Στα σκαριά έξι ψηλά κτίρια που αλλάζουν την Λάρνακα (ΦΩΤΟΣ)

Τα υπό μελέτη έργα από την Περιβαλλοντική Αρχή θα εκτείνονται από 12 έως 30 ορόφους
  • Αφορούν την ανέγερση δύο κτιρίων για στέγαση πολυτελών γραφείων και τέσσερις μικτέ αναπτύξεις για οικιστική και εμπορική χρήση.
  • Ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής βρίσκεται και αίτημα για ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων.

Έξι πολυώροφα κτίρια τα οποία θα αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της Λάρνακας εξετάζει η Περιβαλλοντική Αρχή, η οποία από την περασμένη βδομάδα εγκαινίασε νέα ιστοσελίδα με στόχο την άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού για τα έργα που παραλαμβάνει και αξιολογεί η Αρχή. 

Βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Περιβαλλοντικής Αρχής, τα υπό μελέτη έργα θα εκτείνονται από 12 έως 30 ορόφους και αφορούν την ανέγερση δύο κτιρίων για στέγαση πολυτελών γραφείων και τέσσερις μικτές αναπτύξεις για οικιστική και εμπορική χρήση. Επίσης, ενώπιον της Αρχής βρίσκεται και αίτημα για ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Το προφίλ 9 πύργων που αλλάζουν την όψη της Κύπρου (ΦΩΤΟΣ-VIDEO) <<<

Τα έργα
Αναλυτικότερα τα υπό μελέτη έργα που τέθηκαν ενώπιον της Αρχής για έγκριση είναι:

Larnaca Tower – «Lanomex Co Ltd»

1


Το υπό μελέτη διπλό έργο υπό την ονομασία «Larnaca Tower» αφορά στην ανέγερση πολυώροφου κτηρίου 30 ορόφων και ξενοδοχείου 5 αστέρων και το αίτημα έχει υποβληθεί από την εταιρεία «Lanomex Co Ltd». Χωροθετείται εντός αστικής περιοχής στις Φοινικούδες, 250 μέτρα νοτιοδυτικά της Μαρίνας Λάρνακας και ανατολικά από το κέντρο της πόλης της Λάρνακας. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από ξενοδοχεία, καταστήματα, τουριστικές εγκαταστάσεις και άλλες εμπορικής χρήσης υποδομές. 

2Σύμφωνα με την μελέτη, σκοπός της διπλής ανάπτυξης είναι η φιλοξενία των χρηστών/τουριστών σε συνδυασμό με την άνετη διαμονή τους σε πολυτελή διαμερίσματα και σε κλίνες του ξενοδοχείου, καθώς και η παροχή υπηρεσιών σε αυτούς. Παράλληλα αναμένεται ότι η λειτουργία τους θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής και να ενδυναμώσει τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής με την δημιουργία γραφειακών χώρων, εστιατορίου και μπαρ. 3

Το υπό μελέτη έργο αποτελείται από δύο μεμονωμένες αναπτύξεις, ένα ξενοδοχείο 10 ορόφων και ένα κτίριο 30 ορόφων και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Κτίριο Α: Πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων το οποίο θα αποτελείται από 100 δωμάτια, αίθουσα πολλαπλής χρήσης, εστιατόρια/κουζίνες/μπαρ, αποθηκευτικούς χώρους, χώρο υποδοχής και αναμονής, γραφεία του ξενοδοχείου, τουαλέτες, δύο πισίνες και γυμναστήριο. Το ύψος του θα εκτείνεται σε 10 ορόφους και το συνολικό εμβαδόν της ανάπτυξης φθάνει τα 5.143 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.).

Κτίριο Β: Πολυώροφο κτίριο το οποίο θα περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία, δύο επίπεδα χώρων στάθμευσης, δύο πισίνες και κέντρο ευεξίας, γυμναστήριο, αποθηκευτικούς χώρους, χώρο υποδοχής, εστιατόρια και μπαρ, κουζίνες, κήπους, καθώς και αίθουσα τελετών και δεξιώσεων. Η συνολική έκταση των διαμερισμάτων υπολογίζεται στα 13.070 τ.μ. και των γραφείων στα 5.362 τ.μ.

Ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης και των δύο αναπτύξεων εκτιμάται στα δύο χρόνια από την έναρξη των κατασκευαστικών έργων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για τον πύργο ΟΝΕ στη Λεμεσό <<<

«QII» - «Solarzo Trading Ltd»
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στη δυτική πλευρά της πόλης της Λάρνακας, σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων δυτικά του πυρήνα του Δήμου Λάρνακας. Το τεμάχιο όπου προγραμματίζεται να ανεγερθεί η ανάπτυξη με την ονομασία «QII» εφάπτεται της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και της οδού Αλεξανδρουπόλεως, η οποία είναι κάθετη της πρώτης.  q2

Το «QII» θα αποτελείται από 15 ορόφους με δεκατρία γραφεία (1 στον κάθε όροφο), καφετέρια/μπαρ στο ισόγειο και το μεσοπάτωμα, καθώς και δύο επίπεδα υπόγειων χώρων στάθμευσης και δύο μηχανολογικούς ορόφους. Θα έχει συνολικό ύψος ίσο με 63,3 μέτρα από το υψόμετρο του υφιστάμενου εδάφους. Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων όπου προγραμματίζεται να αναπτυχθεί το έργο είναι 1.125 τ.μ. και εκτιμάται ότι το κτίριο θα καλύπτει περίπου το 40% της έκτασης αυτής στο ισόγειο επίπεδο. Το υπόλοιπο εμβαδόν θα περιλαμβάνει ρυμοτομία, εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, χώρο κοινοτικού εξοπλισμού και χώρους πρασίνου. 

Το αίτημα για κατασκευή της ανάπτυξης «QIII» έχει υποβληθεί από την εταιρεία «Solarzo Trading Ltd».

>>> Διαβάστε επίσης: O «διπλός πύργος» ORION που θα ανεγερθεί στην Έγκωμη (ΦΩΤΟΣ) <<<

«QΙII» - «Solarzo Trading Ltd»
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός της πόλης της Λάρνακας σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό πυρήνα της πόλης. Το τεμάχιο όπου θα αναπτυχθεί βρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που είναι παράλληλη της Λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, στην οποία συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εμπορικών αναπτύξεων, διοικητικών υπηρεσιών, καθώς και οικιστικών αναπτύξεων. 

Αφορά στην ανέγερση πολυώροφου κτιρίου που θα αποτελείται από 12 ορόφους με έντεκα γραφεία (1 γραφείο στον κάθε όροφο). Επίσης, θα περιλαμβάνει μεσοπάτωμα και μηχανολογικό όροφο, καθώς και δύο επίπεδα υπόγειων χώρων στάθμευσης. q3

Το έργο θα έχει συνολικό ύψος ίσο με 53,25 μ. από το υψόμετρο του υφιστάμενου εδάφους, ενώ το εμβαδόν του υπό μελέτη τεμαχίου είναι 955 τ.μ. και εκτιμάται ότι το κτίριο θα καλύπτει περίπου το 25% της έκτασης αυτής στο ισόγειο επίπεδο. Το υπόλοιπο εμβαδόν της ανάπτυξης θα περιλαμβάνει ρυμοτομία, εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, χώρο κοινοτικού εξοπλισμού και χώρους πρασίνου. 

Η μέθοδος κατασκευής της ανάπτυξης θα είναι αντίστοιχη με τα έργα της ίδιας φύσης (πολυκατοικίες – πολυώροφα κτίρια), ενώ το κτίριο θα αποτελεί σύμμικτη κατασκευή (μεταλλικές δοκοί και υποστυλώματα σε συνδυασμό με την κατασκευή στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα – πλάκα και θεμέλια).

Το αίτημα για κατασκευή της ανάπτυξης «QIII» έχει υποβληθεί από την εταιρεία «Solarzo Trading Ltd».

«Infinity Residences» - «Rinon Investment»
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας κοντά στην ενορία Σωτήρος. Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων είναι 1.934 τ.μ. και γειτνιάζουν στα ανατολικά με κατοικίες και πολυκατοικίες, στα δυτικά με γραφεία και στα βόρεια με καταστήματα.

