Στασόπουλος: Επενδύουμε στις γνώσεις και υψηλή τεχνολογία 

Ο Γεν. Δ/ντης Επιχειρήσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ μιλά στην Brief για τις προκλήσεις, προτεραιότητες και στόχους της τράπεζας. 

Συνέντευξη στον
Παναγιώτη Τσαγγάρη 
@tsangarisp 

Ο Φοίβος Στασόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας μιλά στην Brief για τις προκλήσεις του 2019 αλλά και για τους στόχους που θέτει η Ελληνική Τράπεζα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου.

Σημειώνει ότι βασική στρατηγική προτεραιότητα είναι «η γρήγορη και απρόσκοπτη μετάβαση στη νέα εποχή και η ομαλή ενσωμάτωση των συστημάτων και του προσωπικού» ενώ τονίζει παράλληλα πως προτεραιότητα της Τράπεζας είναι να φροντίσει και να εξυπηρετήσει τους περίπου 550,000 πελάτες που πλέον διαθέτει. 

Μιλά ακόμη για τους τρεις ανταγωνιστικούς τομείς του τραπεζικού συστήματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ελληνική Τράπεζα επενδύει «στις  εξειδικευμένες γνώσεις των Λειτουργών Εξυπηρέτησής μας, στα συστήματα ψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε». 

Ως προς τα ΜΕΔ τονίζει πως η πώληση προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων είναι ο γρηγορότερος τρόπος αλλά όπως προσθέτει η Ελληνική Τράπεζα χρησιμοποιεί και όλες τις άλλες μεθόδους για αναδιαρθρώσεις, ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων έναντι χρεών καθώς και εκποιήσεις σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η ανάλογη συνεργασία από πλευράς δανειοληπτών. 

Ακολουθεί η Συνέντευξη: 


Ερ.: Κύριε Στασόπουλε, βρισκόμαστε λίγους μήνες μετά την απορρόφηση της καλής Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα. Πώς αυτό το deal αλλάζει την Ελληνική και τις προτεραιότητές σας; 

Απ.: Με αυτή τη συμφωνία η Ελληνική Τράπεζα σίγουρα αλλάζει. Μεγαλώνει σε αριθμό καταστημάτων, σε αριθμό προσωπικού, σε μέγεθος δανειακού χαρτοφυλακίου, σε όγκο καταθέσεων, σε κεφάλαια και σε ρευστότητα.

Πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής τραπεζικής στο νησί, ενώ η περίμετρος που έχει εξαγοραστεί είναι συμπληρωματική του υφιστάμενου επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζάς μας, δημιουργώντας συνεπώς οικονομίες κλίμακας και προοπτικές σημαντικών συνεργειών. 

Έτσι, ενισχύεται η ήδη αυξημένη βαρύτητα η οποία δίνεται στο Retail και SME Banking, το οποίο αποτελούσε τη βάση του χαρτοφυλακίου της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας που αποκτήθηκε.


Ερ.: Σίγουρα η απορρόφηση ενός τόσο μεγάλου χαρτοφυλακίου αποτελεί πρόκληση τόσο ως προς την ενσωμάτωση όσο και ως προς την διαχείριση… 

Απ.: Η  γρήγορη και απρόσκοπτη μετάβαση στη νέα εποχή και η ομαλή ενσωμάτωση των συστημάτων και του προσωπικού αποτελούν την επόμενη πρόκληση για εμάς, αλλά και βασική στρατηγική προτεραιότητα. 

Έχουμε δημιουργήσει 14 ομάδες εργασίας, οι οποίες ασχολούνται με το έργο της ενσωμάτωσης,  και η ενοποίηση των συστημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Εργαζόμαστε μεθοδικά και κάνουμε  τα πάντα για να  ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία όσο πιο ομαλά γίνεται. 

