Το στίγμα του νέου Υπουργού Οικονομικών αναμένει η Βουλή

Κατά την επίσημη πρώτη στις 6/12 στο Κοινοβούλιο - Το έργο του Χάρη και την πολιτική του θα στηρίξει o διάδοχος του

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα παρουσιάσει το έργο του προκατόχου του, στην Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019. Η ομιλία του Υπουργού, με την ευκαιρία της συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού του κράτους για το 2020, είναι πάντοτε μια ευκαιρία για να παρουσιαστεί η πολιτική της κυβέρνησης σε καίριας σημασίας ζητήματα και για να γίνει ένας απολογισμός τους προηγούμενου έτους. 

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι το Κοινοβούλιο, παρόλο που ο νέος Υπουργός αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μόνο μερικά εικοσιτετράωρα πριν την ομιλία του στη Βουλή, αναμένει από αυτόν να δώσει το στίγμα του και τη δική του πολιτική σε καίριας σημασίας θέματα.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πήρε και επίσημα... μεταγραφή στο Υπ. Οικονομικών ο Πετρίδης <<<

Ο νέος Υπουργός, ως είθισται, αναμένεται:

  • Να παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και του κυβερνητικού προγράμματος, που αποτυπώνονται στον προτεινόμενο κρατικό προϋπολογισμό για το 2020.
  • Να κάμει μια ανασκόπηση του τρέχοντος έτους.
  • Να αναφερθεί στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, με κύρια έμφαση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Χρυσές βίζες»
Επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτησή του στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» δεδομένης και της δέσμευσης του προκατόχου του, κατά την περσινή του ομιλία ότι «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Θα καθαρίσουμε οριστικά και αμετάκλητα το όνομα την Κύπρου από τις όποιες κηλίδες του παρελθόντος. Και θα στηρίξουμε αποφασιστικά τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και το Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση του πλαισίου εφαρμογής κατά του ξεπλύματος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται με στόχο τη διατήρηση της συμμόρφωσης προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ψηφιακός μετασχηματισμός
Τα θέματα των επενδύσεων στην τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό έχουν επίσης ενσωματωθεί στην ομιλία του Υπουργού, με αφορμή την κατάθεση και τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. 

Σε συνάρτηση με τα πιο πάνω στον κρατικό προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων, όπως είναι τα προγραμματισμένα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η ίδρυση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η σύσταση και λειτουργία επενδυτικού ταμείου για παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου σε καινοτόμες επιχειρήσεις (Equity Fund), η ανάπτυξη εφαρμογών της τεχνολογίας Blockchain στον δημόσιο τομέα.

Επίσης αναμένονται τοποθετήσεις αναφορικά με τα πιο κάτω θέματα:

  • Τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Την oικονομική βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ.
  • Την οριζόντια μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία.
  • Το Σχέδιο Εστία.

Οι δαπάνες του 2020
Να σημειωθεί ότι οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2020 της Κεντρικής Κυβέρνησης ανέρχονται στα €6.938 εκ. σε σύγκριση με €6.306 εκ. τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10%. 

Οι δαπάνες προσωπικού υπολογίζονται να αυξηθούν κατά 4,1% το 2020 σε σχέση με το 2019 και να ανέλθουν στα €2.878 εκ. σε σύγκριση με €2.765 εκ. περιλαμβανομένων των συντάξεων και των φιλοδωρημάτων, λόγω καταβολής της ΑΤΑ και προσαυξήσεων, της αύξησης της απασχόλησης και της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών για το ΓΕΣΥ. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι λειτουργικές δαπάνες προβλέπονται να αυξηθούν κατά 0,9% το 2020 και να φτάσουν στα €849 εκ. σε σύγκριση με €841 εκ. το 2019, ενώ οι μεταβιβαστικές πληρωμές, που αποτελούνται από τις κοινωνικές παροχές, τις χορηγίες προς οργανισμούς δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνεισφορά προς τα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον προϋπολογισμό της ΕΕ., προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 22,8% και να φθάσουν τα €2.554 εκ. σε σύγκριση με €2.081 εκ. το 2019. 