Το έργο υπό την ονομασία «Infinity Residences» θα αφορά οικιστική ανάπτυξη και θα αποτελείται από 11 ορόφους με 27 διαμερίσματα -5 ενός υπνοδωματίου, 12 δύο υπνοδωματίων και 10 τριών υπνοδωματίων-, γυμναστήριο, roof garden και ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης 31 θέσεων. Σκοπός του έργου είναι να καλύψει μέρος των οικιστικών αναγκών της περιοχής, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι με την λειτουργία του θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής και θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της.  1

Αξίζει να σημειωθεί πως, μεγάλο μέρος του ισόγειου χώρου θα τοπιοτεχνηθεί κατάλληλα με καλλωπιστικά φυτά και δέντρα, υγρά στοιχεία και μονοπάτια και το 25% αυτού θα είναι δημόσια προσβάσιμο. Στον κλειστό χώρο του ισογείου θα στεγάζεται γυμναστήριο και χώροι αποδυτηρίων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους ένοικους, ενώ στους ορόφους 1-11 θα ανεγερθούν τα διαμερίσματα.  2

Το αίτημα για τον πύργο «Infinity Residences» υποβλήθηκε από την εταιρεία «Rinon Investment».

>>> Διαβάστε ακόμη: Δύο πύργοι και επαύλεις στην Κάτω Πάφο <<<

«Radisson Residences» - «Savvas Kakos and Associates»
Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία οικιστικής μονάδας και αναμένεται ότι η λειτουργία του θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής και θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της.

Η υπό μελέτη μεικτή οικιστική και εμπορική ανάπτυξη «Radisson Residence» θα αποτελείται από 19 ορόφους και θα έχει ύψος 69,22 μ. από το επίπεδο του εδάφους, ενώ το συνολικό εμβαδόν της οικιστικής ανάπτυξης θα είναι 2.239 τ.μ. 1

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δύο υπόγειους χώρους, 59 διαμερίσματα, καφετέρια, κέντρο αναψυχής (bar οροφής), και χώρους πολλαπλών χρήσεων. Υπολογίζεται ότι θα φιλοξενούνται στην προτεινόμενη ανάπτυξη 150-160 άτομα (ένοικοι, προσωπικό, επισκέπτες).

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας, τα οποία βρίσκονται στην ενορία Χρυσοπολίτισσας. Εντός των τεμαχίων υφίσταται κατάστημα αυτοκινήτων, το οποίο θα κατεδαφιστεί. Γενικά, στην περιοχή μελέτης παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα με την παρουσία σημαντικού αριθμού τουριστικών οικιστικών αναπτύξεων, καφεστιατόρια, εμπορικές αναπτύξεις, το Λιμάνι Λάρνακας και άλλες δημόσιες υποδομές.

Το αίτημα για τον πύργο «Radisson Residences» υποβλήθηκε από την εταιρεία «Savvas Kakos and Associates».

«Best Western Zenon» - «Legafer Investments Ltd»
Το προτεινόμενο έργο υπό την ονομασία «Best Western Zenon» χωροθετείται εντός των ορίων του Δήμου Λάρνακας στην περιοχή Φοινικούδες και αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός πολυώροφου κτηρίου οικιστικών διαμερισμάτων. Βασικός σκοπός της προτεινόμενης ανάπτυξης είναι η εξυπηρέτηση και φιλοξενία ντόπιων και ξένων τουριστών σε πολυτελείς οικιστικές μονάδες και η παροχή υπηρεσιών σε αυτούς.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός πολυώροφου κτηρίου 12 ορόφων και ύψους 42,40 μ. το οποίο θα περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης, διαμερίσματα και υπηρεσίες προς τους ενοίκους. Το προτεινόμενο έργο θα κατασκευαστεί εντός ιδιωτικών τεμαχίων στην ενορία «Σκάλα» του Δήμου Λάρνακας της επαρχίας Λάρνακας. Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα καλύπτει επιφάνεια 796,6 τ.μ. και θα έχει δομημένο εμβαδόν 1.818,8 τ.μ. 1

Πρόκειται για ένα μοντέρνο κτίριο το οποίο θα αναβαθμίσει την αισθητική του τοπίου, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με βάση άλλα παρόμοια έργα, υπολογίζεται ότι το κόστος κα ανέρχεται στα €2.200.000.