>>> Δικαιούσαι να ενταχθείς στο «ΕΣΤΙΑ»; Τι λέει η Ελληνική (video) <<<


Ερ.: Πως θα επηρεαστούν οι επιχειρηματικοί πελάτες της πρώην ΣΚΤ μέσα από αυτή τη συμφωνία;

Απ.: Οι επιχειρηματικοί πελάτες της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), έχουν ήδη ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα του Business Division της Ελληνικής Τράπεζας, έχουν κατανεμηθεί στα διάφορα Επιχειρηματικά Κέντρα (Business Centres) και έχουν ενημερωθεί για το Λειτουργό Εξυπηρέτησης (Relationship Officer) που έχει αναλάβει το χειρισμό τους. 

Όπου ήταν εφικτό αυτός ο Λειτουργός Εξυπηρέτησης παρέμεινε το ίδιο άτομο που τους χειριζόταν στην πρώην ΣΚΤ, ώστε η μετάβαση για τους πελάτες μας να γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο. 

Στόχος μας είναι οι πελάτες της πρώην ΣΚΤ να μην νιώσουν οποιαδήποτε διαφορά από τη μετάβαση των λογαριασμών τους στη νέα εποχή. 

σ

Ερ.: Σε ποιους τομείς της οικονομίας κρίνετε ότι υπάρχουν προοπτικές; Που επικεντρώνεται η Ελληνική Τράπεζα;  

Απ.: Η Ελληνική Τράπεζα παρακολουθεί στενά και συστηματικά την κυπριακή οικονομία και τους διάφορους τομείς της, ώστε να προσαρμόζει ανάλογα τις ενέργειές της για περαιτέρω διείσδυση / παρουσία στους τομείς με θετικές προοπτικές. 
 
Η  περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για να συμβάλει στη στήριξη, τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων. 

Η Κύπρος σαν επενδυτικός προορισμός έχει αρχίσει να προσφέρει νέες  ευκαιρίες στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, των αναπτυξιακών έργων, της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, της τεχνολογίας, του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων και των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Για το 2019 αυτοί είναι οι τομείς που παρουσιάζουν θετικές προοπτικές. 

>>> Αναλύσεις / Συνεντεύξεις / Έρευνες Brief <<<


Ερ.: Το υφιστάμενο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Τράπεζας εστιάζεται σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ με την ενοποίηση οι πελάτες σας θα ξεπεράσουν τις 550.000. Ποιους πελάτες θα επιδιώξετε να προσελκύσετε; 

Απ.: Προτεραιότητά μας, στο παρόν στάδιο, είναι να φροντίσουμε τους υφιστάμενους πελάτες μας και να τους εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, συστήνοντάς τους νέα προϊόντα που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους. Προσφέροντας ανταγωνιστικά προϊόντα, ψηλή τεχνολογία και άψογη εξυπηρέτηση εστιάζουμε σε αυτή τη μεγάλη πελατειακή βάση που έχει δημιουργηθεί. 

Φυσικά, η τεράστια αύξηση της τραπεζικής βάσης μας δημιουργεί και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς πολλοί από τους ‘νέους’ πελάτες διατηρούν και επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις οποίες διεκπεραιώνουν με άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

σ

Ερ.: Τι θα λέγατε ότι διαφοροποιεί την Ελληνική Τράπεζα από τις άλλες σε θέματα χειρισμού των επιχειρηματικών πελατών; Ποια είναι τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα; 

Απ.: Μια τράπεζα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί σε τρεις βασικούς τομείς: στην τιμολόγηση, στους όρους χρηματοδότησης και στην εξυπηρέτηση που προσφέρει στους πελάτες της. 

Η Ελληνική Τράπεζα δεν βασίζεται μόνο στην προσφορά χαμηλότερης τιμολόγησης, ούτε έχει χαλαρώσει τα κριτήρια και τους όρους χρηματοδότησης που προσφέρει, μια πρακτική η οποία σε προηγούμενες εποχές οδήγησε σε υψηλά επίπεδα Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων. 