Αυξημένες είναι και οι κοινωνικές παροχές, με το Υπουργείο Υγείας να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση. Το ποσοστό της αύξησης ανέρχεται στο 779% ή σε απόλυτους αριθμούς κατά €412 εκ. λόγω της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας. 

Τέλος, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% το 2020 και να φθάσουν στα €658 εκ. σε σύγκριση με €619 εκ. το 2019, λόγω έναρξης της υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων. 

Χρύσω Αντωνιάδου
 
481
Thumbnail

Όλο και περισσότερο μειώνεται η ανεργία στη χώρα μας αφού για ακόμα ένα μήνα συνεχίστηκε η τοποθέτηση ανέργων σε δουλειές και η αύξηση της απασχόλησης στη χώρα μας καθώς και η μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, το Νοέμβρη του 2019, 264 άτομα βγήκαν από την ανεργία και βρήκαν δουλειά ενώ συνολικά για τους πρώτους 11 μήνες του 2019 βρήκαν δουλειά 2,868 χιλιάδες άτομα.
 
Την ίδια στιγμή, σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2018 σημειώθηκε μείωση 4.019 προσώπων ή 14,1% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (μείωση 676 ανέργων), των κατασκευών (μείωση 596), της δημόσιας διοίκησης (μείωση 467), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (μείωση 331), της μεταποίησης (μείωση 255), των μεταφορών και αποθήκευσης (μείωση 200) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 982).

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το Νοέμβριο του 2019, η πλειονότητα  των ανέργων που βγήκε από την ανεργία βρίσκοντας δουλειά βρισκόταν στην επαγγελματική κατηγορία των καθαριστών και των ανειδίκευτων εργατών όπου και εργοδοτήθηκαν 144 άτομα ενώ ακολουθούσε η κατηγορία των υπαλλήλων υπηρεσιών με 35 άτομα καθώς και οι Τεχνίτες παραγωγής με  30 άτομα.  Μηδενικές έως ελάχιστες εργασιακές θέσεις άνοιξαν στην κατηγορία των στρατιωτικών, των Διευθυντών και των Διοικητικών Λειτουργών (3), καθώς και στους Γεωργούς (2).

Σε σχέση, τώρα, με την οικονομική δραστηριότητα, τα επαγγέλματα που έδωσαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας το Νοέμβρη του 2019 ήταν το Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο όπου εργοδοτήθηκαν 54 άτομα καθώς και οι Κατασκευές με 38 θέσεις αλλά και οι Υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης όπου και εργοδοτήθηκαν 37 άτομα. Παράλληλα, ακολουθούσε η κατηγορία της Μεταποίησης με 27 άτομα.

ad2mobile

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Αξίζει, πάντως να αναφερθεί ότι υπήρχαν επαγγέλματα που εξακολουθούσαν να δίνουν ελάχιστες έως και μηδενικές θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο του 2019. Τα επαγγέλματα αυτά βρίσκονταν στην κατηγορία των Ορυχείων και των Λατομείων, στην Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και  στις Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές δραστηριότητες αλλά και στις δραστηριότητες Ετερόδικων οργανισμών και φορέων.  

Ελάχιστες θέσεις, επίσης, έδωσαν οι κατηγορίες της Ενημέρωσης και της Επικοινωνίας (1), της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (2), της Εκπαίδευσης (2), των Τεχνών (1) και των Δραστηριοτήτων των Νοικοκυριών (1).

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας μέχρι στιγμής για τους πρώτους 11 μήνες του 2019 άνοιξαν στη Λευκωσία και οι οποίες έφτασαν τις 1,041 ενώ ακολουθούσε η Λεμεσός με 765 θέσεις εργασίας, η Πάφος με 591 θέσεις, η Λάρνακα με 320 θέσεις και η Αμμόχωστος με 151 θέσεις εργασίας.
 
Εν κατακλείδι, το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και ολόκληρο μέχρι στιγμής το 2019 (πρώτους 11 μήνες) βγήκαν από την ανεργία περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη βγήκαν από την ανεργία και βρήκαν δουλειά 159 άνδρες και 105 γυναίκες. Για  τους πρώτους 11 μήνες του 2019, βρήκαν δουλειά 1,732 άνδρες και 1,136 γυναίκες. 

article 1