Στις πρώτες θέσεις η Κύπρος σε εργοδότηση αλλοδαπών - ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά των αλλοδαπών που εργάζονται στη χώρα μας – Στις πρώτες θέσεις η Κύπρος ανά τομέα

Στις πρώτες θέσεις σε όλους τους τομείς βρίσκεται η Κύπρος αναφορικά με την απασχόληση αλλοδαπών (τόσο από χώρες εντός Ε.Ε. όσο και εκτός από Ε.Ε.) την ίδια στιγμή που η εργασία στο εξωτερικό έχει γίνει όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο στην ΕΕ. 

Μεταξύ των κρατών μελών, τα μερίδια στη συνολική απασχόληση πολιτών ιθαγένειας άλλου κράτους μέλους της ΕΕ διέφεραν, με το μεγαλύτερο να καταγράφεται στο Λουξεμβούργο (49,4%), ακολουθούμενο από την Ιρλανδία (12,8%) και την Κύπρο (11,4%), ενώ για τους πολίτες ιθαγένειας κράτους εκτός ΕΕ τα μεγαλύτερα μερίδια καταγράφηκαν στην Εσθονία (13,1%), τη Μάλτα (9,4%) και την Κύπρο (7,6%).



Το 8,3 % των απασχολουμένων στην ΕΕ είναι αλλοδαποί

Στην ΕΕ το 2018, το μερίδιο των άλλων πολιτών της ΕΕ (εκείνων με ιθαγένεια άλλου κράτους μέλους από εκείνου στο οποίο ζουν)
στη συνολική απασχόληση ήταν 4,1% και για τους πολίτες με ιθαγένεια κράτους εκτός ΕΕ ήταν 4,2%. Αναλυτικότερα, κατά τομέα, τα ποσοστά ανέρχονταν σε 4,0% για τους άλλους πολίτες της ΕΕ και 4,3% για τους πολίτες τρίτων χωρών στον τομέα των υπηρεσιών, 4,5% και 3,9% αντίστοιχα στο βιομηχανικό τομέα και 2,5% και 3,4% αντίστοιχα στη γεωργία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ανά τομέα 

Στον τομέα των υπηρεσιών,
τα μεγαλύτερα μερίδια πολιτών ιθαγένειας άλλου κράτους μέλους της ΕΕ καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (48,1%), την Ιρλανδία (12,6%) και την Κύπρο (10,7%) και των πολιτών ιθαγένειας τρίτων χωρών στην Εσθονία (10,3%), τη Μάλτα (9,4%) και την Κύπρο (7,6%).

Στη βιομηχανία, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που εργάζονταν σε αυτόν τον τομέα στο Λουξεμβούργο (61,9%) ήταν πολίτες με ιθαγένεια άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (15,4%) και η Κύπρος (14,9%). Για τους πολίτες με ιθαγένεια χωρών εκτός ΕΕ στον τομέα αυτό, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (20,7%), στη Μάλτα (9,8%) και στην Ελλάδα (8,6%).

Στον τομέα της γεωργίας, η Δανία (11,7%) είχε το μεγαλύτερο μερίδιο ατόμων με ιθαγένεια άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (8,8%) και την Κύπρο (7,6%). Από την άλλη πλευρά, για τα άτομα με ιθαγένεια τρίτων χωρών, τα μεγαλύτερα μερίδια σε αυτόν τον τομέα παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (19,1%), την Ισπανία (14,7%) και την Ιταλία (12,2%).

Αντρέας Πολυκάρπου