Η Ελληνική επιλέγει να επικεντρωθεί στην ποιοτική και  γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών της και στην αξία που προσφέρει η τραπεζική σχέση με τον πελάτη. 

Επενδύουμε στις  εξειδικευμένες γνώσεις των Λειτουργών Εξυπηρέτησής μας, στα συστήματα ψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε και γενικότερα φροντίζουμε να είμαστε κοντά στους πελάτες μας με κάθε δυνατό τρόπο.

>>> Ειδήσεις από Bloomberg <<<


Ερ.: Ως Ελληνική Τράπεζα πώς προχωράτε με τα ΜΕΔ τα οποία είχατε στο χαρτοφυλάκιό σας; Πώς θα τα διαχειριστείτε; 

Απ.: Το ψηλό επίπεδο των ΜΕΧ παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο. Είναι θετικό όμως ότι ήδη παρατηρούμε μια σημαντική μεταφορά ΜΕΧ εκτός τραπεζικού συστήματος με την πώληση προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων. 

Η πώληση προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων είναι ο γρηγορότερος τρόπος που έχουμε στη διάθεσή μας, όμως δεν είναι και ο μόνος για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των ΜΕΧ αλλά ούτε και τα «εξαφανίζει» από την Κυπριακή οικονομία.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για οργανική μείωση των ΜΕΧ μέσω χρήσης όλων των διαθέσιμων εργαλείων που έχουμε, όπως τις αναδιαρθρώσεις, τις ανταλλαγές χρεών με περιουσιακά στοιχεία, τους διακανονισμού αλλά και τις εκποιήσεις στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συνεργασία με τους δανειολήπτες. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
486
Thumbnail

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η παρουσίαση της πρότασης του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ως προς την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα για την μείωση του αριθμού των Δήμων. 

ad1mobile

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, ο κεντρικός άξονας της μεταρρύθμισης αποτελείτο από τέσσερα βασικά στοιχεία – πλαίσιο: 

Ένα. Την κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και αυτοτέλειας

Δύο. Την μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων που καθιστούν τους δήμους τον πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης

Τρία. Προσθήκη νέων μηχανισμών ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας

Τέσσερα. Ενδυνάμωση των Δήμων με νέους πόρους

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εισηγείται την μείωση των Δήμων από 30 που υπάρχουν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές σε 17 νέους Δήμους

Πιο συγκεκριμένα προτείνει να γίνουν τέσσερεις Δήμοι σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, τρεις Δήμοι στην Επαρχία Πάφου και δυο Δήμοι στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου

>>> Αναλύσεις Brief <<< 

Οι 17 Δήμοι θα αποτελούνται από τους υφιστάμενους 30 Δήμους αλλά και από επιπλέον 50 Κοινότητες. Ο πληθυσμός δε των δημαρχούμενων περιοχών, βάσει της πρότασης αυτής, θα αυξηθεί κατά 100,000 ενώ εάν η πρόταση αυτή υλοποιηθεί το Κράτος θα εξοικονομήσει περίπου από 30 έως και 50 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ίδια την Κυβέρνηση.


Το πολιτικό / κομματικό ερώτημα
Το κύριο ερώτημα που προκύπτει, σε πολιτικό / κομματικό επίπεδο ωστόσο είναι άλλο. «Τι πολιτικό χρώμα» θα φέρουν οι 17 νέοι Δήμοι; Ποια είναι η δημογραφική τους σύνθεση βάσει και των ποσοστών των κομμάτων; Ερωτήσεις, οι οποίες απασχολούν τα κόμματα, τα οποία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικούν τον έλεγχο σε όλες τις βαθμίδες, από Σχολικές Εφορείες, Κοινοτικά Συμβούλια και Κοινοτάρχες έως Δημοτικά Συμβούλια και Δημάρχους


