Στα σκαριά έξι ψηλά κτίρια που αλλάζουν την Λάρνακα (ΦΩΤΟΣ)

Τα υπό μελέτη έργα από την Περιβαλλοντική Αρχή θα εκτείνονται από 12 έως 30 ορόφους
  • Αφορούν την ανέγερση δύο κτιρίων για στέγαση πολυτελών γραφείων και τέσσερις μικτέ αναπτύξεις για οικιστική και εμπορική χρήση.
  • Ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής βρίσκεται και αίτημα για ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων.

Έξι πολυώροφα κτίρια τα οποία θα αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της Λάρνακας εξετάζει η Περιβαλλοντική Αρχή, η οποία από την περασμένη βδομάδα εγκαινίασε νέα ιστοσελίδα με στόχο την άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού για τα έργα που παραλαμβάνει και αξιολογεί η Αρχή. 

Βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Περιβαλλοντικής Αρχής, τα υπό μελέτη έργα θα εκτείνονται από 12 έως 30 ορόφους και αφορούν την ανέγερση δύο κτιρίων για στέγαση πολυτελών γραφείων και τέσσερις μικτές αναπτύξεις για οικιστική και εμπορική χρήση. Επίσης, ενώπιον της Αρχής βρίσκεται και αίτημα για ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Το προφίλ 9 πύργων που αλλάζουν την όψη της Κύπρου (ΦΩΤΟΣ-VIDEO) <<<

Τα έργα
Αναλυτικότερα τα υπό μελέτη έργα που τέθηκαν ενώπιον της Αρχής για έγκριση είναι:

Larnaca Tower – «Lanomex Co Ltd»

1


Το υπό μελέτη διπλό έργο υπό την ονομασία «Larnaca Tower» αφορά στην ανέγερση πολυώροφου κτηρίου 30 ορόφων και ξενοδοχείου 5 αστέρων και το αίτημα έχει υποβληθεί από την εταιρεία «Lanomex Co Ltd». Χωροθετείται εντός αστικής περιοχής στις Φοινικούδες, 250 μέτρα νοτιοδυτικά της Μαρίνας Λάρνακας και ανατολικά από το κέντρο της πόλης της Λάρνακας. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από ξενοδοχεία, καταστήματα, τουριστικές εγκαταστάσεις και άλλες εμπορικής χρήσης υποδομές. 

2Σύμφωνα με την μελέτη, σκοπός της διπλής ανάπτυξης είναι η φιλοξενία των χρηστών/τουριστών σε συνδυασμό με την άνετη διαμονή τους σε πολυτελή διαμερίσματα και σε κλίνες του ξενοδοχείου, καθώς και η παροχή υπηρεσιών σε αυτούς. Παράλληλα αναμένεται ότι η λειτουργία τους θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής και να ενδυναμώσει τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής με την δημιουργία γραφειακών χώρων, εστιατορίου και μπαρ. 3

Το υπό μελέτη έργο αποτελείται από δύο μεμονωμένες αναπτύξεις, ένα ξενοδοχείο 10 ορόφων και ένα κτίριο 30 ορόφων και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Κτίριο Α: Πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων το οποίο θα αποτελείται από 100 δωμάτια, αίθουσα πολλαπλής χρήσης, εστιατόρια/κουζίνες/μπαρ, αποθηκευτικούς χώρους, χώρο υποδοχής και αναμονής, γραφεία του ξενοδοχείου, τουαλέτες, δύο πισίνες και γυμναστήριο. Το ύψος του θα εκτείνεται σε 10 ορόφους και το συνολικό εμβαδόν της ανάπτυξης φθάνει τα 5.143 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.).

Κτίριο Β: Πολυώροφο κτίριο το οποίο θα περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία, δύο επίπεδα χώρων στάθμευσης, δύο πισίνες και κέντρο ευεξίας, γυμναστήριο, αποθηκευτικούς χώρους, χώρο υποδοχής, εστιατόρια και μπαρ, κουζίνες, κήπους, καθώς και αίθουσα τελετών και δεξιώσεων. Η συνολική έκταση των διαμερισμάτων υπολογίζεται στα 13.070 τ.μ. και των γραφείων στα 5.362 τ.μ.

Ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης και των δύο αναπτύξεων εκτιμάται στα δύο χρόνια από την έναρξη των κατασκευαστικών έργων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για τον πύργο ΟΝΕ στη Λεμεσό <<<

«QII» - «Solarzo Trading Ltd»
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στη δυτική πλευρά της πόλης της Λάρνακας, σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων δυτικά του πυρήνα του Δήμου Λάρνακας. Το τεμάχιο όπου προγραμματίζεται να ανεγερθεί η ανάπτυξη με την ονομασία «QII» εφάπτεται της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και της οδού Αλεξανδρουπόλεως, η οποία είναι κάθετη της πρώτης.  q2

Το «QII» θα αποτελείται από 15 ορόφους με δεκατρία γραφεία (1 στον κάθε όροφο), καφετέρια/μπαρ στο ισόγειο και το μεσοπάτωμα, καθώς και δύο επίπεδα υπόγειων χώρων στάθμευσης και δύο μηχανολογικούς ορόφους. Θα έχει συνολικό ύψος ίσο με 63,3 μέτρα από το υψόμετρο του υφιστάμενου εδάφους. Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων όπου προγραμματίζεται να αναπτυχθεί το έργο είναι 1.125 τ.μ. και εκτιμάται ότι το κτίριο θα καλύπτει περίπου το 40% της έκτασης αυτής στο ισόγειο επίπεδο. Το υπόλοιπο εμβαδόν θα περιλαμβάνει ρυμοτομία, εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, χώρο κοινοτικού εξοπλισμού και χώρους πρασίνου. 

Το αίτημα για κατασκευή της ανάπτυξης «QIII» έχει υποβληθεί από την εταιρεία «Solarzo Trading Ltd».

>>> Διαβάστε επίσης: O «διπλός πύργος» ORION που θα ανεγερθεί στην Έγκωμη (ΦΩΤΟΣ) <<<

«QΙII» - «Solarzo Trading Ltd»
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός της πόλης της Λάρνακας σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό πυρήνα της πόλης. Το τεμάχιο όπου θα αναπτυχθεί βρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που είναι παράλληλη της Λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, στην οποία συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εμπορικών αναπτύξεων, διοικητικών υπηρεσιών, καθώς και οικιστικών αναπτύξεων. 

Αφορά στην ανέγερση πολυώροφου κτιρίου που θα αποτελείται από 12 ορόφους με έντεκα γραφεία (1 γραφείο στον κάθε όροφο). Επίσης, θα περιλαμβάνει μεσοπάτωμα και μηχανολογικό όροφο, καθώς και δύο επίπεδα υπόγειων χώρων στάθμευσης. q3

Το έργο θα έχει συνολικό ύψος ίσο με 53,25 μ. από το υψόμετρο του υφιστάμενου εδάφους, ενώ το εμβαδόν του υπό μελέτη τεμαχίου είναι 955 τ.μ. και εκτιμάται ότι το κτίριο θα καλύπτει περίπου το 25% της έκτασης αυτής στο ισόγειο επίπεδο. Το υπόλοιπο εμβαδόν της ανάπτυξης θα περιλαμβάνει ρυμοτομία, εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, χώρο κοινοτικού εξοπλισμού και χώρους πρασίνου. 

Η μέθοδος κατασκευής της ανάπτυξης θα είναι αντίστοιχη με τα έργα της ίδιας φύσης (πολυκατοικίες – πολυώροφα κτίρια), ενώ το κτίριο θα αποτελεί σύμμικτη κατασκευή (μεταλλικές δοκοί και υποστυλώματα σε συνδυασμό με την κατασκευή στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα – πλάκα και θεμέλια).

Το αίτημα για κατασκευή της ανάπτυξης «QIII» έχει υποβληθεί από την εταιρεία «Solarzo Trading Ltd».

«Infinity Residences» - «Rinon Investment»
Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας κοντά στην ενορία Σωτήρος. Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων είναι 1.934 τ.μ. και γειτνιάζουν στα ανατολικά με κατοικίες και πολυκατοικίες, στα δυτικά με γραφεία και στα βόρεια με καταστήματα.

Το έργο υπό την ονομασία «Infinity Residences» θα αφορά οικιστική ανάπτυξη και θα αποτελείται από 11 ορόφους με 27 διαμερίσματα -5 ενός υπνοδωματίου, 12 δύο υπνοδωματίων και 10 τριών υπνοδωματίων-, γυμναστήριο, roof garden και ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης 31 θέσεων. Σκοπός του έργου είναι να καλύψει μέρος των οικιστικών αναγκών της περιοχής, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι με την λειτουργία του θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής και θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της.  1

Αξίζει να σημειωθεί πως, μεγάλο μέρος του ισόγειου χώρου θα τοπιοτεχνηθεί κατάλληλα με καλλωπιστικά φυτά και δέντρα, υγρά στοιχεία και μονοπάτια και το 25% αυτού θα είναι δημόσια προσβάσιμο. Στον κλειστό χώρο του ισογείου θα στεγάζεται γυμναστήριο και χώροι αποδυτηρίων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους ένοικους, ενώ στους ορόφους 1-11 θα ανεγερθούν τα διαμερίσματα.  2

Το αίτημα για τον πύργο «Infinity Residences» υποβλήθηκε από την εταιρεία «Rinon Investment».

