Στην τελική ευθεία το θέμα των εγγυητών

Στις 20 Ιουνίου συνεδριάζει η επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει την τελική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών

UPT: Είδε Αρχηγούς Κομμάτων ο Πετρίδης: Τους εξήγησε τι γίνεται με ΜΕΔ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Σε συνεχείς επαφές βρίσκονται τις τελευταίες μέρες υπουργείο Οικονομικών και βουλευτές μέλη της επιτροπής Οικονομικών με στόχο να ετοιμαστεί η τελική πρόταση που θα κατατεθεί από το υπουργείο στην επιτροπή σε σχέση με το θέμα των εγγυητών δανείων. Ως γνωστό, το θέμα της ενδυνάμωσης του νομικού πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιο συγκεκριμένα το θέμα των εγγυητών συζητείται εδώ και αρκετό καιρό στη Βουλή και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάληξη του, καθώς αφορά στο 14ο και τελευταίο προαπαιτούμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην επιτροπή οικονομικών στις 20 του μήνα και μέχρι τότε ευελπιστείται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών τόσο από τεχνοκρατικής άποψης, όσο και από άποψης περιεχομένου, ώστε να δοθεί το πράσινο φως από τη Βουλή και στη συνέχεια να προωθηθεί στην Κομισιόν για να πάρει και από εκεί έγκριση και να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της πρώτης δόσης, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, οι εμπλεκόμενες πλευρές φαίνεται να κατέληξαν σε μια κοινή συνισταμένη ώστε να δοθεί λύση στη διαφορά που είχε προκύψει. Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει στην Βουλή δύο νομοσχέδια για το πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), και τα οποία αποτελούσαν προαπαιτούμενο για την έγκριση της πρώτης δόσης από το σχέδιο ανάκαμψης. Ωστόσο, με τροπολογία που κατέθεσαν ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου και της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ζητούσαν τη διαγραφή της πρόνοιας που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία των εγγυητών, στη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Η τροπολογία είχε εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΔΕΚ ενώ και άλλα κόμματα είχαν ταχθεί υπέρ της εν λόγω τροπολογίας.

Μιλώντας στην Brief, ο εκ των εισηγητών της τροπολογίας Σταύρος Παπαδούρης σημείωσε ότι οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι τράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του εγγυητή, καθώς έχουν άμεση σχέση με τον δανειολήπτη. Ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει με τις εταιρείες διαχείρισης δανείων και γι’ αυτό δεν είναι σωστό να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εγγυητών. Η μεσολαβητική πρόταση που καταθέσαμε, ανέφερε ο κ. Παπαδούρης, προνοεί ότι εφόσον η εταιρεία διαχείρισης δανείων κρίνει ότι χρειάζεται να έχει στη διάθεση της στοιχεία του εγγυητή, να αποτείνεται στον ιδιοκτήτη του δανείου, είτε αυτός είναι η τράπεζα, είτε η εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων και να ζητά πιστοποιητικό έρευνας για να μπορεί να μπει στα στοιχεία του εγγυητή. Με αυτό τον τρόπο η έρευνα θα είναι ελεγχόμενη και θα μπορεί στη συνέχεια να γίνεται η ιχνηλάτηση της έρευνας. Θεωρώ ότι όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει με αυτή την πρόταση και πιστεύω ότι βρισκόμαστε πλέον σε καλό δρόμο για να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Ερωτηθείς για τα υπόλοιπα κόμματα, ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι στην τελευταία συνεδρία δεν ακούστηκε κάποια διαφωνία, ωστόσο, σημείωσε ενδεχομένως να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν αφού έχουν μπροστά τους την τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τις 20 του μηνός υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε αν προκύψει κάποιο πρόβλημα να επιλυθεί και να προωθηθεί η πρόταση για ψήφιση.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