Η έρευνα
Οι Δημοσιογραφικές Ομάδες Offsite & Brief προχώρησαν σε έρευνα ώστε να διαφανεί τι ποσοστά έχουν τα κόμματα στους νέους 17 Δήμους. Σημειώνεται πως η έρευνα έλαβε υπόψη τα ποσοστά των κομμάτων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (2016) αφού τα αποτελέσματα οποιασδήποτε άλλης εκλογής (πχ Δημοτικές εκλογές ή/και ευρωεκλογές) θα ήταν αδόκιμο να συλλεχθούν για τον σκοπό της έρευνας, μιας και όλοι γνωρίζουμε πως στις αναμετρήσεις αυτές υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες (πχ ανεξάρτητοι συνδυασμοί, οι οποίοι όμως πρόσκεινται σε διάφορα κόμματα, ανεξάρτητοι υποψήφιοι οι οποίοι όμως υποστηρίζονται από διάφορα κόμματα κτλ κτλ), παράμετροι που δεν φανερώνουν άμεσα την κομματική δύναμη σε κάθε περιοχή

>>> Όλη η ροή ειδήσεων - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η ουσία λοιπόν ήταν να εντοπιστεί η εκλογική δύναμη των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) σε αυτούς τους 17 νέους Δήμους. Να εντοπιστούν τα ποσοστά, τα οποία διαδραματίζουν τον σπουδαιότερο ρόλο στην σύνθεση συνεργασιών ή μη με στόχο τα κόμματα να «κερδίσουν» την διοίκηση ενός Δήμου. Είτε μέσω της εκλογής Δημάρχου, είτε μέσω της πλειοψηφίας ή ισχυρής παρουσίας στα Δημοτικά Συμβούλια είτε μέσω και των δυο. 

Σημειώνεται ακόμη, πως λήφθηκε υπόψη η αποχή σε κάθε Δήμο / Κοινότητα καθώς και τα έγκυρα ψηφοδέλτια, ώστε το αποτέλεσμα να αντικατοπτρίζει όσο το δυνατό καλύτερα την πραγματική δημογραφική / κομματική σύνθεση των 17 νέων δήμων. 


Το ρεζουμέ 
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση ενός εκάστου Δήμου και στα έξι συμπεράσματα (είδε στο τέλος της παρουσίασης των στοιχείων) να επισημανθεί πως βάσει της έρευνας, ο καταμερισμός των Δήμων σε συνάρτηση με τα ποσοστά των κομμάτων και με βάση τα αποτελέσματα των Βουλευτικών του 2016, έχει ως εξής: 

ΔΗΣΥ: Συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά σε 8 Δήμους (με μπλε χρώμα στους χάρτες που ακολουθούν)

ΑΚΕΛ: Διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά σε 5 Δήμους (με κόκκινο χρώμα)

ΕΔΕΚ: Έχει τα υψηλότερα ποσοστά σε 2 Δήμους (με πράσινο χρώμα)

ΔΗΚΟ: Δεν συγκεντρώνει σε κανένα από τους 17 Δήμους τα υψηλότερα ποσοστά. 

F

ad2mobile

Σε ένα Δήμο (Πάφου) ο ΔΗΣΥ έχει ίση εκλογική δύναμη με το ΔΗΚΟ και σε ένα άλλο Δήμο (Λάρνακας) επίσης ο ΔΗΣΥ έχει ίση εκλογική δύναμη με το ΑΚΕΛ (στους χάρτες με γκρίζο χρώμα)


Αναλυτικά ανά Δήμο 
Όπως σημειώθηκε και πιο πάνω, τα στοιχεία αφορούν τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016. Συνεπώς η ερώτηση που απαντάται στην έρευνα -για να είναι πιο ακριβής- είναι: Τι πολιτικό χρώμα θα είχαν οι 17 νέοι Δήμοι αν υπήρχαν στις Βουλευτικές του 2016;  

