Το στίγμα του νέου Υπουργού Οικονομικών αναμένει η Βουλή

Κατά την επίσημη πρώτη στις 6/12 στο Κοινοβούλιο - Το έργο του Χάρη και την πολιτική του θα στηρίξει o διάδοχος του

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα παρουσιάσει το έργο του προκατόχου του, στην Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019. Η ομιλία του Υπουργού, με την ευκαιρία της συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού του κράτους για το 2020, είναι πάντοτε μια ευκαιρία για να παρουσιαστεί η πολιτική της κυβέρνησης σε καίριας σημασίας ζητήματα και για να γίνει ένας απολογισμός τους προηγούμενου έτους. 

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι το Κοινοβούλιο, παρόλο που ο νέος Υπουργός αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μόνο μερικά εικοσιτετράωρα πριν την ομιλία του στη Βουλή, αναμένει από αυτόν να δώσει το στίγμα του και τη δική του πολιτική σε καίριας σημασίας θέματα.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πήρε και επίσημα... μεταγραφή στο Υπ. Οικονομικών ο Πετρίδης <<<

Ο νέος Υπουργός, ως είθισται, αναμένεται:

 • Να παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και του κυβερνητικού προγράμματος, που αποτυπώνονται στον προτεινόμενο κρατικό προϋπολογισμό για το 2020.
 • Να κάμει μια ανασκόπηση του τρέχοντος έτους.
 • Να αναφερθεί στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, με κύρια έμφαση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Χρυσές βίζες»
Επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτησή του στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» δεδομένης και της δέσμευσης του προκατόχου του, κατά την περσινή του ομιλία ότι «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Θα καθαρίσουμε οριστικά και αμετάκλητα το όνομα την Κύπρου από τις όποιες κηλίδες του παρελθόντος. Και θα στηρίξουμε αποφασιστικά τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και το Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση του πλαισίου εφαρμογής κατά του ξεπλύματος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται με στόχο τη διατήρηση της συμμόρφωσης προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ψηφιακός μετασχηματισμός
Τα θέματα των επενδύσεων στην τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό έχουν επίσης ενσωματωθεί στην ομιλία του Υπουργού, με αφορμή την κατάθεση και τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. 

Σε συνάρτηση με τα πιο πάνω στον κρατικό προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων, όπως είναι τα προγραμματισμένα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η ίδρυση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η σύσταση και λειτουργία επενδυτικού ταμείου για παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου σε καινοτόμες επιχειρήσεις (Equity Fund), η ανάπτυξη εφαρμογών της τεχνολογίας Blockchain στον δημόσιο τομέα.

Επίσης αναμένονται τοποθετήσεις αναφορικά με τα πιο κάτω θέματα:

 • Τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Την oικονομική βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ.
 • Την οριζόντια μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία.
 • Το Σχέδιο Εστία.

Οι δαπάνες του 2020
Να σημειωθεί ότι οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2020 της Κεντρικής Κυβέρνησης ανέρχονται στα €6.938 εκ. σε σύγκριση με €6.306 εκ. τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10%. 

Οι δαπάνες προσωπικού υπολογίζονται να αυξηθούν κατά 4,1% το 2020 σε σχέση με το 2019 και να ανέλθουν στα €2.878 εκ. σε σύγκριση με €2.765 εκ. περιλαμβανομένων των συντάξεων και των φιλοδωρημάτων, λόγω καταβολής της ΑΤΑ και προσαυξήσεων, της αύξησης της απασχόλησης και της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών για το ΓΕΣΥ. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι λειτουργικές δαπάνες προβλέπονται να αυξηθούν κατά 0,9% το 2020 και να φτάσουν στα €849 εκ. σε σύγκριση με €841 εκ. το 2019, ενώ οι μεταβιβαστικές πληρωμές, που αποτελούνται από τις κοινωνικές παροχές, τις χορηγίες προς οργανισμούς δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνεισφορά προς τα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον προϋπολογισμό της ΕΕ., προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 22,8% και να φθάσουν τα €2.554 εκ. σε σύγκριση με €2.081 εκ. το 2019. 

Αυξημένες είναι και οι κοινωνικές παροχές, με το Υπουργείο Υγείας να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση. Το ποσοστό της αύξησης ανέρχεται στο 779% ή σε απόλυτους αριθμούς κατά €412 εκ. λόγω της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας. 

Τέλος, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% το 2020 και να φθάσουν στα €658 εκ. σε σύγκριση με €619 εκ. το 2019, λόγω έναρξης της υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων. 

Χρύσω Αντωνιάδου
 
986
Thumbnail

Ημέρα «κλειδώματος» η σημερινή (3/6), καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες, το άνοιγμα όσων περιλαμβάνονται στην Τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, αλλά και επιμέρους ζητήματα που ζητήθηκαν να εξετάσει η επιδημιολογική ομάδα, η οποία «ανηφόρισε» το προεδρικό για μια ακόμη φορά χθες (2/6), ώστε να παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στους αρμόδιους Υπουργούς, τα δεδομένα από τη δεύτερη χαλάρωση.