>>> Διαβάστε ακόμη: Δύο πύργοι και επαύλεις στην Κάτω Πάφο <<<

«Radisson Residences» - «Savvas Kakos and Associates»
Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία οικιστικής μονάδας και αναμένεται ότι η λειτουργία του θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής και θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της.

Η υπό μελέτη μεικτή οικιστική και εμπορική ανάπτυξη «Radisson Residence» θα αποτελείται από 19 ορόφους και θα έχει ύψος 69,22 μ. από το επίπεδο του εδάφους, ενώ το συνολικό εμβαδόν της οικιστικής ανάπτυξης θα είναι 2.239 τ.μ. 1

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δύο υπόγειους χώρους, 59 διαμερίσματα, καφετέρια, κέντρο αναψυχής (bar οροφής), και χώρους πολλαπλών χρήσεων. Υπολογίζεται ότι θα φιλοξενούνται στην προτεινόμενη ανάπτυξη 150-160 άτομα (ένοικοι, προσωπικό, επισκέπτες).

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας, τα οποία βρίσκονται στην ενορία Χρυσοπολίτισσας. Εντός των τεμαχίων υφίσταται κατάστημα αυτοκινήτων, το οποίο θα κατεδαφιστεί. Γενικά, στην περιοχή μελέτης παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα με την παρουσία σημαντικού αριθμού τουριστικών οικιστικών αναπτύξεων, καφεστιατόρια, εμπορικές αναπτύξεις, το Λιμάνι Λάρνακας και άλλες δημόσιες υποδομές.

Το αίτημα για τον πύργο «Radisson Residences» υποβλήθηκε από την εταιρεία «Savvas Kakos and Associates».

«Best Western Zenon» - «Legafer Investments Ltd»
Το προτεινόμενο έργο υπό την ονομασία «Best Western Zenon» χωροθετείται εντός των ορίων του Δήμου Λάρνακας στην περιοχή Φοινικούδες και αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός πολυώροφου κτηρίου οικιστικών διαμερισμάτων. Βασικός σκοπός της προτεινόμενης ανάπτυξης είναι η εξυπηρέτηση και φιλοξενία ντόπιων και ξένων τουριστών σε πολυτελείς οικιστικές μονάδες και η παροχή υπηρεσιών σε αυτούς.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός πολυώροφου κτηρίου 12 ορόφων και ύψους 42,40 μ. το οποίο θα περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης, διαμερίσματα και υπηρεσίες προς τους ενοίκους. Το προτεινόμενο έργο θα κατασκευαστεί εντός ιδιωτικών τεμαχίων στην ενορία «Σκάλα» του Δήμου Λάρνακας της επαρχίας Λάρνακας. Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα καλύπτει επιφάνεια 796,6 τ.μ. και θα έχει δομημένο εμβαδόν 1.818,8 τ.μ. 1

Πρόκειται για ένα μοντέρνο κτίριο το οποίο θα αναβαθμίσει την αισθητική του τοπίου, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με βάση άλλα παρόμοια έργα, υπολογίζεται ότι το κόστος κα ανέρχεται στα €2.200.000.

Μάριος Αδάμου
 
614
Thumbnail

Σημαντικά στοιχεία μας παρέχει η ανάλυση της στατιστικής υπηρεσίας αναφορικά με το σύνολο των εισαγωγών και των εξαγωγών για την περίοδο των δέκα μηνών  του 2019 τόσο αναφορικά με τα προϊόντα που εισαγάγαμε και εξαγάγαμε  όσο και για τις χώρες με τις οποίες συνεργαστήκαμε. 

Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2019 ήταν €6.866,3 εκ. σε σύγκριση με €7.367,2 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018. 

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2019 ήταν €2.642,6 εκ. σε σύγκριση με €3.933,0 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ad2mobile