Μάριος Αδάμου
 
336
Thumbnail

Η ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκεται σε επαφές με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. αναφορικά με την πρόθεση να πωληθεί το ποσοστό 49% που κατέχει το κράτος στην Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd. Η τελευταία κατέχει ποσοστό 51%. 

Η Κύπρος έχει δεσμευτεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που πέρασαν στη δικαιοδοσία της καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία και το μετοχικό κεφάλαιό της είναι ενεχυριασμένα προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κρατική βοήθεια που παρείχε.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Έτσι, όλα τα έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων θα αποπληρώνουν την κρατική βοήθεια.

Επίσης κριτήριο για της σχέσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ με την Altamira είναι τα αποτελέσματα και οι εισηγήσεις της μελέτης που πραγματοποιεί ο ιρλανδικός οίκος BDO, ο οποίος και ετοιμάζει το επιχειρηματικό πλάνο της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όπως πληροφορείται η Brief, η απάντηση της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνεται εξέχουσας σημασίας για την έκβαση της υπόθεσης. Η ΚΕΔΙΠΕΣ θεωρεί ότι, η Επιτροπή δεν θα φέρει ένσταση στο δεύτερο deal με την Altamira και για να ενισχύσει τη θέση της επικαλείται προηγούμενη θετική απόφασή της (Μάιος 2018) σε σχέση με κοινοποίηση συγκέντρωσης μεταξύ της Altamira Asset Management SA («Altamira», Ισπανία), που τελούσε τότε υπό τον έλεγχο της Apollo Capital Management, L.P. («Apollo», ΗΠΑ), της Cyprus Cooperative Bank («CCB», Κύπρος), και της Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd («Altamira Cyprus», Κύπρος). Στο θέμα η Επιτροπή κατέληξε ότι «η κοινοποιηθείσα πράξη εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων». 

ad2mobile

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Οι νέοι ιδιοκτήτες
Ωστόσο από τότε προέκυψαν εξελίξεις που αφορούν την Altamira και τους νέους της ιδιοκτήτες.


Η Altamira Asset Management SA («Altamira», Ισπανία), έχει περάσει στα χέρια της ιταλικής doBank, ιαπωνικών συμφερόντων Softbank. 

Η doBank, που μετονομάστηκε σε doValue, απέκτησε τις μετοχές που ήλεγχε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo. Η doBank μετονομάστηκε σε doValue και οι πληροφορίες φέρουν την Altamira Κύπρου να μετονομάζεται σε doValue Cyprus Limited. Η doValue, που ελέγχει το 51% και της κυπριακής εταιρείας, παρουσιάζεται έτοιμη να εξασκήσει το δικαίωμα της πρώτης επιλογής και να αποκτήσει το ποσοστό που κατέχει το κράτος.

Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι και τόσο εύκολο,
όπως παρουσιάζεται από τις δυο πλευρές: Αltamira Κύπρου και ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η απαίτηση της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. ζητά την προκήρυξη νέου ανοικτού διαγωνισμού για την εξεύρεση νέας εταιρείας διαχείρισης
ή, σε περίπτωση συνέχισης της συνεργασίας με την Altamira, αυτή να γίνει κάτω από προϋποθέσεις. 

Εάν αποφασιστεί η συνέχιση της συνεργασίας με την Altamira, τώρα doValue, η υφιστάμενη συμφωνία θα πρέπει να περάσει από αξιολόγηση ανεξάρτητου οίκου και να αναθεωρηθεί σε νέα βάση μέσα σε 15 μήνες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Κύριο επιχείρημα είναι ότι η ανταμοιβή της διαχειρίστριας εταιρείας θα πρέπει να βασίζεται στην απόδοση που προκύπτει από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων. 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ της Altamira Asset Management υπογράφηκε στις 21/11/2017 και η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία από τα μέσα Ιανουαρίου 2018, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των ΜΕΧ και του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΣΚΤ. 

Η ΚΕΔΙΠΕΣ διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του πρώην Συνεργατισμού. 

article 1