,

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – ΑΚΕΛ: 3 ΔΗΜΟΥΣ, ΔΗΣΥ: 1 ΔΗΜΟ

ad1mobile

F

1/ Δήμος Λευκωσίας (Λευκωσίας, Στρόβολος, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης, Αγλαντζιάς)
Στον νέο Δήμο Λευκωσίας (συμπεριλαμβανομένων όλων των Δήμων δηλαδή που θα συνενωθούν) στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 91,013 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν τα 56,870 και τα ποσοστά είχαν ως εξής: 
ΔΗΣΥ: 32%
ΑΚΕΛ: 19%
ΔΗΚΟ: 15%
ΕΔΕΚ: 5%


2/ Δήμος Λακατάμιας, Τσερίου και Κοιν. Συνοικισμός Ανθούπολης
Σε αυτό τον Δήμο (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών που θα συνενωθούν) στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 19,953 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν τα 12,119 και τα ποσοστά είχαν ως εξής:
ΑΚΕΛ: 27%
ΔΗΣΥ: 25%
ΔΗΚΟ: 13%
ΕΔΕΚ: 7%


3/ Δήμος Λατσιών και Γερίου
Στο νέο Δήμο Λατσιών – Γερίου στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 9,980 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 6,204 και τα ποσοστά ως εξής: 
ΑΚΕΛ: 31%
ΔΗΣΥ: 30%
ΔΗΚΟ: 10%
ΕΔΕΚ: 6%

ad2mobile


4/ Δήμος Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου (Δήμου Ιδαλίου με τις Κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου, Ποταμιάς)
Σε αυτό τον Δήμο (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών που θα συνενωθούν) στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 10,362εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 7,238 και τα ποσοστά:
ΑΚΕΛ: 27%
ΔΗΣΥ: 25%
ΔΗΚΟ: 8%
ΕΔΕΚ: 5%

 

,

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ – ΔΗΣΥ: 3 ΔΗΜΟΥΣ, ΑΚΕΛ: 1 ΔΗΜΟ 

ad1mobile

F

1/ Δήμος Λεμέσου (Λεμεσός, Μέσα Γειτονιά, Τσερκέζ Τσιφτλίκ)
Στο νέο Δήμο Λεμεσού στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 56,797 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 35,382 και τα ποσοστά ως εξής:
ΔΗΣΥ: 27%
ΑΚΕΛ: 25%
ΔΗΚΟ: 17%
ΕΔΕΚ: 5%


2/ Δήμος Ανατολικής Λεμεσού (Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, και κοιν. Αγίου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Αρκούντας, Φοινικαρίων, Αρμενοχωρίου)
Σε αυτό τον Δήμο (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών που θα συνενωθούν) στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 11,281 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 6,719 και τα ποσοστά:
ΔΗΣΥ: 31%
ΑΚΕΛ: 26%
ΔΗΚΟ: 13%
ΕΔΕΚ: 4%


3/ Πολεμιδίων (Άνω και Κάτω Πολεμίδια)
Στο Δήμο Πολεμιδιών στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 8,650 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 5,343 και τα ποσοστά: 
ΑΚΕΛ: 32%
ΔΗΣΥ: 26%
ΔΗΚΟ: 14%
ΕΔΕΚ: 6%

ad2mobile


4/ Δήμος Δυτικής Λεμεσού (Ύψωνας, Ασώματου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου και Ακρωτηρίου, Επισκοπή, Καντού)
Στο Δήμο Δυτικής Λεμεσού (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών που θα συνενωθούν) στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 11,034 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 7,221 και τα ποσοστά:
ΔΗΣΥ: 36%
ΑΚΕΛ: 22% 
ΔΗΚΟ: 14%
ΕΔΕΚ: 4%

 

,

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΑΚΕΛ: 1 ΔΗΜΟ, ΕΔΕΚ: 1 ΔΗΜΟ, ΔΗΣΥ: 1 ΔΗΜΟ, ΑΚΕΛ & ΔΗΣΥ: ΙΣΗ ΔΥΝΑΜΗ 1 ΔΗΜΟ 

ad1mobile

F

1/ Δήμος Λάρνακας (Λάρνακα, Αραδίππου, Λειβάδια, Ορόκλινη)
Στο Δήμο Λάρνακας (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών που θα συνενωθούν) στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 28,343 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 17,967 και τα ποσοστά:
ΔΗΣΥ: 28%
ΑΚΕΛ: 28%