Αναλυτικότερα

Εισαγωγές
 

Για τον Ιανουάριο - Οκτώβριο του 2019, ο τομέας «Οχήματα, αεροσκάφη, πλοία και συναφής εξοπλισμός μεταφορών» οδηγούσε τον κατάλογο των εισαγωγών με € 1.532,4 εκ. και ακολουθείται από τον τομέα «Ορυκτά προϊόντα» με € 1.339,8 εκατ., τον τομέα «Μηχανήματα και προϊόντα μηχανημάτων, ηλεκτρικών συσκευών και εξαρτημάτων» ύψους € 739,7 εκ., τον τομέα « Παρασκευασμένα τρόφιμα, ποτά, οινοπνευματώδη ποτά και ξυδιού, καπνού και βιομηχανοποιημένων υποκατάστατων καπνού» με € 614,2 εκ., τον τομέα «Προϊόντα χημικών ή συναφών βιομηχανιών »με € 612,1 εκ., τον τομέα « Βασικά μέταλλα και είδη από κοινά μέταλλα »με € 319,8 εκ., τον τομέα «Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα» με 260,1 εκατ. €, τον τομέα «Φυτικά προϊόντα» με 216,9 εκατ. €, τον τομέα «Πλαστικά και τεχνουργήματα από αυτά» με € 214,3 εκ. και τον τομέα «Ζώντα ζώα, ζωικά προϊόντα « με € 199,5 εκ.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<
 
Χώρες εισαγωγών 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να είναι η κύρια πηγή προμήθειας αγαθών στην Κύπρο τον Ιανουάριο – Οκτώβριο του 2019, με μερίδιο € 4.560,1 εκ. του συνόλου των εισαγωγών. Κύριοι προμηθευτές στην Ένωση ήταν η Ελλάδα με € 1.378,9 εκ., η Ιταλία με € 694,7 εκ., το Ηνωμένο Βασίλειο με € 508,1 εκ., η Γερμανία με € 413,5 εκ., οι Κάτω Χώρες με € 296,5 εκ., η Ισπανία με € 287,8 εκ., η Γαλλία με € 222,7 εκ., το Βέλγιο με € 198,9 εκ., η Βουλγαρία με € 73,6 εκ. και η Δανία με € 71,8 εκ.

Οι εισαγωγές από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανήλθαν σε € 243,6 εκ. τον Ιανουάριο - Οκτώβριο του 2019 με τη Ρωσία στην πρώτη θέση με € 80,6 εκ. ευρώ, την Ελβετία με € 54,0 εκ. και τη Νορβηγία με € 27,4 εκ.

Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο τον Ιανουάριο - Οκτώβριο του 2019 ανήλθαν σε € 2.062,6 εκ. με το Ισραήλ στην πρώτη θέση με € 431,5 εκ., την  Κίνα με € 341,3 εκ., τη Νότια Κορέα με € 309,8 εκ., τις Ηνωμένες Πολιτείες με € 119,8 εκ., την Ινδία με € 69,2 εκ., την Ιαπωνία με € 64,2 εκ., τη Λιβερία με € 54,6 εκ., τις Νήσους Μάρσαλ με € 54,3 εκ., τη Σιγκαπούρη με € 42,5 εκ. και την Κούβα με € 39,0 εκ.

Εξαγωγές

Για τον Ιανουάριο - Οκτώβριο του 2019, ο τομέας «Οχήματα, αεροσκάφη, πλοία και συναφής εξοπλισμός μεταφορών» οδηγούσε τον κατάλογο μ € 835,6 εκ. και ακολουθείται από τον τομέα «Ορυκτά προϊόντα» με € 587,9 εκατ., τον τομέα «Προϊόντα χημικών ή συναφών βιομηχανιών» με € 228,3 εκ., τον τομέα «Ηλεκτρικά μηχανήματα εξοπλισμού και ανταλλακτικών »με € 207,2 εκ., τον τομέα « Παρασκευασμένα τρόφιμα, ποτά, αλκοολούχα ποτά και ξίδι, καπνός και κατεργασμένα υποκατάστατα καπνού» με € 111,8 εκ., τον τομέα « Βασικά μέταλλα και είδη από κοινά μέταλλα» με € 84,4 εκ. και τον τομέα «Φυτικά προϊόντα» με € 69,8 εκ.

Χώρες εξαγωγών 

Οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν τον Ιανουάριο - Οκτώβριο του 2019 σε € 1.110,3 εκ. στις συνολικές εξαγωγές.

Οι εξαγωγές προς τις Κάτω Χώρες ανήλθαν σε € 401,5 εκ., στην Ελλάδα σε € 191,8 εκ., στο Ηνωμένο Βασίλειο σε € 159,3 εκ., στη Γερμανία σε € 55,1 εκ., στη Μάλτα σε € 41,5 εκ., στην Ιταλία σε € 39,7 εκ., στη Σουηδία σε € 36,5 εκ. και στη Γαλλία σε € 34,8 εκ.

Οι εξαγωγές στη Βόρεια Αφρική ανήλθαν σε € 318,6 εκ., σε χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής σε € 230,9 εκ., στις χώρες της Ασίας σε € 206,6 εκ., σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε € 74,5 εκατ., στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική σε € 74,0 εκ., σε άλλες αφρικανικές χώρες σε € 70,2 εκ. και στη Βόρεια Αμερική σε € 64,8 εκ.

article 1