Στην δίνη του κορωνοϊού η αγορά ακινήτων-Πτώση 38% στις πωλήσεις

Πώς κινήθηκε η αγορά ακινήτων τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους – ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΓΡΑΦΙΚΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Στην δίνη του κορωνοϊού παραμένει η αγορά ακινήτων στην Κύπρο, παρά το γεγονός πως το τελευταίο τρίμηνο ο τομέας παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη σε Λευκωσία και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Κι αυτό γιατί, τόσο τον Αύγουστο όσο και το πρώτο οκτάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Αύγουστος), οι πωλήσεις ακινήτων ήταν αισθητά μειωμένες σε σχέση και με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους, καθώς και με προηγούμενα χρόνια.

Πως κινήθηκε η αγορά τον Αύγουστο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τον Αύγουστο κατατέθηκαν ανά το παγκύπριο 561 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 588 τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 5%

Η συγκρατημένη μείωση στο σύνολο των πωλητήριων εγγράφων, οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση των πωλήσεων ακινήτων στην Λευκωσία και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Ειδικότερα, στην επαρχία Λευκωσίας κατατέθηκαν τον Αύγουστο 157 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 103 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 52%.

Στην επαρχία Λεμεσού κατατέθηκαν 193 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 196 πέρσι, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 2%, ενώ στην επαρχία Λάρνακας κατατέθηκαν 87 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 93 πέρσι, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 6%.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στην επαρχία Πάφου, η οποία δέχεται και μεγαλύτερο πλήγμα φέτος, κατατέθηκαν 85 πωλητήρια έγγραφα τον Αύγουστο σε σχέση με 166 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 49%, ενώ στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου κατατέθηκαν 39 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 30 πέρσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 30%.

Στο ακόλουθο γραφικό παρουσιάζονται οι πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία τον Αύγουστο σε σύγκριση και με τον αντίστοιχο περσινό μήνα: α

Η εικόνα το 8μηνο
Σε αντίθεση με τον Αύγουστο, η πτώση στις πωλήσεις ακινήτων τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους είναι αισθητά μεγαλύτερη, γεγονός που αποδίδεται στο μεγάλο πλήγμα, όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, που δέχεται η επαρχία Πάφου, καθώς και η επαρχία Λεμεσού.

Βάσει των στοιχείων του Κτηματολογίου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου κατατέθηκαν ανά το παγκύπριο 4.658 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 7.044 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 34%.

Σε επίπεδο επαρχιών, στην επαρχία Λευκωσίας κατατέθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του έτους 1.238 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.290 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 4%. 

Σημειώνεται πως, η μικρή αυτή μείωση αποδίδεται στο γεγονός πως τους τελευταίους 3 μήνες και ειδικά μετά το unlock της οικονομίας, οι πωλήσεις στην πρωτεύουσα είναι αισθητά αυξημένες σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Στην επαρχία Λεμεσού, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου κατατέθηκαν 1.361 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 2.469 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 44%, κι αυτό γιατί την 3μηνη περίοδο του lockdown η μείωση στις πωλήσεις κυμαινόταν μεταξύ 50% και 83%.

Στην επαρχία Λάρνακας κατατέθηκαν τους πρώτους 8 μήνες του έτους 781 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.022 την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 24%. Ο χειρότερος μήνας από πλευράς πωλήσεων ήταν για την επαρχία ο Απρίλιος, μήνα κατά τον οποίο τα πωλητήρια έγγραφα περιορίστηκαν στα 24 σε σχέση με 140 πέρσι (μείωση 83%).

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Στην επαρχία Πάφου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου κατατέθηκαν συνολικά 927 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.812 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 49%. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί πως, από τον Μάρτιο και μετά, οι πωλήσεις ακινήτων στην Πάφο παρουσιάζουν μειώσεις μεταξύ 44% με 70% σε σχέση με αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, δε, κατατέθηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους συνολικά 331 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 451 την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 27%. 

Στο ακόλουθο γραφικό παρουσιάζονται οι πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 σε σύγκριση και με την αντίστοιχη περσινή περίοδο: α

 

Μάριος Αδάμου
 
2038