ΔΗΚΟ: 17%
ΕΔΕΚ: 4%

Πρόκειται για ένα Δήμο που θα συγκεντρώνει αρκετή προσοχή αφού τα ποσοστά των δυο πρώτων κομμάτων σε αυτό τον Δήμο (ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) είναι τα ίδια (ο ΔΗΣΥ το 2016 θα προηγείτο με μόλις 3 ψήφους διαφορά). 


2/ Δήμος Μενεού-Δρομολαξιάς (Δρομολαξιάς – Μενεού, Κίτι, Περβόλια, Τερσεφάνου)
Ο Δήμος αυτός (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών που θα συνενωθούν) θα ανήκει ξεκάθαρα στο ΑΚΕΛ αφού στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 4,428‬ εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2,963 και τα ποσοστά:
ΑΚΕΛ: 57%
ΔΗΣΥ: 15%
ΔΗΚΟ: 13%
ΕΔΕΚ: 3%


3/ Λευκάρων (Λεύκαρα, Βάβλα, Δελίκηπου, Κάτω Δρυ, Κάτω Λεύκαρα, Κόρνος)
Παρά την προσθήκη κοινοτήτων, το παραδοσιακό χρώμα των Λευκάρων παραμένει. ΕΔΕΚ λοιπόν κερδίζει με διαφορά στον Δήμο αυτό, αφού το 2016 είχαμε 2,391 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, 1,648 έγκυρα ψηφοδέλτια και τα ποσοστά: 
ΕΔΕΚ: 28%
ΑΚΕΛ: 24%
ΔΗΣΥ: 23%
ΔΗΚΟ: 8%
 

ad2mobile

4/ Αθηαίνου (Αθηαίνου, Αβδελερό)
Στο Δήμο Αθηαίνου με την προσθήκη και της κοινότητας Αβδελερό αν και ο ΔΗΣΥ φαίνεται να κερδίζει, τα πράγματα είναι οριακά. Πρόκειται επίσης για ένα Δήμο όπου και τα τέσσερα κόμματα έχουν σχετικά ψηλά ποσοστά χωρίς τεράστιες αποκλείσεις μεταξύ τους. 
Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για τις εκλογές του 2016 ήταν 3,468 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια 2,519. Τα ποσοστά: 
ΔΗΣΥ: 25%
ΑΚΕΛ: 23%
ΔΗΚΟ: 18%
ΕΔΕΚ: 18%

 

,

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ – ΔΗΣΥ: ΕΝΑ ΔΗΜΟ, ΕΔΕΚ ΕΝΑ ΔΗΜΟ, ΔΗΣΥ & ΔΗΚΟ ΙΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ 

ad1mobile

D

1/ Δήμος Πάφου (Πάφου, Γεροσκήπου, Αχέλια, Τίμη, Κονιά)
Στο Δήμο Πάφου (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών που θα συνενωθούν) στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 18,212 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 12,439. Πρόκειται για το δεύτερο Δήμο (μετά της Λάρνακας) όπου δεν διαφαίνεται να υπάρχει πρώτο κόμμα ξεκάθαρα αφού ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ έχουν από 28%. Στις βουλευτικές του 2016 το ΔΗΚΟ θα είχε συγκεκριμένα 11 ψήφους περισσότερους από το ΔΗΣΥ. Τα ποσοστά: 
ΔΗΚΟ: 23%
ΔΗΣΥ: 23% 