Το ζήτημα για το πότε ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα γυμναστήρια, τα malls και πότε θα γίνονται πιο μαζικά οι γάμοι, οι βαφτίσεις και άλλες εκδηλώσεις βρίσκονται κάθε μέρα στην επικαιρότητα και σύμφωνα με πληροφόρηση της Brief που επιβεβαιώθηκε από τις χθεσινές δηλώσεις, ήταν στο τραπέζι του προεδρικού.

ad1mobile

Παράλληλα έγινε συζήτηση χθες και για επίσπευση της χαλάρωσης ορισμένων μέτρων. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επομένως σήμερα 3/ 6 αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για όλα τα πιο πάνω, με το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα και με τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη, είπε ότι έχει δοθεί το «πράσινο φως» για μια σειρά από δραστηριότητες σχετικά και με σχολεία, όπως είναι η προδημοτική εκπαίδευση και τα νηπιαγωγεία, και δραστηριότητες, όπως τα γυμναστήρια, οι κατασκηνώσεις, τα θερινά σχολεία. 

- Νηπιαγωγεία:
Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη, είπε ότι θα επαναλειτουργήσουν σύντομα τα νηπιαγωγεία, ίσως και 9 Ιουνίου ή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη, αλλά υπό προϋποθέσεις.

-  Γυμναστήρια: 
Για τα γυμναστήρια, η κ. Κολιού, είπε ότι θα λειτουργήσουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και έκανε αναφορά για κλείσιμο ραντεβού στα γυμναστήρια, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

- Γάμοι
Οι «γάμοι της Κύπρου», λόγω «πολυκοσμίας» καθιστά πιο δύσκολη την απόφαση είπε η κ. Κολιού και η ημερομηνία ίσως δοθεί για αργότερα. Το σίγουρο είναι ότι ο Σεπτέμβρης «σίγουρα θα είναι μήνας γάμων», όχι όμως όπως τους ξέρουμε στην Κύπρο, καθώς «θα μπουν αυστηρές προϋποθέσεις και μέτρα». Υπάρχουν διάφορα κανονισμοί που πρέπει να τηρούνται, όπως οι αποστάσειε, ο τρόπος που σερβίρεται το φαγητό και άλλα, εξήγησε.

- Συναυλίες
Για τις συναυλίες η κ. Κολιού είπε ότι προβληματίζονται για το λόγω της δυσκολίας να ελεγχθούν οι αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκόμενων.

Αυτό που επισήμαναν πάντως είναι ότι είναι θετική η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και γι’ αυτό γίνονται τώρα οι συζητήσεις για το πως προχωράμε. 

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

 

Ειδικότερα, «η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είναι πολύ καλή σε σύγκριση με άλλες χώρες», ανέφερε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, καθηγητής ιολογιας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας της Κύπρου. «Μετράμε ένα-δύο κρούσματα την ημέρα. Χθες είχαμε τρία εισαγόμενα πάλι - αυτά είναι πολύ ελεγχόμενα – καθώς επίσης και ένα-δύο κρούσματα επιπλέον. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μηδενικά κρούσματα πράγμα που μας κάνει να προχωρήσουμε θαρραλέα στην τρίτη φάση» δήλωσε.
 
Ακόμη, ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο κύμα της επιδημίας, με αφορμή την έξαρση που παρατηρείται σε αραβικές χώρες ο κ. Καραγιάννης είπε ότι συζητήθηκε και αυτό καθώς το θέμα αυτό είναι κάτι που τους απασχολεί εφόσον ανοίξουν και τα οδοφράγματα και στο ενδεχόμενο να έρθουν φοιτητές από αυτές τις χώρες στην κατεχόμενη Κύπρο». «Εκεί φυσικά θα περιμένουμε να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν μεταξύ των δύο ηγετών», είπε ο κ. Καραγιάννης.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι στην τρίτη φάση (9η Ιουνίου – 13 Ιουλίου), σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, θα επαναλειτουργούσαν

 • Εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα
 • Αεροδρόμια/Αεροπορικές Εταιρείες - Έχει αποφασιστεί όπως ανοίξουν τις πύλες τους την 9/6 και 19/6 -
 • Λιμάνια, εξυπηρέτηση και κρουαζιερόπλοιων
 • Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
 • Ξενοδοχεία - Με Διάταγμα που εξέδωσε ο Υπ. Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα τα ξενοδοχεία άνοιξαν χθες 1/6, 
 • Παραλίες- Το Άνοιγμα παραλιών, επιτράπηκε τελικά από τις 23 Μαΐου, περιλαμβανομένων οργανωμένων παραλιών, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από το Υπουργείο Υγείας.
 • Θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου
 • Γυμναστήρια
 • Αθλητικά Πρωταθλήματα (χωρίς φιλάθλους)
 • Καλοκαιρινά προγράμματα σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • Μέτρα Διακίνησης
 • Κατάργηση όλων των περιορισμών διακίνησης Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταργηθεί από την Β’ Φάση χαλάρωσης των μέτρων 

 

ad2mobile

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσης με τον πρώτο σχεδιασμό θα ακολουθήσει και η Φάση 4, που αρχίζει στις 14 Ιουλίου και θα προνοεί τον τρόπο επαναλειτουργίας για:

 • Θέατρα και σινεμά κλειστού χώρου
 • Φεστιβάλ και Συναυλίες
 • Καζίνο
 • Παιδότοποι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
article 1