Στη Βουλή Ζέτα-Πετρίδης-Ηροδότου για Σχέδια Στήριξης & Οικονομία

Οι Υπ. Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα αναλύσουν τις προοπτικές της Οικονομίας

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Τα Σχέδια Στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, όπως επίσης και οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, θα τεθούν σήμερα (14/9) επί τάπητος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, και Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, καθώς και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Κατά την συζήτηση οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας αναμένεται πως θα δεχθούν σειρά ερωτημάτων από τους Βουλευτές, τόσο για το πόσο απέδωσαν μέχρι σήμερα τα μέτρα που υλοποίησε η Κυβέρνηση όσο και για τα πλάνα τους για την συνέχεια και ειδικότερα μετά την λήξη των Σχεδίων Στήριξης, τα οποία έχουν παραταθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Τα σχέδια στήριξης και το πλάνο για αποτροπή απολύσεων
Ανάμεσα σε άλλα, η Υπουργός Εργασίας θα κληθεί να παρουσιάσει τα δεδομένα αναφορικά με τα Σχέδια Στήριξης και να δώσει αναλυτικές λεπτομέρειες αναφορικά με τα Ειδικά Σχέδια που έχουν εξαγγελθεί και θα στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην αποτροπή απολύσεων και τα οποία θα εφαρμοστούν από τον Νοέμβριο και μετά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε δηλώσει η Υπουργός Εργασίας, η δαπάνη για τα Ειδικά Σχέδια μέχρι τον Ιούλιο ανήλθε στα €457 εκατ. συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου που αφορούσε την εφάπαξ χορηγίας προς μικρές επιχειρήσεις, ενώ για τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο υπολογίζεται ένα πρόσθετο κόστος €75 εκατ.
 
Σύμφωνα, δε, με την κα Αιμιλιανίδου από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η πανδημία στην Κύπρο μέχρι το τέλος Μαΐου είχαν επιδοτηθεί πέραν των 180.000 εργαζομένων, ενώ την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου επιδοτήθηκαν περίπου 70.000 εργαζόμενοι και αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, πως έχουν επεκταθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου τα εξής σχέδια:

1/ Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων

2/ Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή.

3/ Ειδικό Σχέδιο για επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων

4/ Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών Επιχειρήσεων

5/ Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων

6/ Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων

Το κόστος από την επέκταση των σχεδίων αναμένεται πως θα ανέλθει στα €50 εκατ.

Επιπρόσθετα, η Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε και νέα σχέδια κατάρτισης εργαζομένων τα οποία θα υλοποιηθούν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με στόχο τη στήριξη τόσο επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία όσο και ανέργων, κυρίως του Ξενοδοχειακού τομέα, με προϋπολογισμό €21 εκατ., καθώς και ειδικά σχέδια για πρόσληψη ανέργων με επιδότηση του μισθολογικού κόστους ύψους €35 εκατ.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Η πορεία και οι προκλήσεις της οικονομίας
Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται πως θα αναλύσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε σχέση με τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στα δημόσια οικονομικά και την οικονομία ευρύτερα, καθώς και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για άντληση κονδυλίων ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για επανεκκίνηση της οικονομίας και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε σχέση ειδικά με τα κονδύλια που αναμένεται να αντλήσει η Κύπρος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Πετρίδης εκτιμάται πως θα κάνει εκτενή αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν και να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αφού αυτές θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εκταμίευση οποιοδήποτε ποσού προς την χώρα μας από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία, η κυπριακή οικονομία το 2020 θα παρουσιάσει ύφεση, με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται ότι θα είναι αρνητικός και θα κυμανθεί γύρω στο -7.0%. 

Για το 2021, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας θεωρούνται θετικές, αφού αναμένεται πως θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, νοουμένου, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει χειροτέρευση της επιδημιολογικής κατάστασης και θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σημειώνεται, πάντως, πως κατά τους πρώτους 7 μήνες του έτους καταγράφηκε δημοσιονομικό έλλειμμα €931 εκατ., η ανεργία το πρώτο εξάμηνο παρουσίασε οριακή άνοδο και ανήλθε στο 7,1%, ενώ το δημόσιο χρέος άγγιξε το 120%.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και Τράπεζες
Εξάλλου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται πως θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στις Τράπεζες μετά και την αναστολή των δόσεων δανείων μέχρι και το τέλος του έτους, όπως και επίσης και για την πορεία του τραπεζικού συστήματος ευρύτερα.

Μάλιστα, ο κ. Ηροδότου δεν αποκλείεται να επαναλάβει την ανησυχία του για ενδεχόμενο νέο κύκλο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και τον κίνδυνο για αυξημένες προβλέψεις και ενδεχόμενες ζημιές στις Τράπεζες.

Όπως, άλλωστε, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά κατά την Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών, «οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύκλο ΜΕΔ, προβλέψεων και ενδεχομένως ζημιών, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται παγκοσμίως».

Για τον λόγο αυτό είχε τονίσει πως, «ο εξορθολογισμός του ισολογισμού των τραπεζών θα πρέπει να συνεχιστεί και η ανοικοδόμηση του τραπεζικού συστήματος μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου χρέους».

Μάριος Αδάμου
 
2049