Στην πρίζα οι τράπεζες για τα αποτελέσματα του «Εστία»

Οι μόνες εναλλακτικές η εκποίηση ή η αναδιάρθρωση-Μπροστά τους & η πρόκληση μείωσης του κόστους και συγκράτησης δαπανών

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Στην πρίζα βρίσκονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενόψει της λήξης της παράτασης για το Σχέδιο «Εστία» στις 31 Δεκεμβρίου 2019. 

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι ήδη άρχισαν οι σχεδιασμοί και οι σοβαρές σκέψεις για την επόμενη μέρα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε σχέση με τους δανειολήπτες οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για ένταξη και δεν επιδείξουν ενδιαφέρον.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Υπάρχουν δυο εναλλακτικές λύσεις τις οποίες αναμένεται να ακολουθήσει ο τραπεζικός κλάδος:

Πρώτο, να προχωρήσουν οι ενέργειες για νέες αναδιαρθρώσεις, εκεί που υπάρχει δυνατότητα να αποπληρώνεται η συμφωνηθείσα δόση.

Δεύτερο, να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι εκποιήσεις ακινήτων.

Από τις εμπειρίες τους, οι τράπεζες θεωρούν ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, όταν επιχειρηθεί μια εκποίηση, "ως δια μαγείας", εμφανίζονται χρήματα και σταματά η εκποίηση. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών που εξελίσσονται σε μάστιγα για το σύστημα.

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους, αλλά αρνούνται όχι μόνο να πληρώνουν τη δόση τους αλλά δεν ανταποκρίνονται σε επικοινωνία με την τράπεζα.

Μια μερίδα εμφανίζεται μόνο όταν το ακίνητο διατίθεται προς πώληση, έτοιμοι να πληρώσουν.

Το πρόβλημα, ωστόσο, συνεχίζει να υφίσταται για μια κατηγορία δανειοληπτών που έχουν πραγματικά οικονομικά προβλήματα και που ακόμη κι αν ενταχθούν στο «Εστία» θα δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση τους.

Ακόμη κι αν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια παρουσίασαν πτώση, συνεχίζουν να αποτελούν ένα βάρος για τους τραπεζικούς ισολογισμούς, με επιπτώσεις στην κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ωστόσο τις επιπτώσεις αυτές ζουν καθημερινά και οι βιώσιμες επιχειρήσεις και τα υγιή νοικοκυριά που είναι συνεργάσιμα και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις λόγω της αυστηρότητας στη διαχείριση των χορηγήσεων.

Πέραν των ΜΕΔ, οι τράπεζες βρίσκονται ενώπιον άλλης μιας πρόκλησης, αυτής της μείωσης τους κόστους και της συγκράτησης των δαπανών. 

Οι εκτιμήσεις παρουσιάζουν τις λειτουργικές δαπάνες να μειώνονται με δυσκολία λόγω του ότι ένα ποσοστό, πέραν του 60% των εξόδων, απορροφάται από το μισθολόγιο το οποίο είναι ανελαστικό.

Χρύσω Αντωνιάδου