Στα πιο ψηλά επίπεδα οι μέσοι μισθοί στη χώρα μας (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι απολαβές των Κυπρίων – Δείτε τα στοιχεία αναλυτικά

Με το δεξί φαίνεται να μπήκε μισθολογικά η Κύπρος στο 2020 αφού αναφορικά με τα στοιχεία μισθοδοσίας που δημοσιεύει η στατιστική υπηρεσία για το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 σημειώθηκε αύξηση 3,3% φτάνοντας τα 1,956 ευρώ από 1,894 ευρώ. 

Σημαντική αύξηση, επίσης, παρουσιάζουν χρόνο με το χρόνο οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων στη χώρα μας
αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας αυτές φαίνεται να αυξάνονται από το 2017 και έπειτα αφήνοντας πίσω τις εποχές των χαμηλών μισθολογικών πτήσεων αλλά και των μισθολογικών μειώσεων από το 2013 μέχρι και το 2016.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αναλυτικά, το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων στη χώρα μας βρίσκονταν στα 1,956 ευρώ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων ήταν στα 1,894 ευρώ. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι μέσες μηνιαίες απολαβές ήταν 1,858 ευρώ ενώ το 2017 ήταν 1,834 ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2016 και του 2015 οι μέσες μηνιαίες απολαβές ήταν 1,822 και 1,831 αντίστοιχα. Τέλος, το 2014 και το 2013 οι μέσες  μηνιαίες απολαβές ήταν 1,840 και 1,896 ευρώ αντίστοιχα. 

ΑΠΟΛΑΒΕΣ
 
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας από το 2017 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρατηρείται σημαντική αύξηση στις μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων χρόνο με το χρόνο. Παράλληλα, τις περιόδους της οικονομικής κρίσης του 2013 και των πρώτων χρόνων μετά από αυτή παρατηρούμε να σημειώνεται συνεχής μείωση στις απολαβές των υπαλλήλων. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<    

Συγκεκριμένα, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρουσιάζουν αύξηση 3,3% από το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι μέσες απολαβές του πρώτου τριμήνου του 2019 παρουσιάζουν αύξηση 1,9% από το 2018 και οι μέσες απολαβές του πρώτου τριμήνου του 2018 παρουσιάζουν αύξηση 1,3% από το 2017 ενώ οι μέσες απολαβές του πρώτου τριμήνου του 2017 παρουσιάζουν αύξηση 0,7% από το 2016.

Από το 2013, όμως, μέχρι και το 2016 οι μέσες μηνιαίες απολαβές σημειώνουν μειώσεις κάθε χρόνο συγκρίνοντας τα πρώτα τρίμηνα κάθε έτους. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2016 σημείωσε μείωση 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 το οποίο επίσης σημείωσε μείωση 0,5% σε σύγκριση με το 2014. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 υπήρξε μείωση 2,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 το οποίο με τη σειρά του σημείωσε μείωση 0,3% από το πρώτο τρίμηνο του 2012. 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1067
Thumbnail
  • Αυστηρές συστάσεις στο οικονομικό της δελτίο 
  • Το δημοσιονομικό και νομισματικό πακέτο να είναι συνετό
  • Η ΚΤΚ ζητά σύνεση, ρεαλισμό και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Αυστηρές προειδοποιήσεις για τη συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών συμπεριλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο οικονομικό της δελτίο, με ημερομηνία αναφοράς τον Ιούνιο του 2020. Το δελτίο κυκλοφόρησε χθες Παρασκευή (3/7)

Η ΚΤΚ επισημαίνει πως «η ύπαρξη τυχόν στρατηγικών κακοπληρωτών που δύναται να εκμεταλλευτούν την κρίση προβάλλοντάς την ως δικαιολογία, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα από όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτείας.

Επίσης επισημαίνει πως «αναμένει ότι οι τράπεζες θα αξιολογούν συνεχώς τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι δανειολήπτες με υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο». 

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως αναφέρει έχει εκδώσει «σύσταση προς τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων με τις οποίες τις καλεί όπως, σε συνεργασία με τους βιώσιμους δανειολήπτες, ολοκληρώνουν με ταχύτητα αναδιαρθρώσεις οι οποίες να προνοούν τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής που θα δίνει τη δυνατότητα στο βιώσιμο δανειολήπτη να επανέλθει σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα». 

Εξηγεί πως «στις εγκυκλίους συστήνεται όπως οι αναδιαρθρώσεις ολοκληρώνονται χωρίς την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων ενώ σημειώνεται ότι η επεξήγηση και η κατανόηση των προνοιών των αναδιαρθρωμένων συμβάσεων από μέρους των δανειοληπτών είναι ιδιαίτερα σημαντική». 

Ευκαιρίες για χρηματοδότηση
Η ΚΤΚ θεωρεί πως «από την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, ίσως να προκύψουν και συγκεκριμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση. Στο σημείο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο τους ως οι διαμεσολαβητές της παροχής κεφαλαίων από τους αποταμιευτές προς τους επενδυτές». 

Επίσης συστήνει ότι «θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση και στα επιχειρηματικά και κεφαλαιακά πλάνα των τραπεζών ούτως ώστε αυτά να αντικατοπτρίζουν τις νέες διαμορφούμενες συνθήκες». 

«Η υγειονομική κρίση είναι σύνθετη και η εξέλιξη και η διάρκειά της παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη. Τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και η πραγματική οικονομία καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από έκτακτες συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας», υποστηρίζει. 

«Στο πλαίσιο αυτό»,  παρατηρεί, «είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στα νομισματικά μεγέθη και στη μέχρι τώρα θετική πορεία των ΜΕΧ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικότερα. Με δεδομένο λοιπόν το ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μας βασίζεται καθοριστικά στο τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οικονομία, θα πρέπει συνολικά να διασφαλίζεται ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται επενεργούν ισορροπημένα στην εύρυθμη λειτουργία της πιο πάνω αμφίδρομης σχέσης». 

ad2mobile

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Υπάρχουν ακόμη περιορισμοί
Καταληκτικά αναφέρει πως «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι λόγω της κρίσης του 2013 έχουμε ακόμα συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς καθώς και περιορισμούς στον τραπεζικό τομέα.

Επομένως, το δημοσιονομικό αλλά και νομισματικό πακέτο στήριξης θα πρέπει να είναι συνετά και να προσαρμόζονται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και του τραπεζικού συστήματος, την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και το νομικό πλαίσιο. Ο δρόμος επομένως προς τα εμπρός απαιτεί σύνεση, ρεαλισμό και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό».

article 1