των συντάξεων, με ένα κόστος συνολικό κόστος περίπου €250 εκ.

Όπως και να έχουν οι εξελίξεις, το κράτος άρχισε την επιστροφή όλων των αποκοπών με καταληκτική ημερομηνία το 2022.

Να υπενθυμίσουμε ότι το διοικητικό δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες με τις οποίες επιβλήθηκε παγοποίηση των προσαυξήσεων στον δημόσιο τομέα, της ΑΤΑ, της εισφοράς 3% στο σχέδιο συντάξεων και της μείωσης των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, βάσει του άρθρου 23 του Συντάγματος για προστασία της περιουσίας.

Από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ έχει επίσημα δηλωθεί ότι η δικαστική του δικαστηρίου θα αφορά μόνο όσους έχουν καταχωρήσει προσφυγή.

Ανησυχίες για τις δαπάνες

Σύμφωνα με την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου (Οκτώβριος 2019) «η ανησυχία για αύξηση των κρατικών δαπανών δεν περιορίζεται μόνο στο ενδεχόμενο οριστικοποίησης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αποκατάσταση των απολαβών στον δημόσιο τομέα. Οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται πλέον με σημαντικό ρυθμό που, όπως διαφαίνεται από το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020-2022, αναμένεται να ξεπεράσουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης».

Επισημαίνει ότι «το κρατικό μισθολόγιο κατά τους πρώτους 8 μήνες του έτους αυξήθηκε με οριακά ψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των κρατικών εσόδων. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020-22 το κρατικό μισθολόγιο και οι πρωτογενείς δαπάνες για την Κεντρική Κυβέρνηση από φέτος θα αυξάνονται με ρυθμό σαφώς ψηλότερο του αντίστοιχου των εσόδων».  

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επιπρόσθετα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο διατυπώνει την ανησυχία του ότι «η αύξηση του κρατικού μισθολογίου δύναται να επιταχυνθεί σε περίπτωση που αντιστραφεί η μετά την κρίση πολιτική που ακολουθήθηκε, δηλαδή της αντικατάστασης μόνιμου προσωπικού με έκτακτους και ωρομίσθιους». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «από το 2013 και μετά η κάλυψη των αναγκών της Κεντρικής Κυβέρνησης γινόταν κυρίως με την πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων. Είναι αναμενόμενο ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο να αυξάνονται και οι πιέσεις για αλλαγή τους καθεστώτος, δηλαδή διορισμού σε μόνιμες θέσεις κάτι που θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά».  

Από τις μειώσεις των απολαβών και συντάξεων το κράτος εξοικονόμησε 1,5 δισ. ευρώ από το 2012 μέχρι σήμερα.

Χρύσω Αντωνιάδου