ΑΚΕΛ: 17%
ΕΔΕΚ: 15%


2/ Δήμος Δυτικής Πάφου (Πέγειας, Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας)
Στο νέο Δήμο Δυτικής Πάφου (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών που θα συνενωθούν) στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 6,946 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 5,025 και τα ποσοστά:
ΔΗΣΥ: 28%
ΔΗΚΟ: 27%
ΑΚΕΛ: 21%
ΕΔΕΚ: 9%

ad2mobile


3/ Πόλις Χρυσοχούς (Πόλις Χρυσοχούς Αργάκα, Μακούντα, Χρυσοχούς, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα και Περιστερώνα)
Στο νέο Δήμο Πόλις (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών που θα συνενωθούν) στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 2,289 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1,693 και τα ποσοστά:
ΕΔΕΚ: 35%
ΔΗΣΥ: 22%
ΔΗΚΟ: 18%
ΑΚΕΛ: 17%

 

,

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΔΗΣΥ: 2 ΔΗΜΟΥΣ 

ad1mobile

A

1/ Δήμος Αγίας Νάπας - Πρωταρά (Παραλίμνι, Δερύνεια, Αγία Νάπα, Σωτήρα)
Στο νέο Δήμο Αγίας Νάπας – Πρωταρά (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών που θα συνενωθούν) στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 17,761 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 12,469 και τα ποσοστά:
ΔΗΣΥ: 43%
ΑΚΕΛ: 25%
ΔΗΚΟ: 10%
ΕΔΕΚ: 4%

ad2mobile


2/ Δήμος Κοκκινοχωρίων (Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αχερίτου και Άχνας)
Στο Δήμο Κοκκινοχωρίων ή στον μοναδικό «Αγροτικό Δήμο» που δημιουργείται στις Βουλευτικές του 2016 υπήρχαν σύνολο 12,700 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 8,355 και τα ποσοστά:
ΔΗΣΥ: 40%
ΑΚΕΛ: 32%
ΔΗΚΟ: 9%
ΕΔΕΚ: 4%

 

,

Συμπεράσματα
- Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος από την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στους σχεδόν μισούς νέους Δήμους είναι πρώτο κόμμα ενώ σε άλλους δυο είναι έχει τις δυνατότητες να είναι πρώτο κόμμα. 

ad1mobile

- Ωστόσο, καθαρό προβάδισμα ο ΔΗΣΥ έχει μόνο σε πέντε Δήμους (στους δυο νέους Δήμους της Επαρχίας Αμμοχώστου, στο Δήμο Δυτικής Λεμεσού, στο Δήμο Ανατολικής Λεμεσού και στο Δήμο Λευκωσίας) 

- Το ΑΚΕΛ κερδίζει σε πέντε Δήμους από τους οποίους σε δυο έχει ξεκάθαρο προβάδισμα (Δήμος Μενεού-Δρομολαξιάς και Δήμο Πολεμιδιών). 

- Η ΕΔΕΚ κερδίζει δυο Δήμους (Πόλις Χρυσοχούς και Λεύκαρα) 

- Το ΔΗΚΟ φαίνεται να είναι το μόνο κόμμα που δεν συγκεντρώνει -βάσει των ποσοστών του 2016- σε κανένα από τους καινούργιους Δήμους τα υψηλότερα ποσοστά

- Αν εξαιρεθούν οι εννέα δήμοι όπου ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ διατηρούν ξεκάθαρο προβάδισμα, στους υπόλοιπους οκτώ Δήμους η πρωτιά δεν είναι δεδομένη για κανένα κόμμα και θα παίζεται αναλόγως συγκυριών μεταξύ ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και σε κάποιους δήμους και ΔΗΚΟ.

Νοείται ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για 17 νέους Δήμους θα κατατεθεί στη Βουλή και εκεί αναμένεται πως θα γίνουν αλλαγές. Άρα το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν στην καλύτερη των περιπτώσεων προσθαφαιρέσεις και στην χειρότερη το Νομοσχέδιο να «κολλήσει» εν μέσω διαφωνιών στην Βουλή και να μην γίνει καμία μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ad2mobile

Δείτε και σχετικό βίντεο:

article 1